Konut Haberleri
07 Mayıs 2016 13:04 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:18

2016 dev projelerin yılı olacak

Ulaştırma Bakanlığı'nca 2023 hedefleri kapsamında ilk adımları atılan "dev projelerin" bazıları bu yıl hizmete girecek...

2016 dev projelerin yılı olacak
Kamuoyunda İstanbul-İzmir  Otoyolu olarak tanınan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesinde çalışmalar tüm  hızıyla devam ediyor.  Proje, İstanbul'u Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa,  Kütahya ve İzmir'e bağlayacak. Türkiye nüfusunun yarısını oluşturan 38 milyon  insanın yaşadığı coğrafyaya hizmet verecek projeyle seyahat süresi, İstanbul’dan  Bursa'ya 1 saate, İzmir'e 3 saate, Eskişehir'e 2,5 saate inecek. Güney Ege  bölgesi ve Antalya'ya ulaşım kısalacak. Toplam 433 kilometre uzunluğundaki  projenin, 40 kilometrelik Altınova-Gemlik kesimi hizmete açıldı.

Otoyolun en önemli kısmını oluşturan İzmit Körfez Geçişi Köprüsü, bin  550 metre orta açıklığı ve 2 bin 682 metre boyuyla dünyanın en büyük orta  açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada yer alıyor. Köprüde son tabliye, 21  Nisan'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma,  Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımıyla yerleştirildi.  İzmit Dilovası ile Yalova Altınova’yı birleştiren asma köprü 113 tabliyeden  oluşuyor. Köprü hizmete girdiğinde iki nokta arasındaki mesafe 6 dakikada  geçilebilecek.

Osman Gazi adı verilen asma köprünün, üst yapı imalatlarının  tamamlanmasının ardından mayıs sonunda trafiğe açılması planlanıyor.

YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında İstanbul Boğazı'na inşa  edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü, bittiğinde dünyanın en geniş köprüsü unvanını  alacak.

Yatırım maliyeti  3  milyar dolar olan 120 kilometre uzunluğundaki  Odayeri-Paşaköy kesimi üzerindeki köprü, gidiş ve geliş istikametlerinde 4’er  karayolu şeridi ile ortada 2 demiryolu şeridi olmak üzerinde toplam 10 şeride  sahip olacak. Raylı geçiş sisteminin aynı tabliyede olması nedeniyle de köprü  dünyada ilk olacak. Genişliği 59 metre, kule yüksekliği 322 metre olan köprü, bu  konuda da bir rekor kırarken, açıklığı bin 408 metre olmak üzere toplam boyu 2  bin 164 metre ve bu özelliğiyle de "üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en  uzun asma köprüsü" unvanını kazanacak.

İstanbul’daki transit trafik yükünün hafifletilmesi, araçların şehir  içi trafiğine girmeden erişim kontrollü, yüksek standartlı, kesintisiz, emniyetli  ve konforlu bir yol ile zamandan tasarruf edilerek transit geçişin sağlanması,  diğer ulaşım modları ile entegrasyonun sağlanmasıyla İstanbul şehir içi  trafiğinde yaşanan yoğunluğun azaltılması, yoğun trafikten kaynaklanan hava  kirliliği ve çevre sorunlarının ortadan kaldırılması öngörülüyor. Yılda yaklaşık  1 milyar 450 milyon doları enerji, 335 milyon doları işgücü kaybı olmak üzere  toplam 1 milyar 785 milyon dolar ekonomik kaybın önüne geçilmesi planlanıyor.

Köprünün 120 kilometre uzunluğundaki otoyol ve bağlantı yolları ile  beraber 26 Ağustos'ta açılışının yapılması planlanıyor.

3. KÖPRÜ BAĞLANTI YOLLARI 

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü de içeren  Kuzey Marmara Otoyolu  Projesinin devamı olan 169 kilometre uzunluğundaki Kurtköy-Akyazı ve 88 kilometre  uzunluğundaki Kınalı-Odayeri kesimleri için 4 Mayıs'ta ihale yapıldı. 2018  sonunda tamamlanması hedeflenen toplam 257 kilometre uzunluğundaki otoyollar ile  Kuzey Marmara Otoyolu'nun tamamı  hizmete açılacak.

YİD modeli çerçevesinde yapılan ihalelerin sonuçlanmasının ardından  inşa edilecek yolların yapımla ilgili giderleri, işi üstlenecek firmalara ait  olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "vizyon proje" olarak  değerlendirilen Avrasya Tüneli Projesi'nin (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi)  bu yıl sonunda hizmete açılması hedefleniyor.

Dünyanın en iyi mühendislik projeleri arasında gösterilen ve Asya ile  Avrupa kıtalarını tüp geçişiyle birbirine bağlayacak tünel, dünyada deniz  altından en derinden geçecek tünel olacak. 14.6 kilometre toplam uzunluğa sahip  projenin, deniz altından geçen kısmı ise 3,4 kilometre olarak belirlendi. Bin 800  kişinin istihdam edildiği projenin, bölgeye yıllık 560 milyon lira ekonomik  katkısı olacak. Devletin kasasına ise yılda yaklaşık 100 milyon lira getirecek  proje, 82 bin ton emisyon miktarında azalma, 38 milyon litre yakıt tasarrufu  sağlayacak.

TÜRKİYE'DE YAPILMIŞ EN BÜYÜK PROJE

İstanbul'un Avrupa yakası Yeniköy ve Akpınar yerleşimleri arasında  Karadeniz sahil şeridindeki 76,5 milyon metrekare büyüklüğündeki alana yapılan  havalimanında, geçen yıl sonu itibarıyla ivme kazanan çalışmalar daha da  hızlandırılacak. İstanbul'un stratejik önemini çok farktı noktalara taşıyacak  proje, Türkiye’de yapılmış en büyük proje olma özelliğine sahip bulunuyor.

Havalimanı, yapımı tamamlandığında dünyanın en büyüğü olacak ve  aktarma merkezi olarak bölge ülkelerine de hizmet verecek. İlk etabı 2018 yılının  şubat ayında açılması hedeflenen 3. Havalimanı’nın hizmete girmesiyle yıllık 120  bin kişiye doğrudan istihdam sağlanacak.

BÜYÜK İSTANBUL TÜNELİ İÇİN MALİ TEKLİFLER ALINDI 

Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünce 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli  Projesi'nde ilk adım olarak geçen yıl yapılan etüt, proje ve mühendislik  hizmetleri ihalesi kapsamında mali teklifler alındı.

Proje bedeli 35 milyon lira olarak belirlenen ve bu yıl için 7 milyon  500 bin lira ödenek ayrılan etüt, proje ve mühendislik hizmetleri kapsamında,  karada ve denizde derin sondaj çalışmaları yapılarak, zemin verileri  belirlenecek. İhale sürecinin ardından 1 yıl içinde mühendislik projelerinin  tamamlanması planlanıyor. İstanbul Boğazı'nın altından geçecek tünelde, tek tüpte  hem karayolu hem de demiryolu bulunacak. Tünel, ortadan geliş ve gidiş olmak  üzere demiryolu, üst ve altta da lastik tekerli araç geçişine uygun iki şeritli  yol yapılacak.

Büyüklüğü ve kapsamıyla dünyada ilk olacak projenin bir ayağı, Avrupa  Yakası’nda E-5 aksında Incirli'den başlayan ve İstanbul Boğazı'ndan geçerek  Anadolu Yakası'nda Söğütlüçeşme'ye kadar uzanan yüksek kapasiteli ve hızlı metro  sisteminden, ikinci ayağı ise Avrupa Yakası'nda TEM Otoyolu aksında Hasdal  Kavşağı'ndan başlayan ve İstanbul Boğazı'ndan geçerek Anadolu Yakası'nda  Söğütlüçeşme'ye kadar uzanan yüksek kapasiteli ve hızlı metro sisteminden ve  Çamlık Kavşağı'na bağlanan 2x2 şeritli karayolu sisteminden oluşacak.

Tünel, 9 metro hattıyla TEM Otoyolu, E-5 Karayolu ve Kuzey Marmara  Otoyolu ile entegre edilecek. YİD modeliyle yapımına başlanmasının ardından 5 yıl  içinde tamamlanması hedeflenen tünelin kullanıma geçmesiyle Avrupa Yakası'nda  İncirli'den, Anadolu Yakası'nda Söğütlüçeşme'ye, 31 kilometre uzunluğunda 14  istasyondan oluşacak hızlı metroyla yaklaşık 40 dakikada ulaşılacak.

Avrupa Yakası'nda Hasdal Kavşağı'ndan Anadolu Yakası'nda Çamlık  Kavşağı'na karayoluyla yaklaşık 14 dakikada geçilecek. Hattan günde 6,5 milyon  yolcunun yararlanması bekleniyor.

TARİHİ İPEK YOLU CANLANIYOR 

"Demir İpek Yolu" olarak da adlandırılan Bakü-Tiflis-Kars (BTK)  Demiryolu Projesi'nin bu yıl sonunda hizmete açılması hedefleniyor.

Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum projelerinden sonra her üç  ülkenin gerçekleştirdiği üçüncü büyük projede, hat işletmeye alındığında 1 milyon  yolcu ve 6,5 milyon ton yük taşınabilecek. 2034 yılında proje hattı üzerinde 3  milyon yolcu ve 17 milyon yük taşıma kapasitesine çıkılması planlanıyor.

OVİT DAĞI TÜNELİ

Tamamlandığında Türkiye’nin ve Avrupa'nın birinci, dünyanın ikinci en  uzun çift tüplü karayolu tüneli olacak Ovit Dağı Geçidi, Rize ile Erzurum’u  birbirine bağlıyor. İkizdere-İspir mevkisindeki Ovit Tüneli tamamlandığında yol  12 ay boyunca açık kalacak ve aradaki mesafe 3,8 kilometre kısalacak.

Bağlantı yollarıyla 17,3 kilometre uzunluğuna sahip olacak tünel,  bölgeye yıllık 60 milyon lira ekonomik katkıda bulunması bekleniyor.

KANAL İSTANBUL'DA HAZIRLIKLAR TAMAM 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2011'de kamuoyuna  "çılgın proje" olarak açıklanan Kanal İstanbul Projesi ilgili hazırlıklar  tamamlandı, uygulama için gerekli çalışmalar devam ediyor.

İstanbul'a değer katacak proje için yapılan yasal düzenlemeyle kanalın  güzergahındaki mera vasfındaki yerler, kamulaştırma bedeli olmadan  kullanılabilecek. YİD modeliyle yapılacak projede, süre yarıştırılacak ya da  trafik garantisi verilecek. Kanalın etrafında yeni cazibe alanları oluşturulacak.  Ön projesi Bakanlıkça, uygulama projesi ise yüklenici firma tarafından  hazırlanacak.

ÇANAKKALE 1915 KÖPRÜSÜ 

Bu yıl başlanması planlanan bir diğer dev proje de Çanakkale 1915  Köprüsü olacak.

Çanakkale Boğazı'nda dünyanın en uzun asma köprülerinden birinin  inşası için fizibilite çalışmalarına başlandı. Kuleler arası açıklığın 2 bin  metreden uzun olması planlanan köprünün şu anda dünyanın en uzun köprüsü olan  Japonya Kobe Hyogo'daki Akashi Kaikyo Boğazı Köprüsünü geride bırakması  bekleniyor.