Konut Haberleri
16 Haz 2017 16:01 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:14

57 milyon liralık projeler açılıyor!

Diyarbakır’da 57 milyon liralık projelerin açılışı bugün yapılacak. Proje kapsamında 500 dükkanın dış cephesi yenilendi, Dicle Nehri kenarına yeni bir yaşam alanı inşa edildi ayrıca bölgede terör olaylarında evleri yıkılan vatandaşlar için yeni bir şehir inşa ediliyor.

57 milyon liralık projeler açılıyor!
Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla Diyarbakır’da bugün düzenlenecek törende 57 milyon liralık projelerin açılışları yapılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınan bilgiye göre, terörden zarar  gören bölgelerin yeniden imar ve ihyası kapsamında Diyarbakır'da bugün bir dizi  projenin açılışı gerçekleştirilecek.

Bakanlık koordinesinde devam eden çalışmalarda tarihi dokuya zarar  veren sağlıksız yapılaşma ortadan kaldırılırken, terör saldırılarında hasar gören  tarihi eserler aslına uygun şekilde onarılıyor.

Bakanlar Kurulunca 25 Mart 2016'da alınan acele kamulaştırma kararının  ardından önce zarar tespiti yapıldı, ardından yıkım ve enkaz kaldırma işlemleri  gerçekleştirildi. Vatandaşlara eşya ve kira yardımı ve kamulaştırma için 129  milyon lira yardım ve ödeme yapıldı. Ayrıca hak sahipleri için yaptırılan 7 bin  837 konutun inşaatı sürüyor.

Hak sahiplerine, evlerinin karşılığında taşınmazlarının değerinin  nakdi olarak ödenmesi, Üçkuyular ve Çölgüzeli mevkisinde TOKİ konutlarından  edinebilme ya da Suriçi'nde Koruma Amaçlı İmar Planı hükümleri doğrultusunda  evini yapmasına izin verilme gibi seçenekler sunuluyor.

Suriçi'nde onaylı Koruma Amaçlı İmar Planı doğrultusunda altyapı  çalışmaları tamamlandı. Hz. Süleyman Camisi'nin çevresini kapsayan 115 dönümlük  alan gecekondulardan temizlenerek yeşil alan haline getirildi.

500 DÜKKANIN DIŞ CEPHESİ YENİLENDİ

Gazi ve Melik Ahmet Caddeleri Sokak Sağlıklaştırma Projesi'nin birinci  etabı tamamlandı. 24 milyon liraya mal olan çalışmalar sonucu yaklaşık 500 esnafa  dış cepheleri yenilenen dükkanları teslim edildi. Sokak sağlıklaştırma  uygulamalarının tamamının bu yılın sonuna kadar bitirilmesi hedefleniyor.

Yaklaşık 50 kilometre altyapı, içme suyu kanalizasyon ve yağmur suyu  iletim ve şebeke hattı döşenirken, Mardinkapı ve Dağkapı arasında bin 856 metre  uzunluğundaki yol ile 10 bin 500 metrekare parke yol yapım çalışmaları büyük  oranda tamamlandı.

DİCLE NEHRİ KENARINDA YENİ YAŞAM ALANI

Dicle Vadisi Rekreasyon ve Peyzaj Düzenlemesi Projesi kapsamında  yürütülen çalışmaların ilk etabı tamamlandı. 27 milyon lira yatırım bedeliyle  hayata geçirilen proje ile 300 kişinin aynı anda ibadetini yerine getirebileceği  cami, 2 basketbol ve futbol sahası, 4 kilometre uzunluğunda bisiklet yolu,  bisiklet otoparkı ve kiosku, dokuya uygun kır kahvesi büfe ve su deposu inşa  edildi. Yeşil alana büyük önem verilen projede 265 bin metrekare çim  kullanılırken, 60 farklı türde 65 bin ağaç ve çiçek dikildi.

Projenin tamamı bittiğinde Dicle Vadisi, yeşil alanlar, bisiklet  yolları, göletler, meydanlar, sosyal donatılar, açık spor ve rekreasyon alanları  ile kentin en önemli yaşam alanı olacak. Böylece kent ve çevresinde yaşayanların  dinlence ve eğlence gereksinimleri karşılanabilecek.

YÖRESEL MİMARİYE UYGUN YAPILIYOR

Ev sahipliği yaptığı bütün medeniyetlerin izlerini taşıyan Sur'da  yaşayan bir şehir inşa ediliyor. Tarihi Diyarbakır Evleri aslına uygun şekilde  restore ediliyor. Suriçi'nde yöresel mimariye uygun 44 konutun yapımı  sürdürülüyor.

Terör saldırılarında tahrip olan aralarında 2 kilisenin de bulunduğu  tarihi eserler restore ediliyor. Saldırılarda zarar gören Nebi Camii, Hz.  Süleyman Cami, Nasuhpaşa Cami ve Zinciriye Medresesi'nin restorasyon çalışması  tamamlandı.

Başbakan Yıldırım'ın katılımıyla bugün Diyarbakır'da düzenlenecek  törende, bedeli 57 milyon lirayı bulan Gazi ve Melikahmet Caddeleri Sokak  Sağlıklaştırma 1. etap, Dicle Vadisi Projesi 1. etap ve restorasyonu tamamlanan  tarihi yapıların açılışı yapılacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de Başbakan Yıldırım'ın  Diyarbakır programına eşlik edecek, ardından Ulu Cami önünde kurulan iftar  sofrasına katılacak.

Özhaseki, yarın da Sur'da inşa edilen konutlarda ve Dicle Vadisi  rekreasyon alanında incelemelerde bulunacak.
ETİKETLER
#proje #Diyarbakır #sur