Konut Haberleri
28 Tem 2017 15:26 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:19

15 yılda 7,5 milyon konut dönüşecek!

İstanbul’da sıklaşan sarsıntılar sonrası tedirgin bekleyiş devam ediyor. Depremin en fazla İstanbul'u etkileyeceğinin altını çizen Şehircilik Bakanı Özhaseki, Türkiye genelinde 15 yılda 7,5 milyon binanın dönüştürüleceğini de dile getirdi.

15 yılda 7,5 milyon konut dönüşecek!
Son zamanlarda yaşanan sarsıntıların ardından İstanbul’da tedirginlik hala devam ediyor. Her geçen gün yeni yapıların yükseldiği megakentte bir yandan da kentsel dönüşümle eski binalar yenileniyor. 
Kentsel Dönüşüm Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye ve İstanbul’daki yenilenme çalışmalarıyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Türkiye topraklarında yüzde 71 risk

Mehmet Özhaseki açıklamalarında Türkiye’nin topraklarının yüzde 71’inde deprem riski bulunduğu belirtti ve özellikle İstanbul’a dikkat çekti. Çevre ve Şehircilik Bakanı, uzmanların da dile getirdiği bilgilere değinerek, 2030 yılına kadar ciddi bir deprem beklendiğinin altını çizdi.

99’dan sonraki yapılar daha sağlam

Sıklaşan kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında da bilgi veren Özhaseki, “1999'dan sonraki yapılar yeni deprem yönetmenliğine göre yapıldığı için biraz daha sağlam gözüküyor. Bu tarihten önce yapılanların hepsi eski yönetmeliğe göre yapıldığı için müthiş bir risk taşıyor” diye konuştu.

Deprem geldiğinde ayrım gözetmez

Kentsel dönüşümün önemini ve nasıl bundan yararlanılacağını bütün belediye başkanlarına tek tek anlattığını kaydeden Özhaseki, şöyle devam etti: “Belediye başkanlarına ‘Deprem geldiği zaman A partili B partili demez. Kadın, erkek, genç, çoluk çocuk, yaşlı demez. En sevdiklerimizi götürür. Gelin o yüzden hep birlikte el birliği ile bu işin altından kalkalım’ diye de ihtar ettim.

İstanbul’da 200 bin konut yenilenecek

Bakan Özhaseki, Türkiye çapında her yıl 500 bin yeni binanın dönüştürülmesini hedeflediklerini vurguladı. Belediye başkanlarıyla tek tek sorunlarını görüştüklerini ve formüller geliştirdiklerini dile getiren Özhaseki, sözlerini şöyle noktaladı: "15 yıllık bir hedef koyduk. Türkiye'deki 7,5 milyon binanın dönüşümünü hesaplıyoruz. Bunların 200 bini İstanbul, 300 bini Anadolu’da.’’