Konut Haberleri
27 Eki 2017 08:26 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:30

'10 yılda ev borcunu bitirmek zor'

Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, konut fonlarının kurulmasına ihtiyaç olduğunu belirtti. Kurum, ''Şu anki bankacılık sistemiyle 20 yıl vadeli konut satışları gerçekleştiremeyiz'' şeklinde konuştu.

'10 yılda ev borcunu bitirmek zor'
Emlak konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, konut ve inşaat finansmanı için emlak bankası ihtiyacının bilindiğini belirterek, hükümetin de bu konuda çalışmaları olduğunu söyledi.

Yanı sıra konut fonlarının da kurulması ihtiyacına dikkat çeken Kurum, “Şu anki bankacılık sistemi ile 20 yıl vade yapma şansımız yok. Bunu yapmamız gerek. 10 yılda insanlara konutunu al öde deme şansımız yok açıkçası. Kişi başı gelirin 10 bin dolar olduğu yerde, insanların 10 yılda ödeme şansı yok. Biz projelerimizde bunu bir şekilde 180-240 aya varan vadeye kendi bünyemizde yapıyoruz. Buna ilişkin hükümetimizin bir çalışması da var” dedi.

Fon kurulacak

Cihan İnşaat’ın Emlak Konut güvencesiyle Bahçekent Hoşdere’de hayata geçireceği Avrupark Hayat projesinin satışa çıkarılmasına ilişkin toplantıda konuşan Kurum, konut kredisiyle alakalı fon oluşturulması gerektiğini dile getirdi.

Kurum, “Yurt dışına baktığınızda emeklilik fonu gibi bir fon var ve insanlar burada paralarını biriktiriyor. 5 yıl sonra devlet size bu fondan kredi verebiliyor. Mortgage kredileri menkul kıymetleştirilebilir. Varlık Fonu kurulma çalışması var. Belki yine konut sertifikası, kira sertifikası gibi alternatif araçlar da yapılabilir. Bunlar üzerinde çalışmak lazım” ifadelerini kullandı.

İlgi düşmedi...

Murat Kurum, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinin azalmadığının altını çizerek, “Tüm dünyada sıkıntılı bir ortam varken siz yüzde 5’in üzerinde büyüme gerçekleştiriyorsunuz. Geçen hafta bize 2 projeye ilişkin milyar dolar seviyesinde çok büyük yatırımcı geldi. Ülkeye olan ilgi hiçbir şekilde düşmedi, azalmadı, eksilmedi” dedi.

Kurum, “Belki başka konjonktürde Orta Doğu’dan yatırımcı geliyordu, bugün Uzak Doğu’dan geliyor. İlişkilere göre bunlar da şekilleniyor. Türkiye güçlü bir ülke” dedi.