Sektörel
24 Ara 2012 14:10 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:14

‘2013 Yeşil binalar yılı olacak’

Gayrimenkul sektörünün geleceğini değerlendiren GYODER Yönetim Kurulu üyesi Emre çamlıbel: Sektör 2013'te yüzde 5-10 büyüyecek. 2013 'yeşil binalar' senesi olacak.

‘2013 Yeşil binalar yılı olacak’

Gayrimenkul sektörünün geleceğini değerlendiren GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Emre Çamlıbel : Sektör 2013'te yüzde 5-10 arasında büyüyecek. 2013 'yeşil binalar' senesi olacak.

Soyak Holding CEO'su ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Üyesi Emre Çamlıbel, Türkiye'nin 2012'de yüzde 3 büyüyecek gibi göründüğünü belirterek, "Gayrimenkul sektörü ise yüzde 2 büyüyerek yılı kapatacak. Türkiye önümüzdeki yıl yüzde 4-4,5 gibi büyüyecek gibi görünüyor. Gayrimenkul sektörü de yüzde 5-10 arasında bir büyümeye erişecek" dedi.

Gayrimenkul sektöründe son çeyrekte ilk üç çeyreğe göre konut satışlarının yüzde 5-10 arttığını vurgulayan Çamlıbel, " Gayrimenkul sektörü yüzde 2 büyüyerek yılı kapatacak. 2013 ise son çeyrek gibi geçecek. Zaten orta vadeli program da çok tutarlı. Türkiye önümüzdeki yıl yüzde 4-4,5 gibi büyüyecek gibi görünüyor. Gayrimenkul sektörü de yüzde 5-10 arasında bir büyümeye erişecek" diye konuştu.

Emre Çamlıbel, 2013'ün "yeşil binalar" senesi olacağına inandığını ve yeşil kalkınmanın en önemli unsurunun “yeşil binalar” olduğunu da sözlerine ekledi.

Kentsel Dönüş projesini de değerlendiren Çamlıbel şunları söyledi:

"Türkiye'nin yapı stokunun yaklaşık yüzde 60'ı deprem açısından riskli konumda. Ayrıca bu binalar enerji verimliliği açısından da uygun değil. Oysa Türkiye en çok ithalatı enerji alanında yapıyor. Yasa bu yıl çıktı ama bu işin çözümü uzun vadede ortaya çıkar. Gerçi inşaat Türkiye'nin en iddialı olduğu alanların başında geliyor.

Onun için kentsel dönüşümü başarabilecek bir güce ve birikime sahibiz. Burada kritik olan, mal sahibinin kentsel dönüşümü bir zenginleşeme aracı olarak görmemesidir. Bunu bir iyileştirme ve daha kaliteli bir ortamda yaşama imkanı olarak görmesi lazım. Bakanlık kamuoyunda bu zihniyeti oluşturmaya çalışıyor."