Konut Haberleri
27 Haz 2014 09:47 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:21

2015'e karma konut dopingi!

Ofisi, konutu, AVM’yi tek çatı altında toplayan karmaprojeler trendi ile insanlar artık neredeyse projeden hiç dışarıya çıkmadan tüm ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.2010 yılından sonra sayıları artan bu projelerin daha da yaygınlaşması bekleniyor

2015'e karma konut dopingi!
Kentlerin büyümesiyle yollarda kaybedilen zaman artması Türkiye gayrimenkul sektöründe karma projeler adı verilen trendi ortaya çıkardı.

Özellikle 2010 yılından sonra hızlı bir şekilde kendini gösteren yeni yapı modelleriyle, konutlar, ofisler, rezidanslar, AVM’ler, oteller hatta bazı projelerde tiyatro ve gösteri alanları gibi pek çok fonksiyon tek bir projede toplandı. Böylece projedekilerin neredeyse hiç dışarıya çıkmasına gerek kalmadan tüm ihtiyaçlarını karşılanması amaçlandı. Bu durum karma nitelikli yaşam projelerinin hızlı satış ve kiralama grafiklerini yakalamasını sağladı.

Aynı zamanda gayrimenkulde kazan kazan ilkesinin daha fazla uygulanmasını zemin sağlayan karma trendi, bu projelerin sayısını hızla arttırdı. Kanyon, Zorlu Center, Mall Of İstanbul, İstwest biten karma projeler olarak hayata geçerken, Batışehir, Viaport Venezia, İstmarine, Nurol Park gibi birçok büyük projenim yapımı ise sürüyor. Karma nitelikli projelerini bitiren şirketlerin yine benzer nitelikte projelerini yapacaklarını söylemesi ve sektör temsilcilerinin açıklamaları da gelecekte de özellikle büyük kentlerde bu trendin süreceğini ortaya koyuyor.

Ev ve ofisten öte yaşam biçimi sunuyor
Metropollerin gelişimiyle birlikte yaşam alanlarının da gelişmeye başladığını dile getiren Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, bu nedenle insanların gün içerisindeki yoğun koşuşturmacadan sonra eve döndüğünde rahatça alışveriş yapabileceği, arkadaşlarıyla evin altındaki restoranda buluşup yemek yiyebileceği kompakt bir yaşam sunan projeleri tercih ettiğini söyledi.

“Bu nedenle karma projeler bize sadece bir daire veya ofis değil bir yaşam biçimi sunuyor” diyen Yazıcı, “Çoğu insan için günlük hayatın yoğunluğuna ayak uyduran, hayatımızı kolaylaştıran her trend doğru bir trenddir. Bu tip karma projelerin sayısının özellikle metropollerde artarak devam edeceğini bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

Karma projelerde doğru fonksiyon dağılımının hem yatırımcıya maksimum kazanç hem de son kullanıcıya ihtiyaçları doğrultusunda bir yaşam biçimi sunduğunu belirten Yazıcı, “Bu noktada bir kazan&kazan modeli ortaya çıkar. Dolayısıyla bu tip karma projeleri satmak da kiralamak da çok kolay” diye konuştu.

“Zamandan tasarruf için güzel bir çözüm sağlıyor”
“Gayrimenkul, Türk halkı için güvenilir liman olma özelliğini sürdürüyor. Bu doğrultuda da konut talebi devam ederken trendler ihtiyaçlara göre şekilleniyor” diyen Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı H. İnanç Kabadayı şu değerlendirmede bulundu: “Bugün, konut yatırımcısının isteklerini dinlediğinizde nasıl bir proje inşa edeceğiniz ortaya çıkıyor.

Yatırımcı çocuğunun okuluna yakın olmasını isterken, alışveriş yapabilmek için kilometrelerce yol kat etmek Ofisi, konutu, AVM’yi tek çatı altında toplayan karma projeler trendi ile insanlar artık neredeyse projeden hiç dışarıya çıkmadan tüm ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. 2010 yılından sonra sayıları artan bu projelerin daha da yaygınlaşması bekleniyor.

Bölgenin de dinamiklerini hesaba katarak projeyi nihai hale getiriyorsunuz.” Kabadayı, “Günümüzde en değerli şey zaman. Zamandan tasarruf adına ise en güzel çözüm karma projeler. Bu nedenle karma projelerin artarak devam edeceğine inanıyorum” dedi.

Çekim noktaları yaratıyorlar
Karma projeler geliştiriciler için önemli bir alan oluştururken, bu projelerde kullanıcılar için çok zengin seçenekler sunabiliyor. Aynı zamanda bölgesel çekim noktaları yaratılmasını sağlayan karma projeler, son dönemde geliştiriciler ve yatırımcılar tarafından ilgi görüyor.

FerYapı Yönetim Kurulu Üyesi Ramadan Kumova, özellikle yabancı yatırımcıların tercihi olan karma projelerin lokasyonu ile de doğru orantılı olarak prim yapmaya başladığını söyledi. Kumova, “Ayrıca yaşayanlar da projenin dışına çıkmadan hayatlarına rahatça devam edebiliyor” dedi.

Ege Yapı yatırım listesine Kağıthane ve Yedikule’yi aldı
Karma yaşam konseptli Batışehir ve Pega Kartal projelerinin yapımını sürdüren Ege Yapı, bu alanda yeni projeler yapmayı hedefl iyor. Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı H. İnanç Kabadayı, 2014 yılı ile birlikte devam eden projelerimize ek olarak Yedikule ve Kağıthane’de gerçekleştirecekleri yeni karma proje yatırımlarını gündemlerine aldıklarını söyleyerek, “Bu bölgelerde yine birçok fonksiyonu içinde barındıracak konseptte karma projelere imza atacağız. Bunun yanı sıra Ataşehir ve Sarıyer’de kentsel dönüşüm alanında çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.

Alışveriş caddesi için ön talep toplamaya başladı
Karma yapılı projeler üretmeye 2011 yılında İstanbul Bağcılar’da inşasına devam ettikleri Avrupa’nın En İyi Karma Kullanım Projesi ödüllü Batışehir projesiyşe başladıklarını anlatan Kabadayı, “Yine 2013 yılında yapımına başladığımız İstanbul’un yeni çekim merkezleri arasındaki Kartal’da Avrupa’nın En İyi Karma Kullanım Projesi ödüllü Pega Kartal ile devam ediyoruz” dedi.

EgeYapı Group olarak Batışehir ve Pega Kartal olmak üzere İstanbul’un iki yakasında iki farklı karma proje inşa ettiklerini anlatan H.İnanç Kabadayı, “Batışehir’de toplam 900 milyon TL yatırımla yapılan 3 bin 266 konut, Doğa Koleji’nin eğitim verdiği okul, Four Points by Sheraton Hotel ve 123 ticari üniteden oluşan Batışehir Alışveriş Caddesi yer alıyor.

Bunların yanı sıra ofisleri, rezidansı ve spor alanları ile Batışehir toplam yedi farklı fonksiyondan oluşuyor. 2014 yılı Haziran ayı itibarıyla hem son etabı Loca’yı satışa çıkardık hem de 10 binlerce kişiye hizmet verecek olan Batışehir Alışveriş Caddesi için ön talep toplamaya başladık” dedi. Bağcılar’da Doğan Medya Center’ın hemen karşısında yer alan proje, Atatürk Havalimanı’na 10 dakika, Beşiktaş ve Bakırköy’den metro ile 15 dakika uzaklıkta.

2 milyarlık Vadistanbul projesi ofis etabını satışa çıkardı şirketleri Maslak’tan Seyrantepe’ye çekti
Artaş İnşaat, Keleşoğlu ve Aydınlı ortaklığıyla Seyrantepe’de Evyap arazisi üzerinde inşa edilen karma proje Vadistanbul’un satışa çıkan ikinci etabındaki ofis blokları Maslak’ta ki firmaları da kendine çekti. Gelenler arasında uluslararası yabancı firmalar olduğu kadar Türkiye’nin önde gelen firmaları da yer alıyor.


2 milyar liralık Vadistanbul projesinin ilk etabındaki teslimler ise temmuz ayında başlıyor. Vadistanbul İcra Kurulu Üyesi Alpay Çepni, 3 etap halinde ilerleyen projede lansmanı 2012 Aralık ayında yapılan birinci etapta teslimlerin temmuz ayın içinde başlayacağını belirterek, “250 bin metrekare inşaatı 15 ayda tamamlayarak temmuz ayında teslimlere başlıyoruz” dedi.

1111 dairenin yer aldığı etapta 1+1 gibi küçük dairelerin az olması nedeniyle de hızla ilerlediklerini aktaran Çepni, “Şubat ayında lansmanı yapılan 2. etap Vadistanbul Bulvar’ın hafriyat tamamlanmak üzere. Bu etapta özellikle projeyi gösteren maketin gelmesiyle satışlar hızlandı ve bir ayda 80’ne yakın satış yaptık” dedi.

Ofislerin yer aldığı 2. etabın tanıtımından sonra blok satışlarının gerçekleşmeye başladığını aktaran Alpay Çepni, “Bağımsız ofis satışı yaptığımız iki blok vardı. Bu bloklardan bir tanesinde ofislerin büyüklüğü 400 metrekareden başlayıp 3 bin metrekareye kadar çıkarken, diğerinde 110 metrekare ile 300 metrekare arasında ofisler yer alıyor” dedi. Büyük ofislerin yer aldığı blokta 16 tam kat satışı gerçekleştirdiklerini anlatan Çepni, “32 tanesi büyüklerden, 29 tanede küçük ofislerin olduğu bloktan olmak üzere toplam 61 tane bağımsız ofis satışı gerçekleştirdiklerini belirtti.

Nehir ve orman çekiciliği artırıyor
Özellikle Maslak’ta merkezleri bulunan ve genişleme isteğinde olan firmaların kendilerini tercih ettiğini aktaran Çepni, Vadistanbul Bulvar etabında yaptıkları blok satışlarından Kale Endüstri Holding’in 10 bin 850 metrekarelik bir ofis bloğu ve ana kuleden oluşan 6 bin metrekarelik üç tam kat satın aldığını söyledi. Çepni, “Ayrıca inşaat devi bir firmaya satış yaptık.

Bunun dışında iki dünya deviyle komple kiralama üzerine konuşuyoruz. Şu anda tamamen boş bir bloğumuz kaldı” dedi. Gelecek olan firmaların Maslak’ta A sınıfı ofis projelerinde yer aldığına dikkat çeken Alpay Çepni bu firmaların geliş nedenini şöyle açıkladı:“ Artık firmalar sadece prestij için A sınıfı ofislere taşınmıyor. Çalışanlarına yüksek kalitede bir iş hayatı sunmak için de çalışıyorlar.

Bunun için binanın donanımı kadar binanın yanında yaşam tarzı sunan ögelere da bakıyorlar. Ayrıca kafelerine sadece şirket çalışanlarını değil aynı zamanda herkesin geldiği alanları tercih ediyorlar. Yatay konseptte ilerleyen bizim projemiz ise, AVM’si nehir ve ormanın yanında yer alan cafe restoranlarıyla iş yaşamının istediği hayatı sunuyor.”

Ayrıca büyürken de daha üst seğment bir yere geçmek isteyen firmaların da Vadistanbul’u tercih ettiğini ifada eden Alpay Çepni, Maslak’ta birbirine benzeyen 45 tane kaliteli bina olduğunu ancak bina dışına çıkıldığında bölgede ulaşım sıkıntılarının başladığını dile getirdi.

İstanbul’da yeni bir merkez yaratıyoruz
Vadistanbul’da ise ulaşım sorunu olmayan 180 bin metrekarelik ofis alanıyla yeni bir merkezi İstanbul’da kazandırdıklarını aktaran Çepni, sadece bu ofislerle Türkiye’nin en büyük ofis kompleksine sahip olduklarını kaydetti.

3. etapla birlikte 95 bin metrekarelik bir ofis bölümünün daha ekleneceğini anlatan Çepni, “Böylece buradaki ofis alanını 265-270 bin bandına çıkartacağız. Büyükdere Caddesi ve Maslak’taki ofislerin toplam kiralanabilir alanı ise 340 bin metrekare” dedi. Projenin yapıldığı yerde hiç ağaç kesmediklerini aksine 300’e yakın ağaç ve bitki dikimi olacağını belirten Çepni, “Tam tersine var olan bir fabrikayı kaldırdık” diye konuştu.

Okullar kapandı, yaşamın başladığı İstwest’te doluluk oranları yüzde 80’lere çıkıyor
Bugüne kadar 5 farklı projede toplam 500 bin metrekarelik ofis ve konut projesini geliştiren Fer Yapı, Bahçelievler Basın Ekspres Yolu üzerinde inşa ettiği, konut residence ve alışveriş merkezlerinde oluşan İstWest’te yaşam başladı.
Doluluk oranlarının yüzde 60 olduğu İstwest’te okulların kapanmasıyla bu oranın yüzde 80’ne çıkması bekleniyor. İstWest’i Avrupa Yakası’nın en prestijli projesi olarak ifadede eden FerYapı Yönetim Kurulu Üyesi Ramadan Kumova, “Tamamlanan projemizde yaşam başladı. Yüzde 60 doluluk oranı olan İstWest projemiz geniş sosyal olanakları, rahat ulaşım imkanı ve merkezi lokasyonu ile de dikkat çekiyor. Okulların kapanması ile birlikte doluluk oranının yüzde 80’e ulaşacak” dedi.

İstWest’te sınırlı sayıda kalan daireler için peşin alımlarda yüzde 10 indirim ya da 60 ay sıfır faiz seçenekleri sunuluyor. Ayrıca 20 yıl vadelendirme seçeneği sunalarak sektörde bir ilki gerçekleştiren İstWest’te, 4 bin metrekarelik sosyal tesisler bulunuyor.

Zorlu Center’ın 5. halkası Raffles İstanbul son çeyrekte açılıyor
Zorlu Holding AŞ bünyesinde2006 yılında kurulan Zorlu Gayrimenkul’ün ve Türkiye’nin ilk 5 fonksiyonlu “karma kullanım” projesi Zorlu Center açıldı. 2,5 milyar dolar yatırım ile hayata geçen Zorlu Center’da; performans sanatları merkezi, alışveriş merkezi, otel (Raffl es İstanbul Zorlu Center), ofis ve rezidanslar yer alıyor.

Mimar Emre Arolat ve Murat Tabanlıoğlu’nun ortak girişimi tarafından tasarlan Zorlu Center’da yer alan Raffl es İstanbul Zorlu Center’ın 2014’ün son çeyreğinde açılmasıyla birlikte, Zorlu Center’ın tüm fonksiyonları ziyaretçilerin hizmetinde olacak. Zorlu Center’da yer alacak olan Raffl es İstanbul Zorlu Center, Raffl es, markanın diğer otellerinde olduğu gibi geleneksel özelliklerini koruyarak İstanbul’un tarihi ve karakteristik özelliklerini yansıtacak.

Raff – les İstanbul Zorlu Center, “premium luxury” segmette hizmet verecek. Toplam 181 odanın yer alacağı otelde odaların 131’i standart, 49’u süit ve 1 tanesi de Presidential Suite olacak. Raffl es İstanbul Zorlu Center’da, oda büyüklükleri standart oda için 62 metrekare, tek yataklı süit için 130 metrekare, iki yataklı suit 250 metrekare, presidential süitte ise 350 metrekare olarak planlandı. Otelde 1,200 kişilik balo salonu ve 3 bin metrekarelik SPA yer alacak.

Zorlu Center projesinde kültür- sanat etkinliklerinin gerçekleştirilebileceği alanlarda yer alıyor. Bu ihtiyaç için 2 bin 242 kişi kapasiteli Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi ve 717 kişi kapasiteli Drama Sahnesi ile İstanbul’u dünyaca ünlü gösterilerle buluşturmaya başladı. 105 bin metrekare alana inşa edilen Zorlu Center AVM’de ise, yaklaşık 180 mağaza ve meydan bulunuyor.
Leyla İlhan/Dünya