Ekonomi
26 Mar 2015 12:29 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:31

Yunanistan bitti okey dönüyor!

Avrupalı ortaklarıyla olan anlaşmazlık nedeniyle nakit akışı kesilen, yeni yardım alamaması durumunda ödemeleri yerine getirmekte zorlanacağı ve elindeki nakit kaynağın 20 Nisan'a kadar tamamen biteceği belirtiliyor

Yunanistan bitti okey dönüyor!
Ekonomik darboğaz içinde bulunan Yunan hükümetinin, Avrupa Finansal İstikrar Fonu'ndan (EFSF) talep ettiği 1,2 milyar avronun EuroWorking Group tarafından engellenmesiyle 9 Nisan'da Uluslararası Para Fonu'na (IMF) yapılacak 465 milyon avroluk ödemeyi gerçekleştirmekte zorlanacağı tahmin ediliyor.

EuroWorking Group dün yaptığı toplantıda, Yunanistan'ın, EFSF'de bankaların sermayelendirilmesinde kullanılmak üzere toplanan fondan talep ettiği 1,2 milyar avronun ödenip ödenmemesi konusunda kararsız kalarak, bu konudaki karar yetkisini EFSF yönetim kuruluna bırakmıştı.

Yunan hükümeti, geçici olarak umut bağladığı 1,2 milyar avronun engellenmesinin ardından ortaya çıkan olumsuz ortamda kreditörlerle uzlaşma sağlamadığı sürece de Troyka ile olan anlaşmazlık nedeniyle daha önce dondurulan 7,2 milyar avroluk kredi dilimini alamayacak.

Yapılan değerlendirmelerde, bu durumda Yunanistan'ın elindeki nakdin en fazla 20 Nisan'a kadar yeteceği belirtiliyor.

Yunanistan'a 30 Mart'a kadar süre

Euro Bölgesi maliye bakanlarının, Yunanistan'a 20 Şubat anlaşması kapsamında yerine getirmeyi taahhüt ettiği yükümlülükleri netleştirmesi ve bu konuda Avrupalı ortaklarını ikna etmesi için 30 Mart Pazartesi gününe kadar süre tanıdığı bildirildi.

Alınan bilgiye göre, Yunan hükümetinin Avrupalı ortaklarını ikna etmesi ve nakit akışının aşamalı olarak serbest bırakılması için, Brüksel'e sunduğu reformları netleştirmesi ve bundan sonra atacağı adımları söz konusu süre içerisinde bildirmesi gerekiyor.

Brüksel'in, Atina'dan öncelikli olarak yeni vergilendirmeler ve bölgesel bazı havaalanlarıyla, Yunanistan telekomünikasyon şirketi OTE'nin ve Atina hipodromunun özelleştirilmesiyle ilgili adım atmasını beklediği kaydediliyor.

"Çipras'ın yeni tedbirler sınavını geçmesi önkoşul"

Ana muhalefet Yeni Demokrasi Partisi (ND) Genel Başkanı Antonis Samaras da Yunanistan'ın zamanı ve parasının tükendiğini belirterek, ülkenin nefes alabilmesi için Başbakan Aleksis Çipras'ın Avrupa ile uzlaşması ve yeni tedbirleri bir an önce kabul etmesi gerektiğini söylemişti.

"Yunanistan'ın boğulmaktan kurtulabilmesi için Çipras'ın yeni tedbirler sınavını geçmesinin önkoşul olduğunu" ifade eden Samaras, "Bu konuda not verecek olanlar ise Atina'da Troyka, Brüksel'de de Eurogroup olacak ve tüm bunlar, bugüne kadar duyduğumuz yalanların sona erdiği, zamanın ve paranın tükendiği bir anda olacak" diye konuşmuştu.

Yunanistan Hükümet Sözcüsü Gavriil Sakellaridis, önceki gün yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın 30 Mart'a kadar reform paketini netleştirerek Eurogroup'a sunacağını ve paketin onaylanmasının ardından nakit akışı için yeşil ışık yakılacağını belirtmişti.