Ekonomi
25 Nis 2015 13:37 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:36

5G için hareket başladı!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Dünya şu anda 5G’yi konuşuyor, biz 3G’deyiz. 4G ile zaman kaybetmemize gerek yok” sözleri üzerine TÜBİTAK eylem planı ve proje hazırlığında.

5G için hareket başladı!
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Teknik arkadaşlarımız şu anda çalışıyor. İlk aldığım bilgi; 5G’yi hedeflemek Türkiye için doğru. Topa vurulduğu anda takip ederseniz kaybedersiniz. Topun nereye düşeceğini görüp ona göre pozisyon almak durumdasınız” dedi.

5G’nin avantajları hakkında bilgi veren Işık, şöyle konuştu: “3G’de 28-30 megabitlik bir hız varken 5G’de bu gigabit düzeyine geçecek. İnanılmaz bir hız oluşacak. İkincisi, 3G daha çok baz istasyonlarıyla haberleşmeyi esas alıyor, 5G fiberoptik ağla olacak. Cihazlar birbiriyle haberleşecak. Öndeki arabayla arkadaki araba konuşacak. Aynı araç içindeki farklı parçalar birbiriyle haberleşecek.”
TBMM’de soruları yanıtlayan Işık, 2020’den önce 5G teknolojisine geçilebileceğini belirterek, “Bizi ilgilendiren kısmı teknoloje geliştirme, ve yerli teknolojilerin bu noktada geliştirilmesi. 5G’yle 3G’nin temel iki farkı var, biri hız. 3G’de 28-30 megabitlik bir hız varken 5G’de bu gigabit düzeyine geçecek. İnanılmaz bir hız oluşacak. İkincisi, 3G daha çok baz istasyonlarıyla haberleşmeyi esas alıyor, 5G fiberoptik ağla olacak” diye konuştu.
TÜBİTAK olarak yeni bir yaklaşım geliştirdiklerini belirten Işık, “Paketleri özel sektör firmalarına paylaştırıp zamanı çok kısaltan bir yaklaşımımız var. Bu yaklaşımla 5G’yi ele alırsak, ben eminim ki çok kısa sürede 5G’de mesafe alırız” dedi.