Ekonomi
13 Eki 2016 18:30 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:44

Yönetmelik değişti! İşverenin sorumluluğu azalıyor

İşçilerin hayatı değişiyor. Yeni yönetmelikle işçi ve işveren arasına özel istihdam büroları giriyor. En çok da temizlikçi, tarım işçisi, garson gibi meslekleri yürütenleri etkileyecek.

Yönetmelik değişti! İşverenin sorumluluğu azalıyor

Yeniden düzenlenen özel istihdam büroları yönetmeliği ile iş ve işçi bulunmasına aracılık edilecek. Gerekirse mesleki eğitim düzenlenecek. İstihdam ve insan kaynaklarına yönelik hizmetleri yürütecek. Ancak yayınlanan yönetmeliğin satır aralarında başka detaylar da bulunuyor. Bu detayları gazetevatan için okuyan SGK uzmanı Oğuz Aslım şunları söyledi;

İş güvencesi olmayacak

"Işverenler artık hiç bir konuda işçi ile iletişim halinde olmayacak. Yönetmelikle beraber, haraketlilik arz eden hizmet sektörü işyerlerinin değişkenlik sebebiyle işçi alacaklarının davalaşmasının önü kesilmiş olacak.Yani iş güvencesi olmayacak.

Bu işin özü hizmet sektörü olan kafe, otel gibi işletmelerle beraber tarım işçilerine hatta ev temizlik işçilerini, işveren ile karşılaştırmamak. İşçi mahkemelerinde en çok davayı bu sektörlerin kazandığını düşünürsek bunun işverenin sorumluluklarını azaltmaya yönelik bir girişim olduğunu anlıyoruz.
Ayrıca çalışma süresi bir yıldan az olduğu için tazminat ve özlük hakları olmayacak"