Konut Haberleri
26 Eyl 2015 12:40 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:28

5 yılda 21 inşaat şirketi turizme geçti!

İnşaat ile turizm; deyim yerindeyse birbirinin kardeşi iki sektör. Gloria'dan Rixos'a, Elite World'ten Limak Otelleri'ne kadar birçok turizmcinin kökeni, inşaata dayanıyor.

5 yılda 21 inşaat şirketi turizme geçti!
İnşaattan turizme her dönem yatırım yapılıyor. Son yıllarda da bu gelenek bozulmadı. Son beş yılda 21 inşaatçı, turizme yatırım yapıp otelciliğe soyundu. Bu otellerin bazıları faaliyete geçti, bazılarının ise inşaatı sürüyor. Türkiye'de turizm deyim yerinde ise, inşaat sektörünün omuzlarında yükseliyor.

Teşvikli yatırım furyası
Özellikle 1980'li yıllarda getirilen teşviklerle yatırım furyasına imza atılan turizmin en büyük girişimcileri hep inşaatçılar oldu. Zaman içerisinde bu geleneğin çok da bozulmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Hatta son beş yılda turizme gönül veren inşaat sektörü temsilcilerinin sayısında gözle görülür bir artış var. Ekonomist'ten Levent Gökmen, bu konuda bir araştırma yaptı ve 21 inşaat şirketinin son beş yılda başta İstanbul ve Bodrum olmak üzere farklı bölgelerde oteller yaptıkları sonucuna ulaştı. Bunlar içinde inşaat sektörünün en bilindik markaları olan Egeyapı, Varyap, Torunlar İnşaat, Astaş İnşaat gibi büyük oyuncular da bulunuyor.

'Ne yapsam satar' bitti
Otel yatırımlarının bir kısmı, içinde konut, işyeri, AVM ve otel gibi farklı kullanıma dönük tesisleri barındıran karma projelerde yükseliyor. Torunlar'ın Mail of İstanbul projesi ile Ege Yapı'nın Batışehir projesi içinde yer alan oteller buna misal olarak gösterilebilir. TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, son yılların trendi haline gelen karma projelerin sürdürülebilirliği için içinde otel olması gerektiği düşüncesiyle inşaatçıların bu projelere otelleri de dahil ettiklerini söylüyor. İnşaatta 'ben ne yaparsam satar'düşüncesinin artık bittiğine dikkat çeken Yönel Maya, şöyle devam ediyor: "İnşaatta yatırımcının başarı yakalayabilmesi için farklı düşünmesi gerekiyor. Birçok yatırımcı karma projesine renk katmak ve projeyi çeşitlendirmek için otel yatırımı yapıyor. Birbirinden beslenir mantığıyla otel yatırımları ortaya çıkıyor."