Konut Haberleri
10 Nis 2017 13:24 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:06

530 yıllık Topkapı Sarayı'na 220 milyon liralık restorasyon!

Fatih Sultan Mehmet'in muhteşem eseri Topkapı Sarayı, 220 milyon lira harcanarak dev bir restorasyona giriyor...

530 yıllık Topkapı Sarayı'na 220 milyon liralık restorasyon!
Osmanlı İmparatorluğu'nun 600 yıllık tarihinin 400 yılı boyunca, devletin idare merkezi olarak kullanılan ve Osmanlı padişahlarının yaşadığı Topkapı Sarayı, kapsamlı bir restorasyona giriyor...

Fatih Sultan Mehmet tarafından 1478’de yapılan muhteşem yapı, günümüze kadar varlığını korumayı başardı. 

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Topkapı Sarayı'nda 220 milyon liralık kapsamlı bir restorasyon sürecinin başladığını belirtti.

Duvarlarında ve kubbelerinde büyük yarıkların oluştuğu ve Sarayburnu tarafına kayma tespit edilen Topkapı Sarayı Müzesi'nde kapsamlı bir restorasyon sürdürülüyor.

Yarıkların oluştuğu başta Fatih Köşkü olmak üzere tüm mimari yapılarda başlatılan onarımlar oluşturulan bilim kurulunun değerlendirmesi ile yapılıyor.

Sarayı kapsamlı bir onarıma aldıklarını ifade eden Bakan Avcı, ‘‘Topkapı Sarayı Müzesi'nde şu anda Seferli Koğuşu, Fatih Köşkü, Kilerli Koğuşu, III. Ahmed Kütüphanesi, Harem 1-2-3. etaplar, Beşirağa Camisi, Matbah-ı Amire Koğuşları, Gülhane Hastaneleri, Askeri Depolar ve arkasındaki İstinat duvarları, Sur-i Sultani 1. etap restorasyonları devam ediyor'' dedi.

Saray yapılarının bütüncül projelerinin hazırlandığını, güvenlik sistemleri kurulumunun sürdüğünü, avlu ve bahçelerin peyzaj çalışmalarının da yapıldığını belirten Bakan Avcı, “Bu, Topkapı Sarayı tarihinde gerçekleştirilen en kapsamlı restorasyon, konservasyon, teşhir ve tanzim projesidir” dedi.