Sektörel
27 Mar 2013 13:51 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:20

YTÜ'den yerli yapım "akıllı ev"!

Yıldız Teknik üniversitesi (YTü) Elektrik Elektronik Fakültesi Akıllı Şebekeler çalıştayında, şebeke altyapısına uygun 'Akıllı Ev'in açılışı gerçekleştirildi.

YTÜ'den yerli yapım "akıllı ev"!

 

YTÜ, mevcut enerji sistemlerinin daha verimli kullanımı amacıyla Elektrik Elektronik Fakültesi bünyesinde alanında uzman kamu, endüstri ve akademik çevrelerin katılımıyla Akıllı Şebekeler Çalıştayı düzenledi. Çalıştayda akıllı şebekeler; sürdürülebilir, ekonomik ve güvenilir enerji temini açısından kendisine bağlı olan tüm kullanıcıların davranışlarını akıllı bir şekilde yönlendirebilen şebeke sistemleri olarak tanımlandı. Çalıştay kapsamında YTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi araştırmacıları tarafından Enerji Verimliliğini Artırmak ve Karbon Emisyonunu Azaltmak Amacıyla Akıllı Şebeke Altyapısına Uygun 'Akıllı Ev'in açılışı ve tanıtımı yapıldı.
 
YTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Uzunoğlu, Türkiye'de öncü olacağı ifade edilen Akıllı Ev'de akıllı şebekelere geçişte önemli bir altyapı oluşturulduğunu söyledi. 14 kişiden oluşan bir ekibin hazırladığı Akıllı Ev'i tanıtan Uzunoğlu, "Bu projeyi diğer akıllı evlerden ayıran en büyük özelliği çevre dostu olması ve yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmasıdır. Sistemimizde rüzgar türbini var, güneş enerjisinden elektrik elde edebiliyoruz. Aynı zamanda enerjiyi depolamak için batarya sistemimiz bulunuyor. Akıllı evin tüm enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlıyoruz." diye konuştu.
 
Bunun yanı sıra elektrikli araç şarj istasyonu da kurduklarını kaydeden Uzunoğlu şöyle devam etti: "Yenilenebilir enerji kaynaklarından depoladığımız enerjiyi şarj sistemimizde kullanıyoruz. Hem evin hem de elektrikli aracın enerji tüketimi bu kaynaklardan karşılanıyor. Sistem içindeki elektrikli eşyaların tamamı akıllı prizlere bağlı bulunuyor. Dışarıdan evinize internet üzerinden erişim sağlayarak elektrikle çalışan eşyalarınızı kontrol edebiliyorsunuz."
 
Ev hanımlarının ütünün fişini çekip çekmediği konusunda artık sıkıntı yaşamayacaklarını da ifade eden Uzunoğlu, "Sistemden bakarak ütünüzün çalışıp çalışmadığını kontrol edip, çalışıyorsa kapatmanın mümkün olacak. Eve gelmeden önce kombinizi istenilen sıcaklıkta ayarlayarak evinizi ısıtabilirsiniz." dedi. Projenin yazılımının tamamen yerli olduğuna dikkat çeken Uzunoğlu, daha sonra internet üzerinden sisteme giriş yaparak akıllı evin çalışma şeklini gösterdi. Uzunoğlu, akıllı evde çalışmakta olan çamaşır makinesini durdurup tekrar faal duruma getirdi.
 
Tokihaber