Ulaşım
25 Nis 2014 16:12 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:59

YHT ekonomiyi de hızlandıracak

Eskişehir ile İstanbul arasındaki ulaşımı, 1,5-2 saate indirecek Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının faaliyete geçmesiyle Eskişehir'deki sanayi yatırımlarının, ekonomik fırsatların ve turist sayının artması kent ekonomisini olumlu yönde etkileyecek.

YHT ekonomiyi de hızlandıracak
Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Savaş Özaydemir, Yüksek Hızlı Tren'in, Eskişehir-İstanbul arasındaki bölümün zamanında tamamlanmasının en büyük isteklerinin başında geldiğini belirterek, “Eskişehir'e olan sanayi yatırımlarının artmasında kritik rol oynayacak bu hizmetin beklendiği gibi bu yıl hizmete gireceğini umuyoruz. 2009 başında hizmete giren Eskişehir-Ankara arasındaki Yüksek Hızlı Tren yatırımı da bölgesel sınai ve ticari gücümüzün artmasına önemli katkı sağlamaktadır” dedi. Özaydemir, hızlı trenin devreye girmesiyle Eskişehir-İstanbul arasındaki ulaşım süresinin 2 saate ineceğine değinerek, bu yönüyle Eskişehir'in adeta İstanbul'un bir banliyösü haline geleceğini bildirdi. Doğal olarak da yatırımcılara sunulan altyapı imkanlarının eksiksiz ve ucuz olması nedeniyle yeni sanayi yatırımlarının büyük bir kısmının Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB) kaymasının beklendiğini anlatan Özaydemir, “Nitekim son yıllarda İstanbul'da üretim yapan orta ölçekli firmalardan bazıları yeni yatırım yeri olarak Eskişehir OSB'yi tercih etmekte olup, İstanbul'daki üretimlerini de zamanla Eskişehir'e yönlendirmeyi planlamaktadırlar” dedi.

Sanayi ve ticaret kente yönlenecek

Ulaşım imkanlarından en üst düzeyde yararlanabilmenin ticaret ve sanayinin sağlıklı şekilde yapılabilmesi için olmazsa olmazlardan olduğunu dile getiren Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Metin Güler ise şunları söyledi: “Bu anlamda Ankara ve Konya ile arasındaki Yüksek Hızlı Tren seferleri Eskişehir'in lojistik anlamdaki yetkinliğine, turizm ve ticaret alanındaki marka değerine olumlu yansımıştır. Sadece 2013 yılında Ankara-Eskişehir hattında yaklaşık 2 milyon 300 bin, Konya-Eskişehir hattında yaklaşık 200 bin yolcu taşınmıştır. 2013 yılındaki bu üç şehir arasındaki yolcu sayısı 4.5 milyona ulaşmıştır. 2014 yılında ise İstanbul hattının da eklenmesiyle toplam yolcu sayısının 20 milyonu aşması bekleniyor. İstanbul-Eskişehir Yüksek Hızlı Tren seferlerini kentimizin ekonomik potansiyel ve fırsatlarını harekete geçirmesi bağlamında, bir dönüm noktası olarak görüyoruz. Kocaeli ve Sakarya'da sıkışan sanayi ve ticaretin lojistik olarak daha güçlü bir konuma gelen Eskişehir'e yönleneceğini düşünüyoruz.”

Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (EESOB) Başkanı Ekrem Birsen de Eskişehir-İstanbul arasındaki YHT bağlantısının hayata geçmesiyle kent ekonomisinde önemli derece canlanma yaşanacağını açıkladı. Eskişehir'in ulaşımın kavşak noktası olacağını ifade eden Birsen, “Kente gelecek yatırım ve turist sayısında ciddi artış sağlanacak. Bu artış da esnaf ve sanatkara olumlu yansıyacak” dedi.