Ekonomi
23 Oca 2021 16:52 Son Güncelleme: 23 Oca 2021 17:09

2020'de kaç inşaat firması kapandı? Rakam ürkütücü

Pandeminin de etkisiyle durgunlaşan inşaat sektöründe yaşanan kapanmalarla ilgili ortaya çıkan rakam ürkütücü boyutta. 2010 yılından bugüne 65 bin inşaat firmasının kepenk indirdiği belirtildi.

2020'de kaç inşaat firması kapandı? Rakam ürkütücü

2020 yılında pandeminin de etkisiyle durma noktasına gelen inşaat sektöründe şirket kapanmaları dikkat çekici seviyeye ulaştı. 4 binden fazla inşaat firmasının kepenk indirdiği ortaya çıktı. 2010'dan bu yana 65 bin inşaat firmasının kapandığı belirtilirken, koronavirüs salgınından en çok etkilenen sektörlerden birinin de inşaat sektörü olduğu ifade edildi.

Sözcü'deki haber inşaat sektöründeki kapanmaları gözler önüne serdi. Haberde, 2020 yılında bina inşaatı yapan toplam 4 bin 607 şirket kapandığı yer aldı. Konut ve diğer binaların inşaatında faaliyet gösteren bu firmaların 3 bin 155’i şahıs, bin 267’si limited ve 235’i anonim şirket olarak faaliyet gösteriyordu.

SON 10 YIL 

Müteahhitler geçtiğimiz yılda faaliyetine son veren sektörler arasında ilk sırada yer alırken, verilerin yayınlanmaya başladığı Ocak 2010'dan Aralık’a geçen sürede kapanan inşaat şirketi sayısı ise 65 bin’i geçti.

Döviz kurlarının yüksek seyri ve faiz tarafındaki gelişmeler sektörde maliyetleri artırırken, nakit akışında zorlanan firmalar kapanmayı tercih ediyor. En fazla giriş çıkışın olduğu sektörlerden biri olan inşaat sektöründe, küçük ölçekli, teknik birikimi sınırlı ve profesyonellik bakımından eksiklikleri bulunan şirketlerin faaliyet göstermesi, sektörde gelişim ve katma değer potansiyelini de kısıtlıyor. 

Artan konut stoku arz ve talep arasındaki dengesizliği ortaya koyarken, satışlardaki düşüş de gayrimenkul ticareti yapan ve aracılık eden firma sayısını azaltıyor.