Konut Haberleri
18 Kas 2012 09:42 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:12

4 günde sanata 120 milyon dolar

70 bin sanatseverin katılması beklenen Contemporary İstanbul 22 Kasım'da kapılarını açıyor. Fuara uluslararası üne sahip 500 koleksiyoner gelecek. 2011'de 50 milyon $'lık hasılat yapan fuarda, bu yıl 120 milyon $'lık satış hedefleniyor

4 günde sanata 120 milyon dolar

Türkiye'nin en kapsamlı uluslararası çağdaş sanat fuarı Contemporary İstanbul için geri sayım başladı. 22 Kasım Perşembe günü İstanbul Lütfi Kırdar ve İstanbul Kongre Merkezi'nde start alacak fuar dört gün boyunca yerli ve yabancı galeri, sanatçı, koleksiyoner, küratör ve sanatseverleri ağırlayacak. Geçen yılki en büyük uluslararası katılımcıları Körfez ülkelerinden gelen fuar, yavaş ama emin adımlarla dünyaya açılmayı hedefliyor. Bu yılki Contemporary İstanbul'a Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinden büyük ilgi var. Üstelik her yıl hem eser satışları hem de katılımcı sayısı katlanarak artan fuar bu kez Marlborough Gallery gibi dünyanın en önemli uluslararası galerilerinden birini İstanbul'a getiriyor. Ayrıca dünyanın en büyük üçüncü müzayedeevi Phillips'in sahibi Simon de Pury gibi önemli koleksiyonerler de fuar kapsamında İstanbul'da olacak. Tüm bunlar İstanbul'u sanat dünyasında zirveye taşıyabilecek mi? Contemporary İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli'yle bu sorunun yanıtını aradık. Güreli, kentlerin birbirleriyle yarış halinde oldukları sanat fuarlarında İstanbul'un avantajlarını şöyle sıralıyor: "Küresel krize rağmen Türkiye'deki olumlu gidişat sanatta da gözlerin İstanbul'a çevrilmesine neden oldu. İstanbul olarak çevre ülkelerden koleksiyoner ve galerilere ev sahipliği yapıyoruz. İstanbul'un yakın gelecekte dünya sanat takviminde önemli bir yer tutacağını düşünüyorum."

HER YIL YÜZDE 15 ARTIYOR

Uluslararası fuarlar, büyük kitlelerin o şehri ziyaret etmesini sağlıyor. Söz konusu çağdaş sanat fuarı olunca ziyaretçilerin belirli gelir düzeyine sahip olduklarını söyleyebiliriz. Bu yıl Contemporary İstanbul için yurtdışındaki bin 200 koleksiyonere VIP davetiye gönderilmiş. Uluslararası arenada tanınan yaklaşık 500 koleksiyonerin gelecek hafta fuarı ziyaret etmesi bekleniyor. Phillips Müzayedeevi'nin sahibi Simon de Durry ise 22'sinde özel bir davet vererek organizasyonu destekleyecek. The Taylor Gallery gibi dünyanın önde gelen sanat galerilerinden bazıları da fuarda ziyaretçi olarak yerini alacak. Geçtiğimiz yıl fuardaki toplam eser satışı 50 milyon TL'nin üzerine çıkmıştı. Fuarın ilk yılında elde ettiği toplam satış rakamı ise 7.4 milyon dolar. Ali Güreli bu yıl 120 milyon dolarlık bir satış öngördüklerini söylüyor. Her yıl yüzde 15'lik artış yakalayan fuarın ziyaretçi sayısı ilk yıl 40 bin kişinin altındaydı. Bu yıl ise 70 binin üzerinde sanatseverin fuara katılması bekleniyor.

ÇAĞDAŞ SANATA 500 MİLYON DOLAR
Geçti ğimiz yıl Türkiye'deki çağdaş sanat piyasasının büyüklüğünün 300 milyon dolar olduğu belirtiliyordu. Ali Güreli rakamın bu yıl 500 milyon dolara ulaştığını söylüyor. Bunun nedeni yeni ürünlerin piyasaya girmesi ve eskilerin de fiyatlarının artması. "Fiyatların daha emin adımlarla yükselmesini tercih ederim" diyen Güreli'ye göre Mavi Senfoni'nin 2.1 milyon liraya alıcı bulmasıyla başlayan süreçte sanatçılar ve yatırımcıların sektöre güveni arttı. Sanatçılar geleceğe ümitle bakar hale geldi.

ALIM-SATIMDA VERGİ DÜŞSÜN
Ali Güreli de tıpkı sanatçı ve galeri sahipleri gibi sık sık sanattaki vergi problemini dile getiren bir isim. Yüzde 18'lik KDV oranının Avrupa'da yüzde 5'lerde olduğunu hatırlatan Güreli, şunları söylüyor: "Bir otomobil aldığınız zaman da KDV ödersiniz ama ikinci elde bu oran yüzde 1'e düşer. Sanat eserinde ikinci elde vergi düşmüyor. Defalarca el değiştirdiğinde ödediğiniz vergi eserin kendi değerini geçiyor."

ARTİST'E DE 150 GALERİ GELECEK
Büyükçekmece'deki Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı Artist de kapılarını açtı. 25 Kasım'a kadar devam edecek fuar, bu yıl çok önemli sanatçıları ağırlıyor. Yaklaşık 1.000 sanatçının eserlerini sergileyen 150 galeri fuara katılacak. Ayrıca 30 bağımsız grubun açacağı sergilerde 150'ye yakın genç sanatçı izleyiciyle buluşacak. Artist 2012, 12 bin 500 metrekarelik alana kuruldu.

ÇAĞDAŞ SANATI DESTEKLEME VAKFI YOLDA
BU yıl başlatılan ve 5 seneyi kapsayacak altyapı-içerik yatırımları Contemporary İstanbul'un en önemli yenilikleri arasında. Ali Güreli bir diğer yeniliğin de Çağdaş Sanatı Destekleme Vakfı kurmak olduğunu belirtiyor. Bunun için çalışmalara başladıklarını ve mimimum 800 bin liraya ihtiyaçları olduğunu anlatan Güreli, şunları söylüyor: "Çok kişiden az para düşüncesiyle yola çıktık. 100 koleksiyonerden yıllık 10 bin lira alıp, bunu 20 yıl taahhüt etmelerini isteyeceğiz. Bodrum'da bir apart oteli 20 yıllığına kiraladık. Burada aynı anda sekiz sanatçı çalışacak. Eserler arasından seçtiklerimizi de Contemporary İstanbul'da sergileyeceğiz."

ETİKETLER
#sanat #sanat fuarı