Sektörel
09 Oca 2016 16:54 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:58

Türk helvası Avrupa'da üretilecek

78 yıldır geleneksel tatlı üretimi yapan bir firma Avrupa'da da üretim yapabilmek üzere çalışma başlattı.

Türk helvası Avrupa'da üretilecek
Denizli'de ürettiği helvayı Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ihraç eden firma, Avrupa'da da üretim yapmak üzere çalışma başlattı.

Denizli'de 4 kuşaktır tatlı ve lokum üretimi yapan firmanın ortaklarından Necip Helvacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk geleneklerinde önemli bir payı bulunan helvanın doğumdan ölüme kadar tüm özel günlerde aranan bir tatlı olduğunu, bunun farklı kültürlere de yaygınlaştırılması için çalıştıklarını belirtti.

Helvanın sıcak servis edilen geleneksel formuna dondurma ilavesiyle farklı bir sunum olanağı kattıklarını, bunun Türkiye'de çok sevildiği anlatan Helvacı, 5 yıl önce başladıkları ihracatta da hızlı bir gelişim gösterdiklerini ifade etti.

Başta Katar, Dubai ve Suudi arabistan olmak üzere Ortadoğu ülkelerine ve Almanya, Fransa, Hollanda ve Belçika gibi AB ülkelerine ihracat yaptıklarını vurgulayan Helvacı, aylık 15 ton helvayı uçak kargoyla yurt dışındaki satış noktalarına ulaştırdıklarını kaydetti.

Ortadoğu ülkelerinde helva kültürünün bulunduğunu ancak Türk helvasının farklı lezzetiyle beğeni kazandığını Avrupalılar'ın ise lokumun çok ünlü olması nedeniyle helva gibi tatlılara da sempatiyle yaklaştığını aktaran Helvacı, "Avrupalılar, özellikle dondurmalı irmik helvasına büyük ilgi duyuyor. Sıcakla soğuğun birleşimi onlar için oldukça ilginç oluyor. Bu ilginin karşılığına daha iyi verebilmek için orada üretim ve satış konusunda çalışma yapıyoruz. Almanya, Fransa, Hollanda ve Belçika'da butik ya da köşe mağazalar açmayı planlıyoruz. Gıda üretimi yapma konusunda izinleri almak için çalışıyoruz" diye konuştu.

Helvacı, 31 Ocak- 3 Şubat tarihlerinde Almanya'nın Köln kentinde düzenlenecek Uluslararası Şekerleme Fuarı'na katılacaklarını burada Almanya pazarı için butik mağazalar oluşturulması konusunda görüşmeler yapacaklarını da sözlerine ekledi.

 
ETİKETLER
#helva #helva avrupa