Konut Haberleri
15 Ağu 2012 15:29 Son Güncelleme: 09 Oca 2019 23:48

2012 yılı kira gelirleri ile ilgili ince noktalar!

Konut kiramın, istisna tutarım 3.000TL'yi aşan kısmı ile işyeri kirasının brüt tutarı, 25 bin lirayı aşıyorsa hem konut hem de işyeri kiraları beyan dilecek! 25 bin lirayı aşmıyorsa, sadece konut kira gelirleri beyan edilecek!

2012 yılı kira gelirleri ile ilgili ince noktalar!

Kira geliri beyan edenlerin sayısı, çığ gibi artıyor. İnsanlar gelecek endişesi içinde, yarınlarından hem kendileri hem de çocukları açısından emin olabilmek için gayrimenkule yatırım yapıyor ve kira geliri elde diyorlar

Bize gelen sorular sırasında, en çok merak edilen konular aşağıda açıklanmıştır.

BİRDEN FAZLA KONUTTA İSTİSNA

Birden fazla konuttan kira geliri elde edenlerde, 3.000TL'lik istisna .kira gelirleri toplamda bir defa uygulanır.

HİSSELİ EVLERDE İSTİSNA AVANTAJI

Kira alman ev iki kişiye (örneğin karı kocaya) aitse, her ikisi de 3.000 TL'lik istisnadan ayrı ayrı yararlanacaklar.

ÖRNEK: Yıllık kira geliri 10 bin TL olan konut 1 / 4'er oranında; baba, anne ve iki çocuk adına kayıtlıdır. Başka gelirleri de yoktur.

durumda, her birinin payına düşen 2.500'er TL istisna sınırının altında kaldığı için hiçbiri kira gelirini beyan etmeyecek.

KİRA GELİRİ ELDE EDENİN EMEKLİ AYLIĞI Kira geliri elde edenin SSK (4/a), BağKur (4/b) veya TC Emekli Sandığı'ndan (4/c), emekli aylığı alma¬sı halinde, kira gelirini beyan ederken, emekli aylığı gelirini de beyan etmesine gerek yoktur.

KİRA GELİRİ ELDE EDENİN ÜCRET GELİRİ Kira geliri olanların, ayrıca tek işverenden alınmış ve tek işveren tarafından vergilendirilmiş ücret gelirinin de olması halinde, tutarı ne olursa olsun ücret gelirleri beyan edilmeyecek.