Ekonomi
13 Haz 2015 14:39 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:48

301 kişinin mezarı yine faaliyette

Soma’da 301 madenciye mezar olan Eynez Maden Ocağı yeniden açılıyor.

301 kişinin mezarı yine faaliyette
Soma’da 301 madenciye mezar olan maden ocağı yeniden açılıyor. Sosyal Haklar Derneği (SHD) Ege Bölge yöneticisi Kamil Kartal, madenin yeniden faaliyete geçirileceğini, bunun için de yaklaşık 450 işçinin madenin onarımı için görevlendirildiğini söyledi. Soma’daki yaklaşık 3 bin madencinin faciadan sonra işten atıldığını ve bu işçilerin 2 bine yakının bu ay son kez işsizlik maaşı aldığını ve işçilerinin büyük bir çaresizlik içerisinde olduğunu söyleyen Kartal, bu işçilerin facianın olduğu madende çalışmaya mecbur bırakıldığını belirtti.

Taraf’a konuşan Kartal, facianın olduğu madenin onarılmaya başlandığını ve yakında yeniden üretime başlayacağını belirterek, “Eynez ocağında çalışan işçiler faciadan sonra işten atıldı. Soma faciasından kurtulan işçiler açlıkla terbiye ediliyor. Kazanın olduğu Eynez ocağı kapatılmıştı. Şimdi 450 işçi, o ocağı üretime hazır hale getirmeye çalışıyor. Ocak çok yakında açılacak. Faciadan kurtulan işçiler o madende çalışmak istemiyor ama işçiler açlıkla terbiye edildiği için orada çalışmaya itiraz edemeyecekler. Burada işçilere müthiş bir baskı var” dedi.

AKP milletvekili adaylarının 7 Haziran seçimleri öncesi Soma’da “eylem yapmayın” çağrısında bulunduğunu da açıklayan Kartal, “Seçimden önce burada işçiler ‘iş vereceğiz’ vaadiyle kandırılıyordu. Hatta AKP’li adaylar seçim öncesi buraya gelip ‘Biz yeniden iktidar olacağız ama seçim öncesi sokağa çıkmayın, eylem yapmayın, size iş vereceğiz’ dediler. Bir çok işçi partiye üye yapıldı. Buna rağmen işçiler hala açlıkla savaşıyor, işçilerin 7 ay önce ödenmesi gereken kıdem tazminatları bile ödenmedi” şeklinde konuştu.

Soma’daki maden faciasından kurtulan Ahmet Küyük , 301 arkadaşına mezar olan Eynez maden ocağının üretime açılacağı haberleriyle ilgili, “Bu ay son maaşımızı aldık, evim kira çocuklarım var ne yapacağım bilmiyorum. Çok zor durumdayız. Şu an kazanın olduğu Eynez ocağında çalışmalar var, maden tekrar açılacak diyorlar. Orada çalışmak istemiyorum ama yapacak bir şey yok. Başka bir imkanım olsa o ocağa adımımı bile atmam. 301 madenci arkadaşımızı orada kaybettik, ocağa girmek bile istemiyorum ama yapacak bir şey yok” diyerek yaşananları özetledi. Aysun Yazıcı/Taraf