Güncel
28 Ara 2020 16:29 Son Güncelleme: 28 Ara 2020 18:23

2021 yılında konut fiyatları artacak mı?

2021 yılında konut fiyatları artacak mı? Merak edilen bu soruya sektör temsilcisi İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım net cevap verdi: "Artacak". Durbakayım, artışın nedenini de açıkladı.

2021 yılında konut fiyatları artacak mı?

Konut almak isteyip de 2020'de alamayanlara İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım kötü haberi verdi. Başta artan maliyetleri gerekçe gösteren Durbakayım, sektördeki diğer faktörleri de ekleyerek 2021'de konut fiyatlarının artacağını söyledi. 

2021 yılına sayılı günler kala konut fiyatlarının ne yönde seyir edeceği merak konusu oldu. 2020 yılına pandemi nedeni ile son derece kötü bir başlangıç yapan inşaat ve gayrimenkul sektörü Haziran ayında başlatılan ucuz kredi desteği ile büyük bir ivme yakalamıştı. 

2017 yılında kırılan konut satış rakamını geride bırakmaya hazırlanan gayrimenkul sektörü 1 milyon 500 bin adet konut satışı ile yeni bir rekora hazırlanırken konut fiyatları da yakından takip ediliyor.

ZAM GELİYOR 

Konut sektörü temsilcileri inşaat sektöründe üretimin giderek azaldığını belirterek hem azalan konut üretimi rakamı hem de yükselen inşaat maliyetleri nedeni ile 2021 yılında konut fiyatlarına zam geleceğini duyurdu. 

Konu hakkında değerlendirmede bulunan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım konut fiyatlarının artacağını belirterek "Yeni proje üretimi olmadığı için sektör daha da zayıflayacaktır. Türkiye ekonomisine sağladığı istihdam ve vergi gibi katma değerleri azalacaktır. Diğer taraftan sektördeki bu sürecin devamında enflasyonist bir baskı oluşacaktır. Gerek 1. El gerekse 2. El satışlar devam ederken arzın yani konut üretiminin azalması, metrekare birim fiyatlarının artmasına sebep olacaktır. Azalan arzın fiyatları yükseleceğini de unutmamak gerekir" diyerek konut fiyatlarında yükseliş sinyali verdi. 

2021'DE KONUT EL YAKACAK

2020 yılında yükselen konut maliyetlerine rağmen stokları ve elde kalan konutları ucuz fiyatlarla satmaya devam ettiklerini belirten İNDER Başkanı Durbakayım artık yeni konutların yeni üretim maliyetleri ile satılması gerektiğini belirterek demir fiyatlarına 6 ay da yüzde 50 zam geldiğini söyledi. 

SEKTÖR İÇİN TEDBİRLER 

İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, 2021 yılında düşük arz ve hammadde fiyatlarından kaynaklanan fiyat artışının kaçınılmaz olduğunu ancak konut üreticilerinin buna yönelik önlemlerinin hazır olduğunu açıkladı. Başkan Nazmi Durbakayım, öncelikle yerli malzeme kullanarak dövizin fiyatlar üzerindeki dolaylı etkisini azaltmayı planladıklarını söyledi. Açıklamalarına “karlılığımızdan fedakarlık, artık stratejimizin ayrılmaz parçası oldu” diyerek devam eden Başkan Durbakayım, bu kapsamda mevcut konut fiyatlarının 2021’deki fiyat artışlarından önce oldukça cazip fırsatlar sunduğunun altını çizdi.

2021'DE MAKROEKONOMİ BAZINDA DESTEK

2020 Temmuz ve Ağustos döneminde devletin sektöre direkt destek verdiğini hatırlatan Nazmi Durbakayım, 2021’de de benzer bir destek beklediklerini ifade etti. 2021’deki devlet desteğinin 2020’den farklı olacağını belirten Durbakayım “Pandemi nedeniyle ortaya çıkan kriz, 2020 yazında gerçekleştirilen mikro bazlı destekle atlattık. 2021’deki desteğin ise makroekonomi bazında olacaktır. Nitekim 2020 sonunda atılan somut adımlar neticesinde döviz kurlarındaki başlayan gerileme,  istikrarlı ve güçlü ekonominin ön habercisi oldu” şeklinde konuştu.

Gerileyen döviz kurunun ve güven katsayısı giderek artan makro verilerin yatırım amaçlı konut alacaklar için yeni bir fırsat yarattığına dikkat çeken Nazmi Durbakayım “tasarruflarını dövizde değerlendirenler yavaş yavaş güvenli limana girmeye başladı. Bu nedenle özellikle ikinci el konut satışlarındaki artışın temelinde tasarruf araçların arasında değişim olduğunu söylemek mümkün. Dövizden yeterli kar sağladığını düşünen yatırımcılar, yavaş yavaş gayrimenkule dönüş yapıyor” şeklinde konuştu.

Konut kredi faizlerinin bir miktar artmasının konut satışlarına sınırlı etkisi olacağını ifade eden Başkan Durbakayım “Hammaddedeki fiyat artışlarını asgari düzeyde konut fiyatlarına yansıtan konut üreticileri, düzenledikleri kampanyalarda ise konut kredisi faiz oranlarına direkt veya dolaylı olarak destek veriyor. Bazı konut üreticileri kendi içinde borçlandırma yaparak faiz maliyetini en düşük seviyeye çekeRken, bazıları ise çalıştıkları bankalara katkı yaparak cari faiz oranlarını yarı seviyeye çekiyor” açıklamasını yaptı.