Gündem
22 Kas 2013 13:59 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:41

2 yeni sınır kapısı geliyor!

Irak sınırına 2 kapının açılması için mutabakata varıldı.

2 yeni sınır kapısı geliyor!
Habur Sınır Kapısı’nın ticareti karşılamaya yetmediği için Aktepe ve Ovaköy kapılarının açılmasına yönelik anlaşma 2009’da imzalanmıştı. Anlaşmaya Irak tarafından onay çıkmamıştı. Açılması planlanan Ovaköy ve Aktepe’de 2 yeni sınır kapısı ve 3 yeni gümrük geçiş noktası oluşturulacak. Gülyazı’da bir, Hakkâri’de 2 gümrük geçiş noktasının yapım çalışmaları yakında başlayacak. Bu 2 yeni sınır kapısının Ortadoğu, Kafkaslar ve Türkiye açısından ülke ticaretine önemli katkılar sunması bekleniyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Aktepe-Bacuka Kara Hudut Kapısı ile Habur-3 Köprüsü’ne ilişkin olarak mutabakata varıldığını kaydetti. Irak merkezi hükümeti delegasyonu ile kasım ayının son haftası veya aralık ayının ilk haftasında Ankara’da görüşmeler yapılması, mutabakat zaptının imzalanması öngörülüyor. Aktepe-Bacuka Sınır Kapısı konusunda uzlaşıldığını vurgulayan Yazıcı, “Habur Çayı üzerinde bir köprü yapımı gerekmekte olup, kapının her iki taraftaki koordinatlı yer tespit işlemleri 2011 yılı Aralık ayı içerisinde tamamlanmıştır. Hudut kapısı tesisleri ile bu tesisler arasındaki bağlantı yollarının hududa kadar olan bölümlerinin inşasına başlanacaktır.” dedi. Ovaköy-Karavala Kara ve Demiryolu Hudut kapıları konusunda Irak tarafına öneride bulunulduğunu belirten Bakan Yazıcı, “Türkiye-Irak demiryolunun hududu geçeceği nokta üzerinde iki ülke demiryolları büyük ölçüde anlaşmaya varmış durumdadır. Gümrük hizmeti, demiryolunun Türkiye tarafındaki son istasyonda verilecektir. Kapıların kesin yer tespitinin yapılmasından sonra hudut kapısı tesisleri ile bu tesisler arasındaki bağlantı yollarının hududa kadar olan bölümlerinin inşası için çalışmalara başlanacaktır.” diye konuştu.

Habur’daki araç kuyruğunu azaltmak amacıyla ayrıca bölgede üçüncü bir köprü yapılması kararlaştırıldı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun konuyla ilgili teklifine Irak makamları olumlu cevap verdi. Varılan mutabakatın ardından teknik komiteler toplanıp teklifi pratiğe dökecek. Habur İşadamları Derneği Başkanı Ali Bingöl, 3’üncü köprünün problemi azaltacağını belirterek, “Beş yıldan beri 3’üncü köprünün yapılmasını istiyoruz. Bu 300 metrelik bir köprüdür. Mevcut kapasite yetersiz olduğu için kuyruk oluşuyor. Ayrıca personel eksikliği de var.” dedi.