Magazin
12 Ara 2017 17:09 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:36

Zarrab’ın yalısıyla ilgili flaş gelişme

İBB Meclisi’ndeki toplantıda ABD için tanıklık yapan Rıza Zarraf’a ait Kanlıca’daki Yalı da gündeme geldi.

Zarrab’ın yalısıyla ilgili flaş gelişme
ABD için Türkiye ve İran aleyhine şahitlik yapan Ebru Gündeş’in kocası Rıza Zarraf’la ilgili bugün önemli bir gelişme yaşandı. Zarraf’a ait olan Kanlıca’daki tarihi yalının kaçak bölümlerinin yıkımı ile ilgili verilen soru önergesine AK Parti Grup Başkan Yardımcısı Faruk Aydın’dan kritik bir cevap geldi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) aralık ayı meclis toplantısında, ABD’de tutuklu bulunan Reza Zarrab’ın boğaza nazır iki yalısındaki kaçak yapılar gündeme geldi. CHP’li Meclis Üyeleri Nadir Ataman, Deniz Erzincan ve Hüseyin Sağ, devletin el koyduğu Beykoz ve Kanlıca’daki kaçak yalıların yıkılması gerektiğini belirterek, İBB Başkanlığına soru önergesi verdi.

Yalıların ne zaman yıkılacağını soran meclis üyelerinin önergesinde şu ifadeler yer aldı: “Zarrab'ın kaçak yapılaşmaları bilirkişi ve Boğaziçi İmar Müdürlükleri tarafından tespit edilen yalı ve köşk ile ilgili yıkımları yapacak mısınız? Casusluk yapan bir hainin kaçak yapılarını yıkmak boynunuzun borcu ve yasal zorunluluğunuz. Niye yıkım kararını uygulamıyorsunuz? Boğaziçi İmar Müdürlüğü İBB’ye bağlı. Bakalım yeni Başkan, Kadir Topbaş gibi kulağının üzerine yatacak mı? Yoksa Casus Zarrab'ın kaçak yapılarını yıkacak mı?”

CHP’nin soru önergesine AKP ve MHP’li meclis üyeleri de olumlu oy kullandı ve önerge oy birliği ile başkanlık makamına gönderdi. Önerge ile ilgili konuşan AKP Grup Başkan Yardımcısı Faruk Aydın, yalılarla ilgili belediye encümenin yıkım kararı aldığını ve yasal sürecini devam ettiğini söyledi. Aydın, yalıların ne zaman yıkılacağıyla ilgili soruya, “O gün de gelecektir” yanıtını verdi.

Zarrab’a ait Beykoz’daki tarihi Mehmet Arif Bey yalısı 23 pafta 116 ada 4 ve 5 parselle ilgili bilirkişi raporu ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü tarafından kaçak yapılaşma tespit edilmiş. Üsküdar Kanlıca’daki 958 ada 1 parselde bulunan tarihi köşk ile ilgili de Boğaziçi İmar Müdürlüğü tarafından 2 bin 708 metrekare kaçak tespit edildi. Mesul mimar, yıkılmadan düzelme şansı olmadığını beyan etti.