Konut Haberleri
19 Mayıs 2017 13:06 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:11

'60 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç var

Türkiye'nin önde gelen şirketlerinden Limak Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Türkiye'nin enerji ihtiyacıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Milli enerji hamlesinin öneminin altını çizen Özdemir, 2023'e kadar 60 milyar dolarlık yatırım yapmak gerektiğini ifade etti.

'60 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç var
Birçok sektörde büyük başarılara imza atan ve yurtdışında üstlendiği projelerle de gündemde olan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, yapılması gereken yatırımlar ve maliyetleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. 

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Türkiye'nin bugün 80 bin megavat civarındaki kurulu gücünün 2023 yılında 110 bin megavatın üzerine çıkmasının beklendiğini belirterek, "2023'e kadar 40 bin megavatlık ilave yatırım yapılması gerekiyor" dedi.

Türkiye'nin dış ticaret açığının ve sanayideki girdi maliyetlerinin önemli bir bölümünün enerji sektöründen kaynaklandığını dile getiren Özdemir, enerjide dışa bağımlılık oranının yüzde 70'in üzerinde olduğunu aktardı.

Özdemir, milli bir enerji politikası oluşturmanın stratejik güvenlik ve ekonomik bağımsızlık açısından kritik öneme sahip olduğunu kaydederek, geçen ay Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca açıklanan "Milli Enerji ve Maden Politikası"na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin bugün 80 bin megavat civarında kurulu gücünün 2023 yılında 110 bin megavatın üzerine çıkmasının beklendiğini vurgulayan Özdemir, halihazırda kurulu santrallerin bir kısmının 2023'e kadar devam edemeyeceğini, bunlar da dikkate alındığında 2023'e kadar 40 bin megavatlık ilave yatırım yapılması gerektiğini ifade etti.

Özdemir, enerji yatırımlarında üretime geçmenin 3-4 yıl gibi bir süre aldığını belirterek, finansman ortamının bu büyük projeleri finanse edebilecek şekilde iyileştirilmesinin son derece hayati öneme sahip olduğunu söyledi.

YATIRIM İÇİN 60 MİLYAR DOLAR LAZIM

Bugüne kadar bu alanda 60 milyar dolar yatırım yapan özel sektörün 2023 yılına kadar 40 bin megavatlık yatırım için 60 milyar dolara ihtiyacı bulunduğunu dile getiren Özdemir, bu projelerin belli bir kısmının özsermaye geriye kalan kısmının finansman ile sağlanacağını aktardı.

Özdemir, "Piyasanın uzun vadede gerçek maliyetlere dayalı doğru fiyat sinyalleri vermesi ve bir derinliğe sahip olması şart. İhtiyacımız olan yatırımların devam edebilmesi ve bu uzun vadeli yatırımların kısa vadeli ekonomik dalgalanmalardan etkilenmemesi için tedbirlerin alınmasını Türkiye'nin arz güvenliği açısından elzem görmekteyim." dedi.

'Yerli enerji konusundaki destekler önemli'

Özdemir, milli enerji politikaları çerçevesinde milli ve yenilenebilir enerjiye yönelik desteklerden bahsederek, bunların son derece yerinde ve önemli olduğunu söyledi.
Yerli kömüre, güneş ve rüzgar enerjisine verilen desteklerin sürdürülmesi gerektiğini vurgulayan Özdemir, yerli enerji yatırımlarının önündeki bürokratik engellerin azaltılması ve işlemlerin kolaylaşması gerektiğini vurguladı.

Özdemir, "Yatırım yaparken yolda karşımıza ne tür engeller çıkacağını kestirmemiz gerekiyor. Önceden bilemediğimiz yeni maliyet artışları enerji yatırımcıları ve bu yatırımları sağlayan finansman kuruluşlarını son derece rahatsız etmektedir. Bu yüzden gelecekte neyi göreceğimizin bugünden belli olması ve değişmemesi gerekmekte." diye konuştu.