Ekonomi
03 Oca 2013 12:50 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:15

6 soruda konutta yeni KDV uygulaması!

Bakanlar Kurulu kararıyla büyükşehirlerde yeni alınan konutlara KDV aşamalı olarak uygulanacak. İşte 6 soruda yeni KDV uygulaması!

6 soruda konutta yeni KDV uygulaması!

Bakanlar Kurulu kararıyla büyük şehirlerde yeni alınan konutlara KDV aşamalı olarak uygulanacak. Yüzde 18’e kadar çıkarılan KDV’nin ardından, 1 Ocak öncesinde ruhsat almış konutlarda yüzde 1 KDV uygulandığı için talep patlaması bekleniyor. Ancak vatandaşın yeni uygulamayla ilgili kafası son derece karışık.  İşte 6 soruda yeni KDV uygulaması:

· Alacağım konutun KDV’si ne olacak?

Yeni KDV düzenlemesi, yapı ruhsatı 1 Ocak 2013’ten itibaren alınan konutlar için geçerli. Eğer alacağınız konutun ruhsatı bu tarihten önce alınmışsa, KDV’sini eski düzenleme üzerinden ödeyeceksiniz. 
 

· Almak istediğim konutta hangi KDV oranının uygulandığını nasıl öğreneceğim?

Yürürlüğe giren yeni uygulama ile 150 metrekareye kadar olan konutlardan, büyükşehirlerde lüks veya birinci sınıf inşaat olarak yapılan, yapı ruhsatlarının alındığı tarihte, arsanın metrekare vergi değeri; 500 lira ile 1000 lira arasında olan konutların KDV oranı yüzde 8, 1000 lira ve üzerinde olan konutların KDV oranı yüzde 18 olacak.

Bu oran, Emlak Vergisi Kanunu’nda, konutunuzun bulunduğu semt, cadde ve sokaklar için belirlenen arsa metrekare değerine göre de değişecek.  Vergi Dairesi Başkanlığı’ndan konutun bulunduğu bölgenin metrekare değerine bakıp, KDV oranını da tespit edebilirsiniz. 
 

· Konut alacağım il Büyükşehir değil, Hangi KDV oranı geçerli olacak?
29 büyükşehir dışındaki konutlarda KDV oranı değiştirilmedi. Bu iller dışında, KDV oranı 150 metrekarenin altındaki konutlar için yüzde 1, 150 metrekareden büyük konutlar için ise yüzde 18 olacak.

 

· Büyük, fakat lüks kategorisine girmeyen bir konut alacağım. KDV’si ne olacak?
150 metrekareyi aşan konutlarda, büyükşehirde olsun ya da olmasın KDV yüzde 18 olarak uygulanacak. 
 

· Kentsel dönüşüm kapsamındaki konutlarda da yeni KDV oranları mı geçerli olacak?
Kentsel dönüşüm kapsamındaki riskli alan ya da riskli ilan edilen yapılar uygulama dışında bırakıldı.
 

· İkinci el konutlarda durum ne olacak?
İkinci el konutların satışında uygulanan KDV oranı değişmeyecek. Sadece ruhsatı 1 Ocak 2013’ten sonra revize edilip inşaat kalitesinin yükseltilmesi halinde yeni KDV’ye göre değerlendirilecek.