Ekonomi
21 Eyl 2015 14:25 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:26

25 Eylül'de satışa başlanacak...

Cep telefonu sektörünün en gözde yeni modellerinden ikisi Samsung Galaxy S6, iPhone 6S... Geçen hafta 6S lanse edildi. 25 Eylül’de dünyada satışa çıkıyor olacak.

25 Eylül'de satışa başlanacak...
Cep telefonu sektörü-nün iki efsane markası Apple ve Samsung’un, üst segment modellerde rekabeti kızışıyor. Samsung’un, Galaxy S6, Galaxy S6+ ve Galaxy Note 5 modelleri dünyayla beraber Türkiye’de de satışa çıktı. Apple’ın merakle beklenen son modelleri iPhone 6 ve iPhone 6S de geçen hafta lanse edildi. Bu modeller dünyada 25 Eylül’de satışa sunuluyor. Türkiye’ye ne zaman gelecekleri belli değil. Galaxy S6’un Samsung’un ve iPhone 6S da Apple’ın amiral gemisi. Teknolojiseverler için bu modelleri karşılaştırdık. Her iki telefonun da birbirine göre artı ve eksi yönleri var. Tabii ki hangisinin daha iyi olduğu ve kendi ihtiyaçları için uygun olabileceği yorumunu okuyucuya bırakıyoruz.

En iyi ekran özelliği hangisinde

Tasarım: iPhone 6S geliştirilmiş olsa da iPhone 6’ya benzer bir görüntüye sahip. Alüminyum çinko alaşımı gövdesi iPhone 6’dan daha iyi. 6S’in kalınlığı 7.1 milimetre. Önceki modeline göre biraz daha kalın ve ağır gibi fakat bu çok da göze batmıyor.
Galaxy S6 ise benzer şekilde şık. Metal çerçeve cam arka kapağa sahip. 6.8 mm’lik kalınlığıylda iPhone 6S’den biraz daha ince. Fakat cam kaplı arka kapağı parmak izini göstermeye eğilimli gibi. Fakat eğer beyaz rengi tercih ederseniz bu sorunu yaşamazsınız. Şüphesiz Galaxy S serisinin en iyi görünüme sahip modeli.

Güç ve Pil: 6S, 6’ya göre daha düşük güçte 1.715 mAh pile sahip. Şu anda performansının nasıl olacağını söylemek için erken. Diğer yandan Galaxy S6, 2.550 mAh’lık pille geldi. Fakat pil ömrü önceki modellerine göre biraz daha zayıf. S5’in daha iyi bir pili vardı. Ama hızlı şarj teknolojisiyle öne çıkabilir.
Teknik özelliklere gelince, iPhone 6S 64 bit A9 çiple tanıtıldı. Bununla CPU tarafında yüzde 70 ve grafik tarafında yüzde 90 daha fazla hız bekleniyor. RAM’i de 2GB’a çıkarıldı. Bunlar da 6S’i en güçlü iPhone yaptı. Galaxy S6 ise bir hayli güçlü Samsung modeli. İşlemcisi Exynos 7420 sayesinde. 64 bit’lik çip seti içeriyor. Dört çekirdekli 2.1 GHz işlemcisi ve 3 GB’lık RAM’i var.

Ekran: Samsung Galaxy S6’da 5.1 inç’lik 1440 x 2.560 çözünürlükte ekran bulunuyor. Piksel yoğunluğu ise inç başına 577. Hem büyük hem de keskin. iPhone 6S ise 4.7 inç’lik 1.334 x 750 çözünürlükte IPS LCD Retina HD ekrana sahip. İnç başına 326 piksel çözünürlüğü var. iPhone 6S’in çözünürlüğü biraz daha zayıf gibi.
iPhone 6’yla aynı çözünürlükte. Pile katkıda bulunulması amaçlanmış olabilir. Çünkü Galaxy S6’da pil ömrü biraz daha azalmış görünüyor.

iPhone 6S
Ekran: 4.7 inç
Kamera: 12 MP arka, 5 MP ön
Kalınlık:  7.1 mm
Ram: 2GB
İşletim: iOS 9
Pil: 1.715 mAh

Samsung Galaxy S6
Ekran: 5.1 inç
Kamera: 16 MP arka, 5 MP ön
Kalınlık: 6.8 mm
İşletim: Android
Ram: 3 GB
Pil: 2.550 mAh

‘Büyük boy’da rekabete devam'

Apple ve Samsung’un rekabet eden iki diğer modeli daha var. Büyük ekranda Samsung Galaxy Note 5 ve iPhone 6S Plus arasında ciddi rekabet yaşanacak gibi duruyor. iPhone 6 Plus da 25 Eylül’de piyasaya çıkıyor. Note 5 ise, Türkiye’de halihazırda satışta. Note 5, 5.7 inç’lik, 6S Plus ise 5.5 inç’lik ekrana sahip.
Galaxy Note 5, 4 GB’lik Ram’iyle en güçlü telefonlardan biri. 171 gram ağırlığında ve yeni kasası hafif yuvarlatılmış kenarlarıyla elle tutmaya daha uygun. Dahili hafızası 32 GB. Android 5.1 işletim sistemi, 2.1 GHz 4 çekirdek işlemci. 16 MP arka kamera, 5 MP ön kamerası, 3000 mAh’lık bataryası diğer öne çıkan teknik özellikleri. S Pen kalemi ise onu yine farklılaştırıyor.
iPhone 6S Plus ise, 2 GB Ram’le geldi. 192 gram ağırlığında ve alüminyum 7000 kasası var. 16, 64, 128 GB dahili hafıza özelliği. Samsung’da tek dahili hafıza seçeneği var. Bu konuda iPhone 6S Plus öne geçiyor. 12 MP arka, 5 MP ön kamerası var. iOS 9 işletim sistemi de telefonun özelliklerinden daha verimli yararlanılmasını sağlayacak. Tabii ki 3D Touch özelliğiyle de farklılaşıyor. Bataryası ise 2750 mAh. Teknik özellikler açısından Galaxy Note 5 biraz önde görünse de 6S Plus da farklı özellikleriyle teknolojiseverler tarafından merakla bekleniyor.

Çözünürlük savaşları

Kamera: iPhone 6S, 12 megapiksel arka 5 megapiksel ön kamerayla geldi. Galaxy S6 hala megapiksel savaşında önde gibi duruyor. 16 MP arka, 5 MP ön kamerası var. Bulanık foto çekmeyi engelleyen optikal imaj sabitleme özelliği de sunuyor. Fakat çözünürlükte yükseklik her zaman güzel foto sonucunu doğurmuyor. Ancak iPhone 6’ya göre Apple 6S’de kamerasını bir hayli geliştirdi. Tabii ki net bir şey söylemek için iPhone 6S’i de görmek gerekiyor.
İşletim sistemi: iPhone 6S, iOS 9’la piyasaya sürülecek. iOS 9, sesli asistan Siri, uzun zamandır beklenen Apple Maps özelliği ve daha fazla pek çok özellikle iyileştirme getiriyor. Diğer tarafta Galaxy S6, Android 5.1’e sahip. TouchWiz kullanıcı arayüzü daha sade.
Verimlilik: Apple yeni bir arayüzle Oyuna renk kattı. 3D Touch’la kullanıcılar mobil uygulamalarla daha verimli etkileşim kuracak. Çünkü 6S, ekrana ne şiddetle dokunulduğunu tespit edebiliyor. Yeni özellik bilgiyi daha hızlı görmenizi sağlıyor. Örneğin; bir ‘pop up’ size e-posta’nın içeriğini veya haritada görünen bir restoranın numarasını gösterebilecek. Uygulamayı açmadan işleminizi yapabileceksiniz. Galaxy S6’da böyle bir özellik yok. Bu model ise, farklı bir yolla verimlilik sağlıyor. Ekranda aynı anda pek çok uygulamayı gösterebiliyor.
Fiyat: Galaxy S6 Türkiye’de geçen hafta satışa sunuldu. Ortalama 2.400 TL fiyatı var. iPhone 6S ise 25 Eylül’de belli ülkelerde satışa çıkıyor olacak. En kısa sürede Türkiye’ye de gelmesi bekleniyor. iPhone 6’nın şu anda satış fiyatı 2.400 TL. 6S’in ABD fiyatı ise 649 dolar olarak açıklandı.

Hem ince hem akıllı

Casper, VIA serisine V10’la devam ediyor. V10, 5.1 mm inceliğe ve 98.8 gram ağırlığa sahip. 4.8 inç’lik HD Amoled ekranı bulunan model, siyah ve beyazlarda yüzde 23, renklerde ise yüzde 97 iyileştirilmiş görüntü üretiyor.
Qualcomm’un 1.2 GHz dört çekirdekli işlemcisinin bulunduğu V10’da, Ram’i ise 2GB. Uygulamalar arası geçiş, sosyal medyada ya da oyun oynarken hiçbir duraksama yaşatmayan ürün, dahili 16 GB depolama alanına sahip. İnce gövdesinde 8 Megapiksel arka, 5 Megapiksel özçekim kamerası barındıran Casper VIA V10, ek kamera özellikleriyle dijital fotoğraf makinelerini de rakip olmayı hedefliyor. Android 5.0.2 Lollipop işletim sistemine sahip. 1099 TL fiyatla satışa çıktı.

Sanat güneşi Müren’e 4K formatlı belgesel

Türk Sanat Müziği’nin efsane yorumcusu ‘Sanat Güneşi’ olarak anılan Zeki Müren’in aramızdan ayrılışının on dokuzuncu yılında, TRT, ‘Batmayan Güneş Zeki Müren’e Vefa’ adlı belgeseli hazırladı. Belgesel 4K olarak hazırlandı.
TRT HD ve TRT 4K’da yayınlanacak olan ‘Batmayan Güneş Zeki Müren’e Vefa’ belgeselinin Yapım-Yönetimini Mahmut Yalav ve Gülsen Gül Öztürk üstlendi. Her biri 30’ar dakikalık 2 bölümden oluşan belgeselin Proje Koordinatörü, deneyimli televizyoncu Kürşat Özkök 4K çekim tekniği; ses ve görüntü teknolojisi, televizyon yayıncılığının geldiği son aşama. TRT tarafından hayata geçirildi. Belgeselin ilk bölümü her iki kanalda 24 Eylül’de saat 21:45’de yayına girecek. Son bölümü ise 26 Eylül’de gösterilecek.