Konut Haberleri
17 Mayıs 2016 20:10 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:20

3. Köprü için beklenen ihale sonuçlandı

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi Kurtköy - Akyazı kesimi işini Limak - Cengiz Ortak Girişim Grubu, Kınalı - Odayeri kesimi işini ise Kolin İnşaat - Kalyon-Hasen Ortak Girişim Grubu kazandı.

3. Köprü için beklenen ihale sonuçlandı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Kuzey Marmara Otoyolu Projesinin Kurtköy-Akyazı kesimi işini Limak-Cengiz Ortak Girişim Grubu, Kınalı-Odayeri kesimi işinini ise Kolin İnşaat-Kalyon-Hasen Ortak Girişim Grubu kazandı" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım 3. Köprü bağlantı yolları ihalesinin sonucunu paylaştı. Yıldırım, "Kuzey Marmara Otoyolu ihalesine 8 teklif geldi. 169 km uzunluğundaki Kurtköy-Akyazı ihalesini Limak-Cengiz OGG kazandı. 88 KM'lik Kınalı-Odayeri kesimini Kolin-Kalyon OGG 7 yıl 9 ay teklif ile kazandı. 250 kmlik yol için toplam maliyeti yaklaşık 7 milyar TL'yi buluyor." dedi.

Yıldırım, "Yatırım süresi yaklaşık 3 yıl kadar. Tabii arazide neyle karşılaşacağız bilemeyiz. İhalenin yapılış şekli şöyle; verilen trafik garantileri, kilometre başına belirlenen geçiş ücretleri var, buna karşılık en az işletme süresi veren firma kazanmış oluyor.

Buna göre kazanan ortaklık Limak Cengiz Ortak Girişimi'dir. Verdiği süre 6 yıl 9 ay 12 gündür. Bundan 3 yıl yapım süresini düşerseniz geriye 4 yıla yakın bir işletme süresi sonunda yol, karayollarına devrolacak.

Havalimanı'ndan Kınalı'ya Edirne asfaltına TEM yoluna bağlamak için 88 kilometrelik bir bölüm daha var. O bölümü yine YİD modeliyle yapıldı. Buraya da 8 teklif geldi. Bunların içinde yapımsüresi dahil olmak üzere en düşük işletme süresini veren grup Kolin Kalyon Ortak Girişim Grubu'dur. Teklif edilen süre 7 yıl 9 ay 12 gündür. Buradan 3 yıl yapım süresini çıkardığınızda 4 yıl gibi bir işletme süresi kalmış olacaktır" açıklamasını yaptı.

Geçiş ücretleri

Bakan Yıldırım otoyolun geçiş ücretleriyle ilgili öngörülerini de paylaştı. Yıldırım, "Kurtköy-Akyazı arası için toplam geçiş ücreti yaklaşık 19 TL + KDV olacak. Kınalı'dan Akyazı'ya kadar toplam ücret 52 TL + KDV olacak. Kurtköy'den 3. havalimanına olan mesafenin geçiş ücreti 25 TL+KDV olacak. Kınalı-Havalimanı arası bölüm için toplam geçiş ücreti yaklaşık 10,5 TL + KDV olacak" dedi.