Seyahat
01 Ara 2017 11:15 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:35

Yoksa hala Antakya'ya gitmediniz mi?

Tarihi zenginlik, leziz yemekler, farklı kültürler... Rotamızı bu kez Türkiye'den bir ilçeye çeviriyoruz. İşte Antakya'nın büyüleyici atmosferi...

Yoksa hala Antakya'ya gitmediniz mi?
Hatay'ın Antakya ilçesi binlerce yıllık bir tarihe, çeşit çeşit kültüre ve midelere bayram ettirecek lezizlikte sofralara ev sahipliği yapıyor. Eğer hala Antakya'ya gitmediyseniz bu güzel ilçeyi ayağınıza getirdik. 

SEMAVİ DİNLERİN ŞEHRİ

Kültürel bir mozaik olarak tarif edilen Antakya, Türkiye’nin Hatay ilinde yer alıyor. Kültür çeşitliliği, tarihi zenginlikleri ve efsanevi lezzetleri ile tanınan kent, binlerce yıllık tarihi ile semavi dinler içinde büyük önem taşıyor. Hem kültürel ve tarihi seyahatler hem de dini geziler için tercih edilen Antakya, sofrası ile de misafirlerine unutulmayacak bir gezi vadediyor. Antakya yöresel tatlar konusundaki iddiasını meşhur yemekleri, içeceği ve tatlısıyla ispatlıyor.

 

Antakya'da müzeler, dini ve tarihi yerler ziyaretçilerin tatil rotasında bir hayli durak olduğunun kanıtı oluyor. Gezi planınızı esnek tutarak tüm önemli yerleri ziyaret edebilirsiniz. Habib-i Neccar Camisi, St. Pierre Kilisesi, St. Simon Manastırı, Aziz Pavlus Ortodoks Kilisesi, Hz. Hıdır Türbesi, Ulu Cami Sarı Selim Cami gibi dini mekanlar farklı dinlere ve kültürlere meraklı ziyaretçileri ağırlıyor.

KENTİ MÜZELERLE TANIYIN
 

Antakya Mozaik Müzesi, Antakya Arkeoloji Müzesi ve Hatay Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Müzesi ise kent hakkında detaylı bilgi almak isteyenlerin tercihi oluyor. Siz de kentin müzelerini gezerek, Antakya'nın tarihi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
 

Eski Antakya, Vakıflı Köyü, Harbiye Şelalesi, Hıdırbey Musa Ağacı, Büyük Antakya Parkı, Defne Koruluğu gibi durakların geziye eklenmesi önerilirken, Antakya Çiftliği ve Açana Höyüğü de misafirlere tavsiye edilen gezi noktaları arasında kendine yer buluyor. Ayrıca Demirkapı, Koz kalesi, Bakras Kalesi, Beşikli Mağara, Titus Tüneli gibi şehrin meşhur tarihi alanlarını da görmeden dönmemelisiniz.

KİLO ALMADAN DÖNMEK MÜMKÜN DEĞİL

Şehre gelip de kilo almadan dönen olduğu pek görülmüyor. Kebapları ve tatlıları ile meşhur olan kentin yemeklerinde bulgur, et, salça ve baharat sıklıkla kullanılıyor. Pişirilen yemeklerin yanı sıra özel yiyecekleri de olan kente gelenler doğal yollarla kurutulan biber salçası almadan dönmüyor.

 

Kentin sürk peyniri ve lavaş peyniri misafirlerin yolculuk bavullarının vazgeçilmezleri arasında sayılıyor. Çoğu güney kentinde olduğu gibi Antakya'da da turunçgiller bol bol tüketiliyor. Kentin gözdesi turunç reçeli ise dillere destan lezzeti ile şanını doğruluyor. Kentte yapılan özel reçeller arasında ceviz reçeli de dikkat çekiyor.

FELLAH KÖFTESİ YEMEDEN DÖNMEYİN 
 
Antakya'nın birbirinden lezzetli yemekleri arasında içli köfteyi andıran oruk ilk sırada anılmayı hak ediyor. Kentin meşhur kağıt kebabını da oruğun yanında tadabilir, ziyafeti sofralarınıza davet edebilirsiniz.

Bulgurun cömertçe lezzetini sergilediği fellah köftesinin öncesinde, ekşi aşı çorbası başlangıç olarak sofralarda yer alıyor. Hiçbir şeyin ziyan olmadığı Antakya'da ekmek köftesi ile bayat ekmekler değerlenirken, kaytaz böreği kıyma ve biberin lezzetli buluşmasına tanıklık etmenizi sağlıyor. Kepse pilavı ile tavuk Antakya sofralarını şenlendirirken, tuzda tavuk ile beyaz etin lezzeti damaklarda yer buluyor. Ispanaklı katıklı ekmek ve biberli ekmek ise lahmacunun tahtını sallamaya aday gösteriliyor.



SOKAKLARI KATMER KOKUYOR
 
Kömbe, katmer ve mamul gibi hamur işlerinin kokuları fırınlardan yükselerek şehri sarıyor. Eğer mezelerden vazgeçmeyenlerdenseniz muhammara, ıspanaklı borani ve humusun tadına bir de Antakya'da bakmalısınız. Salata olarak Arap yemeklerinin esintisini taşıyan hettüş salatası veya zahter salatasını tercih edebilirsiniz. Hatay'ın meşhur dönerini de Antaya'da yiyebileceğiniz gibi, tatlı olarak ise meşhur künefenin veya Suriye'den gelen şambalinin tadına erişebilirsiniz. Kentte yiyeceğiniz mükellef yemekleri özgün şaraplar ve rakılar ile taçlandırabilirsiniz.