Ekonomi
28 Ara 2013 14:30 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:47

‘2014 yatırımcıları zorlayacak’

Akbank Genel Müdür Yardımcısı Rota, “2014 merkez bankaları ve yatırımcıların karar almakta zorlanacakları bir yıl olacak. Ancak baz senaryomuzda faizin daha yüksek, kurun ise yatay kalacağını düşünüyoruz” dedi

‘2014 yatırımcıları zorlayacak’
Ak Portföy’ün düzenlediği “Beklentiler 2014” konulu yatırımcı toplantısında konuşan Akbank Hazine’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kerim Rota, 2014’ün merkez bankaları ve yatırımcıların karar almakta zorlanacakları bir yıl olacağını söyledi.
Son on yıllık dönemde Türkiye’nin enflasyonu en fazla düşüren ülke olduğunu belirten Rota, bütçe açığı ve kamu borcunun milli gelire oranını düşürmede önemli başarılar yakaladığını söyledi.
Tasarruf oranındaki düşüklük ve cari açığın Türkiye’nin zayıf tarafı olduğunu vurgulayan Rota, “Tasarruf oranlarının artırılması için dünyada olmayan teşvikler var” dedi.
Toplantıya katılan yatırımcılara “Dolar/TL kurunun 2,5’e çıkması, faizlerin kalıcı olarak 2 basamaklı hale gelmesi ve politik riskler”  olmak üzere üç konuda en çok hangisinin kendilerini 2014’te rahatsız edeceğini soran Kerim Rota, salondan yüzde 65 politik riskler, yüzde 25 dolar/TL kurunun 2,5’e çıkması yanıtını aldı.
Akbank Hazine’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kerim Rota, salonda oluşan beklentinin yabancı yatırımcılar başta olmak üzere yerli yatırımcılarda da hakim olduğunu söyledi.

‘Faiz herşeyi değiştirecek’
‘Türkiye’de yatırım ortamı değişiyor’ diyen Ak Portföy Genel Müdürü Alp Keler ise “Hem de ciddi şekilde ve belki de hepimizin piyasalar konusundaki geçmiş algısını temelden sarsacak biçimde. Bu değişimin temel göstergesi ise reel faiz” dedi.
Keler, Türkiye’de reel faiz düzeylerinde global görünümden bağımsız olarak bir “paradigma değişikliği” yaşandığını belirtti.
Son 10 yılda reel faizin yüzde 10’lardan yüzde 2 çevresine hatta bazı dönemlerde negatife gerilediğini söyleyen Keler, “Yatırımcının temel motivasyonu  ncelikle parasının değerini korumak, artırmak ve bunu gelecek kuşaklara  aktarmaktır. Yani temel hedefimiz daha iyi yaşamak ve çocuklarımıza daha iyi  imkanlar bırakmaktır. Bu demektir ki, artık varlıklarımızı ve gelecek ile ilgili hayallerimizi korumak için farklı bir şeyler yapmamız gerekiyor” diye konuştu.
Temel noktanın zamanlama ve doğru varlık dağılımı olduğuna işaret eden Keler şöyle konuştu:  “Yani hangi profildeki yatırımcıya, ‘ne zaman?’ ve ‘hangi  ürün?’ Takdir edersiniz ki, bunlar tecrübe, ciddi profesyonel altyapı ve bilimsel yaklaşımlar olmadan kolayca cevaplanabilecek sorular değil. İşte bu yüzden diyorum ki; önümüzdeki dönemde öne çıkacak finansal hizmetlerin bu sorulara cevap  vermesi gerekiyor.”




‘Son politik gelişmeler beklentileri bozacak’
JP Morgan Baş Ekonomisti Yarkın Cebeci, “Makro Ekonomide 2014  beklentileri” başlıklı sunumunda yaşanan son politik gelişmelerden sonra Türkiye’ye ilişkin beklentilerin bozulacağını söyledi.
Gözlerin politik gelişmelerin üstünde olduğunu belirten Cebeci, “Daha düşük bir büyüme ile karlışma olasılığımız yüksek. Bu politik gelişmelerden sonra büyümenin ivmesi düşecek” dedi.
Yarkın Cebeci, “Kötü haber, risk ise büyümedeki düşüşten dolayı enflasyon olacak” şeklinde konuştu. “Önümüzdeki dönemde Merkez Bankası’nın (MB) faizleri yukarı çekmesi gerekecek” diyen JP Morgan Baş Ekonomisti Yarkın Cebeci, ‘Merkez Bankası’nın, kafaları karıştırmamak için faiz korudorundan da vazgeçmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
Cebeci, Türkiye’nin yabancı fon akımlarına ihtiyaç duyduğunu, 2014’te Merkez Bankası’ndan daha ortodoks para  politikaları beklediğini ve buna paralel daha yüksek faiz oranları görebileceklerini söyledi.