Ekonomi
07 Kas 2015 12:12 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:43

2016 yılı uluslararası bakliyat yılı olacak!

Türkiye'nin önerisiyle BM tarafından kabul edilen "2016 Uluslararası Bakliyat Yılı" tanıtım toplantısı Roma'da yapılacak

2016 yılı uluslararası bakliyat yılı olacak!
Türkiye'nin önerisiyle Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kabul edilen "2016 Uluslararası Bakliyat Yılı" tanıtım toplantısı, 10 Kasım'da Roma'da gerçekleştirilecek.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından onaylanarak, BM Genel Kurulunda kabul edilen "2016 Bakliyat Yılı"na ilişkin çalışmalar, Roma'da düzenlenecek toplantıyla başlıyor. Türkiye ile birlikte 14 ülkenin katılacağı toplantıyla, dünya genelinde bakliyata dikkat çekilmesi amaçlanıyor.

Bu konuda dünya genelinde gerçekleştirilecek faaliyetlerin eş güdümünü sağlamak amacıyla 14 üye ülkenin temsilcilerinin yer aldığı yönlendirme komitesi oluşturuldu. Komitede Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD), Dünya Gıda Programı (WFP), Bioversity International gibi uluslararası organizasyonlar, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileri de bulunuyor. Yönlendirme komitesinin eş başkanlıklarını ise nisan 2015'ten beri Türkiye ile Pakistan birlikte yürütüyor.

FAO üyesi ülkelerin tanıtım toplantısından sonra, "2016 Uluslararası Bakliyat Yılı"nın dünyaya duyurusu, 18 Kasım'da New York'ta BM üyesi ülkelerin katılımıyla yapılacak ve 2016 Bakliyat Yılı faaliyetleri FAO tarafından yürütülecek.

2016 Uluslararası Bakliyat Yılı, Türk baklagillerinin dünyaya tanıtılması ve piyasa değerinin artırılması için de önemli olacak. Türkiye'nin küresel baklagil ticareti içerisindeki payı yüzde 3 civarında bulunuyor. Türkiye, dünyada mercimek üretiminde 3'üncü, nohut üretiminde ise 4'üncü sırada yer alıyor. Son 7 yılda toplam kuru baklagil üretimini yüzde 21,5 artıran Türkiye, nohut ihracatında dünyada 5'inci, mercimekte ise 3'üncü sırada bulunuyor.