Konut Haberleri
12 Mayıs 2015 09:19 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:40

65 ülkeyi ayağa kaldıracak çılgın proje

Çin’in, asgari 40 milyar dolar vermeyi taahhüt ettiği İpek Yolu’nun yeniden canlandırılmasına ilişkin projenin, ekonomileri 21 trilyon dolara ulaşan hattın geçeceği 65 ülkede “refah kuşağı” oluşturması bekleniyor. Türkiye’nin de destek verdiği projenin doğu ile batı arasında köprü olması düşünülüyor

65 ülkeyi ayağa kaldıracak çılgın proje
İpek Yolu’na refah formülü Uzmanlar, Çin'in İpek Yolu'nun yeniden canlandırılmasına ilişkin projelerini ve Türkiye'ye olası etkilerini değerlendirdi. Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Selçuk Çolakoğlu, projeye en fazla destek veren ve katılım yönünde istekli olan ülkelerden birisinin de Türkiye olduğunu söyledi. Türkiye'nin, doğu-batı ulaşım koridorunun yeniden canlandırılmasına önem verdiğini ifade eden Çolakoğlu, şunları kaydetti: “Çin, 40 milyar dolardan fazla bir bütçe tahsis etmeyi taahhüt ederek yeni bir İpek Yolu inşa etmek istiyor. Yeni İpek Yolu projesi, Türkiye'yi Güney Asya pazarına daha rahat ulaşma fırsatı da sunuyor.”


Şanghay Üniversitesi öğretim görevlisi Altay Atlı da Çin ekonomisinin yapısal bir dönüşüm içerisinde olduğunu belirterek, “Avrupa'ya doğru kara ve deniz hatlarının geliştirilmesi, bu yollardan ticaretin hız kazandırılması Çin için çok önemli” ifadelerini kullandı.

Atlı, Türkiye'nin de bu projeden fayda sağlayabileceğini işaret ederek, şöyle konuştu: “Çin'in, Türkiye'ye yatırımları artacaktır ancak bu belirli bir ölçüde olur. Türkiye'nin esas kazanımı, gelişmiş bir İpek Yolu projesi sayesinde kendisini gerçekten de batı ile doğu arasında bir köprü haline getirme şansını yakalaması. Türkiye bu projeyi iyi değerlendirirse ve proje de Türkiye'nin batı ve doğusunda, başka bir deyişle Ortadoğu, Orta Asya ve Balkanlar'da beklenen olumlu sonuçları vermeye başlarsa, gerçekten de bir 'köprü' haline gelebilir. Bunun da Türkiye ekonomisi için yatırım akışları, dış ticaret ve hatta enerji konusunda önemli açılımlar sağlayacağını öngörmek zor değil.”

Çin'in Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, barış, kalkınma, işbirliği ve ortak kazancın yeni çağın ana teması haline geldiğini ifade ederek, “Fakat aynı anda benzeri görülmemiş ciddi meydan okumalarla karşılaştık. Bu bağlamda, İpek Yolu ruhunu geliştirmek daha da önemli ve değerli olmuştur” dedi. Yu, Çin ve Türkiye arasında sağlam işbirliği temeli, ayrıca geniş gelişme perspektifi bulunduğunu ifade ederek, “Bir Kuşak, Bir Yol' çerçevesi gelişecek" diye konuştu.

21 trilyon $'lık yol Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in, İpek Yolunun yeniden canlandırılmasına ilişkin, “İpek Yolu Ekonomik Kuşağı” ve “21. Yüzyıl Deniz Üzerindeki İpek Yolu” olarak gündeme getirdiği “Bir Kuşak Bir Yol” projesi, Doğu Asya ile Avrupa ekonomilerini birbirine bağlıyor. Proje, hattın 65 ülkeden geçmesini içeriyor ve ülkelerin toplam ekonomi büyüklüğü 21 trilyon doları buluyor.

“Bir Kuşak Bir Yol” projesinin kapsamının büyük ve süresinin uzun dönemli olduğunu belirten Çin'in Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang şunları kaydetti: “Bir Kuşak Bir Yol projesinin teorisi ortak kalkınmadır, hedefi ise işbirliği ve ortak kazançtır. Gelecek 5 yıl içinde, Çin, 10 trilyon dolarlık mal ithal edecek, yurtdışına 500 milyar dolarlık doğrudan yatırım yapacak. 500 milyon Çinli turist yurtdışına çıkacak. 'Bir Kuşak Bir Yol' projesi, Çin ve İpek Yolu ülkelerinin avantajlarından yararlanılarak yeni rekabet gücü oluşturabilir.”