Ekonomi
24 Mayıs 2014 08:23 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:06

4G uyumlu yerli cep telefonu geliyor

Vodafone Türkiye, önümüzdeki 2 yıl Türkiye’ye 2 milyar lira yatırım yapacak. 4G’ye uyumlu yerli cep telefonu üretimi ise bu yaz Vestel’in Manisa’daki tesislerinde başlayacak.

4G uyumlu yerli cep telefonu geliyor
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt, şirketin 2013 ve 2014 ilk çeyrek mali sonuçlarını değerlendirdi. Şirketin geçtiğimiz yıl ve bu yılın ilk çeyreğinde rekorlara imza attığını belirten Öğüt, son altı ayda 556 milyon lira yatırım yaptıklarını söyledi.

Dijital dönüşüm
Öğüt, Vodafone’un Türkiye’deki dijital dönüşüme liderlik yaptığını vurguladı. Vodafone Türkiye’nin Dijital Dönüşüm Hareketi adlı stratejik programının ana kalemlerini ‘dijital bağlantılı Türkiye için teknoloji yatırımları’, ‘toplumsal gelişim için sosyal yatırımlar’ ve ‘mükemmel müşteri deneyimi için hizmet yatırımları’ oluşturuyor.

Karlılık yüzde 27 arttı
Vodafone’un, geçtiğimiz şubat ayında 20 milyonuncu aboneye ulaştığını hatırlatan Öğüt, mobil iletişimde pazar paylarının yüzde 33,4’e ulaştığını ifade etti.Son 12 ayda 6,4 milyar lira gelir elde ettikleri bilgisini veren Öğüt, bunun 800 milyon lirasının veri - data geliri olduğunu ifade etti. Ciro artışının karlılıkta yüzde 27 artışı beraberinde getirdiğini belirten Öğüt, şirket kârının 1 milyar 143 milyon liraya yükseldiğini söyledi.

4G uyumlu yerli cep sektörde ilk
Kı­sa sü­re ön­ce Tür­ki­ye­’de ilk kez 4G ulus­la­ra­ra­sı do­la­şım (roa­ming) hiz­me­ti­ni su­na­rak 4G özel­lik­li ci­haz sa­hi­bi müş­te­ri­le­ri­nin İtal­ya, İs­pan­ya,Por­te­kiz, Yu­na­nis­tan ve Ro­man­ya­’ya ya­pa­cak­la­rı zi­ya­ret­ler­de RED ta­ri­fe­le­ri üze­rin­den 4G tek­no­lo­ji­si­ni sun­duk­la­rı­nı ak­ta­ran Gök­han Öğüt, 4G özel­lik­li Vo­da­fo­ne Smart Po­wer 4 ad­lı akıl­lı te­le­fo­nu Tür­ki­ye­’de üret­mek için düğ­me­ye bas­tık­la­rı­nı du­yur­du. Vo­da­fo­ne Smart Po­wer 4, Tür­ki­ye­’de
üre­ti­len ilk 4G özel­lik­li te­le­fon ol­ma özel­li­ği ta­şı­yor. Ci­ha­zın üre­ti­mi ya­zın Ves­tel te­sis­le­rin­de baş­la­ya­cak.

Altyapı değil üstyapıda rekabet
Top­lan­tı­da 4G tek­no­lo­ji­si­nin kul­la­nı­mı için ge­rek­li alt ya­pı­yı sağ­la­yan fi­ber ya­tı­rım­lar da gün­de­me gel­di. Fi­ber alt­ya­pı­da ope­ra­tör­le­rin or­tak ha­re­ket et­me­si ge­rek­ti­ği­ni be­lir­ten Vo­da­fo­ne Tür­ki­ye İc­ra Ku­ru­lu Baş­kan Yar­dım­cı­sı Ha­san Sü­el, şun­la­rı söy­le­di: “Bi­zim ama­cı­mız alt­ya­pı de­ğil üst ya­pı­da re­ka­bet et­mek. Fi­ber bir ül­ke kay­na­ğı­dır, biz bu­nun yap­ma­ya kalk­tı­ğı­mız­da teş­vik de­ğil en­gel­le kar­şı­la­şı­yo­ruz. Fi­ber ko­nu­su bir re­ka­bet ko­nu­su ol­ma­ma­lı ve tek ope­ra­tö­re bı­ra­kıl­ma­ma­lı ulu­sal bir de­ğer ol­ma­lı. Ka­pa­si­te­si olan ope­ra­tö­rün ih­ti­ya­cı olan ope­ra­tö­re ver­me­si ve bu­nun da kul­la­nı­mı teş­vik eden fi­yat­la ol­ma­sı la­zım.”