Ekonomi
11 Nis 2018 18:36 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:45

Yıldırım: Merkez Bankası gerektiğinde tedbir alır

Başbakan Yıldırım piyasalarda yaşanan gelişmelerle ilgili olarak, "Kurun karşılığı para politikasıdır. Para politikasından kim sorumludur; Merkez Bankası. Gerektiği zaman gerekli tedbirlerini de almıştır, bundan sonra da alır" dedi.

Yıldırım: Merkez Bankası gerektiğinde tedbir alır
Merkez Bankası'nın piyasa gündemine hakim olduğunu belirten Başbakan Binali Yıldırım, Bankanın gerektiği zaman tedbir aldığını ve bundan sonra da almayı sürdüreceğini bildirdi.

Yıldırım, WOW Hotel Kongre Merkezi'nde 21. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde konuştu. Yıldırım, enflasyonla mücadelenin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, bu konuda hiçbir zaman rehavete kapılmadıklarını dile getirdi.

Enflasyonun yatırımcının kararını da vatandaşın ekonomisini de etkilediğini ifade eden Yıldırım, "Dikkatimiz üzerinde olacak. Enflasyonun yükselmemesi için alınması gereken anlık tedbirler, orta-uzun vadeli tedbirler alıyoruz, almaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Faiz ve kur konusuna da değinen Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bunların konjonktürel gelişmelerle ilgili olduğunu biliyoruz çünkü göstereler bu durumu doğrulamıyor, göstergelerimiz başka bir şey söylüyor. Bu ayrışma tamamen küresel şartlardan ve bölgemizdeki jeopolitik risklerin etkisiyle oluyor. Bir tedirginlik oluyor insanlarda, 'Savaş mı olacak, oldu mu, Amerika Rusya tehdit ediyor birbirlerini'... Bunların getirdiği geçici yaşanan dalgalanmalardır. Bunun etkileri de sınırlı olacaktır, hem geçici olacak hem de sınırlı olacak. Gereken tedbirler tabii ki alınacak.


Kurun karşılığı para politikasıdır. Para politikasından kim sorumludur; Merkez Bankası. Merkez Bankası gündemine hakimdir. Gerektiği zaman gerekli tedbirlerini de almıştır, bundan sonra da alır. Peki fiyat istikrarı, yani enflasyonu kontrol altına alma kimin görevi? Hükümetin görevi. Hükümet de enflasyona sebep olan unsurlar neyse, gıdadan tutun petrole varıncaya kadar, birçok ana kalemde çalışmaları ilgili Bakanımızın koordinasyonunda Ekonomi Koordinasyon Kurulu yapıyor. Bunları niye anlattım? Bunları bazı kafa karışıklığı yapmaya çalışan, maksatlı olarak ekonomimiz üzerinde soru işaretleri oluşturmaya çalışanlar var, bunlar duysun diye, vatandaşımız bunları duysun ve itibar etmesin diye bunları ifade etme ihtiyacı duydum."

"Tedbir almaya devam edeceğiz"

İstikrarın devamının herkesin menfaatine olduğunu kaydeden Yıldırım, "Bilinmezlik herkes için büyük bir risktir, sadece yatırımcı için değil, hiçbir projesi olmayan, hiçbir hedefi olmayan insanlar için bile bilinmezlik, belirsizlik can sıkıcı bir şeydir. Ruh hali bozulur. Onun için öngörülebilirliği artıracak tedbirleri bundan sonra da almaya devam edeceğiz." diye konuştu.

"Sokak kabadayıları gibi kavga ediyorlar"

Yıldırım'ın açıklamaları şu şekilde:

ABD ve Rusya arasındaki gerilim hakkında açıklamalarda bulunan Başbakan Yıldırım, "Türkiye'nin emparyel hedefleri hiç olmadı bundan sonra da olmaz. Gittiği yere iyilik, dostluk ve barış için gider. Avrasya coğrafyası her zaman risklerin ortasında olan bir coğrafyadır. Suriye'de iç savaş, Irak'ta keza aynı. Filistin İsrail meselesi... Balkanlarda her an istikrarın bozulmasına yönelik riskler, kuzeyde Kırım meselesi... İran Suudi Arabistan, Katar Körfez ülkeleri... Tüm dünyanın olayları Avrasya coğrafyasında oluyor. Ortasında da Türkiye var. Bir yandan Avrupa bir yandan da Asya'ya uzlaştıran görevi var. Terörle mücadelede bu görevi yapıyoruz.

Hepimize ortak sorumluluk düşüyor. Özellikle ellerinde büyük güç bulunan ülkeler, BM'nin daimi temsilcileri bugünlerde çok daha büyük sorumluluk altındalar. Yaptıkları ne? Birbirlerini tehdit ediyorlar! "Benim daha iyi füzem var" diğeri diyor "Benim daha iyi füzem var" Sokak kabadayıları gibi kavga ediyorlar. Bedelini sivil insanlar ödüyor. Zaman rekabet zamanı değildir, zaman bölgede yaraları sarma zamanıdır. Suriye'nin de Irak'ın da toprak bütünlüğünü sağlayarak, terör örgütleri arasında sıralama yapmadan mücadele zamanıdır. Türkiye olarak bunu yapıyoruz. Bunun da başarılabileceğini gösterdik. Kimsenin bir karış toprağında gözümüz yok. Başkalarının da bizim toprağımıza göz koymasına müsamaha göstermeyiz" dedi.

"Bütün göstergeler olumlu gidiyor" 

Bütün göstergeler olumlu gidiyor. Bütün bunlar olumlu gidiyor da yatırım ortamını iyileştirici birçok tedbir aldık. Türkiye'de şirket kurmak, aynı gün kuruluyor çalışıyor fatura kesiliyor. Bu sene sonunda hedefimiz iş yapma kolaylığı bakımından ilk 20 içerisinde yer almak. Teşvik sistemimizde çeşitliliğe gittik.  135 milyar liralık 23 projeye olur verdik. Ne olacak böylece? Bu 19 firma, 135 milyar liralık bir yatırım yapacak. Dolar olarak bu 35 milyar dolar 19 firma yatırım yapacak. 34 bin doğrudan çalışan olacak. 134 bin de dolaylı olarak sektöre hizmet eden kişiler olacak. Daha önemlisi yatırım kararını verenler, laf olsun diye vermiyor. Neye karar veriyor? Ülkenin geleceğine karar veriyor.

"Rezervasyonlarda yüzde 50'nin üzerinde artış var"

Türkiye, turizmde de ilerliyor. Yüzde 50'nin üzerinde rezervasyon artışı var. Turist sayısında da 38 milyon civarına gelmesi bekleniyor. Bu 2015 öncesinin seviyesi. Bir ara darbede azaldı, düştü. Sonra tekrar toparladı. Bu da şunu gösteriyor, daha çok gelmek istiyorlarsa aslında güvenlik problemi yok.

Aynı şekilde Türkiye'nin 2023'e kadar önünde ne yapacak, yapmayacak hepsini belirledik. Bunları yaparken cömertliğimizi de ihmal etmiyoruz. Dış yardımlar bakımından dünyanın en cömert ülkesi Türkiye.