Konut Haberleri
31 Oca 2017 13:07 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:58

2017 yatırım planı belli oldu! Limak yurtdışına açılıyor

2017 yılının yatırım programı belli oldu... Yeni yılda da gayrimenkul ve inşaat sektörü altın çağını yaşayacak. 30 şirket yatırım programını açıkladı. Başarılı şirketler arasında yer alan Limak Çimento'da yönünü yurtdışına çevirdi...

2017 yatırım planı belli oldu! Limak yurtdışına açılıyor
2016 yılında yapılan dev projeler ve markalı konutlarda yapılan kampanyaların yanı sıra, konut kredisi faizlerinin de indirilmesi sonucu, gayrimenkulde rekor satış yaşandı...

Kampanyaları 2017 yılında da devam ettiren gayrimenkul devleri bu yıl en fazla inşaat ve gayrimenkul yatırımı yapılacağını belirtti...




Bazı şirketler henüz tamamlanmayan bütçe çalışmaları bazıları da halka açık oldukları için rakam paylaşamadı. Yatırım ajandasını paylaşan 31 şirket ve grubun rakamlarına baktığımızda önümüzdeki yıl en büyük yatırımı yapacak sektörler arasında inşaat ve gayrimenkul ön plana çıkıyor. Örneğin Rönesans Holding 1 milyar dolar. Nef 3 milyar TL, Arıkan Yapı 1,5 milyar TL ve Demir İnşaat 500 milyon TLlik yatırım planını netleştirmiş durumda.

Ağırlıklı sanayide faaliyet gösteren grup ve şirketlerin de önemli bir yatırım bütçesi var. Zorlu Holding 500 milyon dolar, Limak Çimento 330 milyon dolarlık bir yatırım planlıyor.
 
İşte sektörün devlerinden 2017 planı açıklaması...

Rönesans'tan 1 milyon dolarlık yatırım

Yeni yıl, inşaat ve gayrimenkul şirketleri açısından da yeni projelerin yoğunlaşacağı bir yıl olacak gibi görünüyor. Rönesans, 2017 yılında yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım harcaması planlıyor. Toplam yatırımın 80 milyon doları Rusya'daki gayrimenkul yatırımları için, yaklaşık 300 milyon doları Türkiye'deki gayrimenkul yatırımları için, 620 milyon dolar ise PPP sağlık projeleri için planlanıyor.

Nef'ten yeni yılda 3 milyar TL'lik yatırım programı

3 milyar TL lik yatırım ajandası olan Nef, İstanbul'da yeni projeler geliştirmeye devam ediyor. Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, "Bodrum'da yeni bir proje ile İzmir, Ankara, Bursa gibi illerde planladığımız projelerin detaylarını netleştireceğiz" diyor.

Mars Logistics'ten 50 milon euroluk yatırım bütçesi

Mars Logistics de 50 milyon Euro'luk yatırım bütçesinin 20 milyon Euro'sunu filosunu yenilemek ve büyütmek için ayıracak. Mars Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Garip Sahillioğlu, "Anadolu yakasında bir lojistik merkezi yatırımı da planlarımız arasında" diyor. DHL'in hedefi ise hem 3. Havalimanı hem Sabiha Gökçen Havalimanı merkezli kapasite artırmak.

2017 yatırımlarında Nurol'da var

Yatırım ajandasında sıfırdan fabrika ve tesis yatırımı olanlar da var. Nurol Holding, 2017'de madencilik sektöründe iki farklı projenin yatırımına başlamayı planlıyor. Nurol Holding CEO su Uğur Doğan, bu kapsamda sıfırdan planlanan tesis yatırımları da yapacaklarını söylüyor.

Rota yurtdışı...

Limak Çimento yurtdışına açılıyor

Birçok sektörde yakaladığı başarılarıyla adını daha fazla duyuran Limak Holding, geçtiğimiz yıllarda da Kuveyt Uluslararası Havalimanı Yeni Terminal inşaatı ihalesini kazanarak başarısını yurtdışında bir kez daha gösterdi.

Bu başarılarının yanı sıra, Çanakkale Boğazı'nın ilk köprüsü olma özelliğini taşıyan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün de ihalesini kazandı...

İnşaat, turizm, çimento, gıda ve havacılık gibi birçok sektöde bulunan Limak Holding, başarılarını hız kesmeden sürdürüyor...

Limak Turizm Grubu Başkanı Kaan Kavaloğlu da 2017'de sadece Kuzey Kıbrıs'ta bir otel açacaklarını belirtiyor. "120 milyon dolarlık yatırım bütçesi olan Limak Babylon Deluxe dışında bir yatırım planlamıyoruz. Bundan sonraki yatırımlarımız için Balkanları ve İstanbul'un Avrupa yakasını hedef seçtik" diye belirtiyor.

Limak Çimento'nun ajandasında da yurt dışına açılmak var. Limak Çimento Grubu CEO'su Gültekin Aksüyek,  Afrika ve Güney Amerika'da yatırım planladıklarını dile getiriyor. 1,5 milyar TL bütçeli Arıkan Yapı, yeni gelişen Avrupa coğrafyasına sıfırdan sanayi yatırımı gerçekleştirmenin hazırlıklarını yapıyor. "Aynı pazarlarda turizm ağırlıklı fırsatların olduğunu gözlemliyoruz" diyen Arıkan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Habip Arıkan, "Yatırımlarımızı hem coğrafi hem sektör olarak farklılaştırmanın hazırlıkları içindeyiz" diye konuşuyor.

Zorlu Holding'ten 500 milyon dolar yatırım

5 ana alanda yatırım planı olan Zorlu Holding, 2017 yılı içerisinde 500 milyon dolarlık yatırım yapmayı planlıyor. 

İşte Zorlu Holding Ceo'su Ömer Yüngül'ün 2017 yatırım planı açıklamarı;

5 ana alan

Her yıl ortalama 500 milyon dolar yatırım yapıyoruz. 2017'de de aşağı yukarı bu civarda bir yatırım yapmayı planlıyoruz. Bugün yatırımlarımızı 5 ana faaliyet alanımızı derinleştirecek ve bunların aralarındaki sinerjiyi geliştirecek şekilde yapıyoruz. Tekstilde inovatif ürünler için yatırım yaparken Vestel'de de akıllı ev teknolojilerini geliştirecek yatırımlar yapıyoruz.

Akıllı telefon pili

Aynı şekilde pil teknolojisi yatırımlarını da ciddi olarak değerlendiriyoruz. Hidrojen yakıt hücreleri üzerine 15 yıldır çalışıyoruz. Akıllı telefon pili üzerine araştırmalarımız var. Meta-Nikel şirketimiz nikel başta olmak üzere nadir bulunan elementler üzerine çalışıyor.

Yurtdışı planı

Yatırımlarımızın bir kısmı da yurt dışında olacak. Zorlu Holding in dünya şirketleri içinde yer almasını istiyoruz. Bu yüzden yurtdışından marka satın almak gibi bir düşüncemiz var. Özellikle dayanıklı tüketim malları alanında fırsatlar ortaya çıkarsa değerlendirmek istiyoruz. Fabrika almak gibi bir niyetimiz yok. Marka satın almaya odaklıyız.