Sektörel
02 Kas 2015 10:45 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:41

Avrupa Yunanistan'ı git gide sıkıştırıyor

ECB stres testlerinde Yunan bankalarının sermaye açığı takibe düşen kredilerdeki artışla 14 milyar euronun üzerinde ek sermaye bulmak zorunda

Avrupa Yunanistan'ı git gide sıkıştırıyor
Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Yunan bankalarının sermaye açıklarını belirlemek üzere yaptığı stres testlerine göre geri dönmeyen kredilerden kaynaklanacak zararları telafi etmek için bankaların 14 milyar euronun üzerinde ek sermaye bulması gerekiyor.

ECB'nin Cumartesi günü yayımladığı stres testlerinin sonuçlarına göre sermaye açığı büyük ölçüde Yunanistan'ın neredeyse euro bölgesini terk etmesine yol açan krizin etkisiyle geri dönmeyen kredilerde görülen artıştan kaynaklandı.

Yunan ekonomisi uluslararası kreditörlerle müzakereler sırasında hükümetin uygulamaya başladığı sermaye kontrolleri nedeniyle güç kaybederken, takibe düşme olasılığı bulunan kredi tutarı 7 milyar euro artarak 107 milyar euroya yükseldi.

ECB verilerine göre bu tutar ülkenin dört büyük bankasının kredilerinin yaklaşık yarısına karşılık geliyor. Stres testi sonuçlarına göre en kötü durumda olan Piraeus Bank'ın  kredilerinin neredeyse yüzde 57'si takibe düşme riskiyle karşı karşıya bulunuyor.

Sermaye açığının, Yunan bankalarını desteklemek için ayrılan 25 milyar euroluk fonun altında kalması, hedge fon gibi yatırımcıları bankalardan hisse almaya özendirebilir. Yunan bankaları şu anda ihtiyaç duydukları fonlamayı, yani parasal kaynağı, merkez bankasından sağlayabiliyor. Ancak Avrupa Birliği düzenlemelerine göre bankaların hızlıca sermayelerini güçlendirmesi gerekiyor.

Yeni düzenlemelere göre bankalar yıl sonuna kadar sermayeleri güçlendiremezse, açıkları mevduat sahiplerinin kapatması söz konusu olabilecek.ECB'nin stres testleri ekonominin 2017 yılına kadar beklentiler doğrultusunda ilerlemesi halinde bankalardaki kredilerin ne kadarının geri dönmeyeceğini ve bunun ışığında bankaların ne kadar sermayeye ihtiyaç duyacağını belirliyor.

Stres testlerindeki baz senaryoya göre ülkenin dört büyük bankasının, yani Finansbank'ın sahibi NBG, Piraeus, Alpha Bank ve Eurobank'ın sermaye gereksinimi 4.4 milyar euro oldu.

             
Ekonominin bu ve gelecek yıl yüzde 3'ün üzerinde daraldığı ve ancak 2017 yılında ılımlı büyüyebildiği "kötü" senaryoya göre ise bankaların sermaye açığı 14 milyar euroyu geçiyor.