Konut Haberleri
05 Ara 2014 08:03 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:15

5 bin anneye 5 bin bakıcı

Kadın istihdamında 1 Ocak milat olacak: Çalışan anneler için yeni bir dönem başlıyor. Çocuk 3 yaşını doldurana kadar ayda bin lira yardım yapılacak. 5 bin kadın işe dönerken, 5 bin bakıcı da kayda girecek

5 bin anneye 5 bin bakıcı
"Evde Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi" yılbaşında uygulamaya başlıyor. Proje ile ilk etapta 5 bin kadının iş yaşamına dönmesi, aynı zamanda da 5 bin çocuk bakıcısının kayda girmesi hedefleniyor. Çocukları 3 yaşını tamamlayana kadar teşvikten yararlanacak kadınlara yaklaşık bin lira yardım yapılacak.

İŞE DÖNMELERİ GEREKİYOR
Uygulamadan yararlanacak kadınların 0-2 yaş arasında çocuğunun bulunması ve doğumdan sonra da işe dönmüş olması gerekiyor. Bu anneler bakıcısını kendisi bulacak. Çalışan annenin bir yakını da sigortalı olarak çocuğa bakabilecek.

BİN LİRALIK TEŞVİK
SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, çocukları 36'ncı ayı tamamlayana kadar teşvikten yararlanacak kadınlara bin lira civarında yardım yapılacağını söyledi. İlhan, projenin amacının kadınların işgücü piyasasında daha çok yer almalarını sağlamak ve destek vermek olduğunu söyledi. Desteğin maddi bir teşvik olacağını ifade eden İlhan, "Çocuğa bakan kişilerin sigortalılığı önemli. Çalışan kadının yakınlarından birisi de sigortalı olup çocuğa bakabilir" diye konuştu.

YENİDEN YAPILANDIRMA
Maliye'nin ardından SGK da, yapılandırma süresini uzattı. Buna göre, prim alacakları için süre 1 Şubat 2015'te sona erecek. Yapılandırma başvuruları nedeniyle sosyal güvenlik sisteminde sıkıntı yaşanırken, SGK Türkiye'nin en büyük veri merkezi için hummalı bir çalışma yürütüyor. Böylece, günde 1.5 milyon işlemin yürütüldüğü MEDULA sisteminde zaman zaman yaşanan sorunlar son bulacak.

İŞÇİLER DE BABALIK İZNİ KUL LANACAK
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı iş sağlığı ve güvenliği paketinin ayrıntıları da ortaya çıkmaya başladı. Yeni düzenleme ile işçilere de eşlerinin doğumunda 3 gün ücretli izin verilecek.