Ekonomi
26 Tem 2017 11:20 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:19

Yurt dışındaki en önemli ihracat kalemi inşaat!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ihracattaki artış hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. İnşaatın yurt dışındaki en önemli ihracat kalemi olduğunu söyleyen Zeybekci, "İnşaat sektörü dünyada 9 binin üzerinde proje hayata geçirdi" dedi.

Yurt dışındaki en önemli ihracat kalemi inşaat!
Türkiye Müteahhitler Birliği istişare toplantısına katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, inşaatın yurt dışındaki en önemli ihracat kalemi olduğunu söyledi.  

İnşaat sektörünün dünyada 9 binin üzerinde proje hayata geçirdiğini belirten Zeybekci, "Temmuz ayında belki ihracat tarihimizin en yüksek aylık artışını yakalayacağız ve 9 aydan beri mütemadiyen kesintisiz ihracat artışımız var. 2016'daki işgal girişimine rağmen, 2017'nin ilk çeyreğinde yüzde 5'lik büyüme sağlıyoruz. Bunun yüzde 2,2'sini ihracattan alıyoruz, bunlar tesadüf mü? Değil bunların hepsi hazırlanmış, planlanmış, hedeflenmiş ve hedeflerin her biri tek tek yerine geliyor" ifadesini kullandı. İkinci çeyrekte yüzde 5'in üzerinde, üçüncü çeyrekte yüzde 7 civarında, dördüncü çeyrekte ise yüzde 5,5-6 seviyesinde büyüme beklediklerine dikkati çeken Zeybekci, ihracatın büyümeye devamlı olarak katkı verdiği bir ortam istediklerine işaret etti. Rakiplerin paket halinde çalıştığını ifade eden Zeybekci, Türkiye'nin de aynı paketi yaratarak, teknolojisiyle, finasman çözümleriyle projeyi yaparak, işleterek var olması gerektiğini vurguladı.  

Türkiye'den Katar'a gönderilen acil tüketim malzemelerine değinen Zeybekci, "Her ne yapılırsa yapılsın, ülkeler arasındaki problemlerde insanların basit insani ihtiyaçlarıyla ilgili böyle dokunuşlar olmamalı. Kim olursa olsun, dünyanın neresinde olursa olsun tam tersi olmuş olsaydı zerre tereddüt göstermezdik. Aynı şey Mısır'da olsa da aynısını yapardık, Suudi Arabistan'da, Bahreyn'de, Birleşik Arap Emirlikleri'nde olsaydı aynısını yapardık... Kardeşler arasındaki bu olumsuz havanın bir an önce bertaraf edilmesi ihtimal dahilinde bayağı yüksek. İnşallah bir an önce çözülür, bölgeyle ilgili dışardan gelen oyun kurucuları tarafından oynanan oyunlar bertaraf edilir... Bugün Katar'da çok önemli bir kardeşlik kazanmış olduk, diğerlerinin kardeşliği de bizim için son derece değerlidir, önemlidir ve vazgeçilmezdir" şeklinde konuştu. 

Zeybekci, Kuveyt'in gelecek dönem için yaklaşık 150 milyar dolarlık altyapı yatırımları bulunduğuna dikkati çekerek, Körfez'in en önemli fırsat alanlarından biri olduğunu ve Türkiye'nin de Körfez İşbirliği Konseyi'ne dahil olacağını vurguladı.  Eximbank'ın finansman oranını yüzde 24'ten 26'nın üzerine çıkarmayı hedeflediklerine işaret eden Zeybekci, bu alanda dünyada 1 numara olmayı amaçladıklarını kaydetti. Barter sistemini güçlendireceklerinin altını çizen Zeybekci, "Libya teminat mektuplarıyla ilgili derhal bir çalışma grubu kuracağız. Irak ile ilgili yakında bir ziyaretimiz var. Yurt dışındaki istihdamla ilgili talebinizde yüzde 100 haklısınız. Çalıştırdığınız insanların sigorta primleriyle ilgili isteklerinizde son derece haklısınız." değerlendirmesinde bulundu.