Konut Haberleri
06 Eki 2015 14:10 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:32

Çevre dostu yeşil bina sayısı git gide artıyor

Çevre dostu yeşil binalara olan ilgi, Türkiye'de artan çevre bilinci sayesinde hızla artarken özellikle yeni gayrimenkul projelerinde çevre dostu binalar tercih ediliyor

Çevre dostu yeşil bina sayısı git gide artıyor
Küresel ısınma ve doğal kaynakların hızla azalması sonucunda dünya genelinde tercih edilmeye başlanan çevre dostu yeşil binalar bazı ülkelerde zorunlu hale getirilmiş durumdayken Türkiye'de de ilk etapta yavaş yayılsa da günümüzde tüketicilerin tercihleri arasına girmeyi başardı. Artan çevre bilinci ve yeşil özellikli binaların enerji tasarrufu açısından daha ekonomik olması sebebiyle tüketicinin ilgi alanına giren yeşil binalar son dönemin trendi haline geldi.

Geri dönüşümlü ve doğaya zarar vermeyen nitelikteki ürünlerden yapılan yeşil binalar belli standartlar  kapsamında sertifikalandırılıyor.  Trend haline gelen doğaya saygılı, ekolojik ve enerji tüketimini azaltan binalar  belli kuruluşlar tarafından denetlenerek sertifikalandırılıyor. Bölece binalarn ne kadar çevre dostu olduğu tüketici tarafından da net bir şekilde anlaşılabiliyor.

Yeşil Bina Nedir? Yeşil Binaların Özellikleri Nelerdir?

Çevre dostu yeşil binalar, çevreye ve doğaya uyumlu olarak tasarlanan, geri dönüşümlü malzemeler kullanılarak inşa edilen, güneş ve rüzgar enerjisinden faydalanarak tükettiği enerjinin bir kısmını kendi başına üretebilen, izolasyon uygulama ve sistemleri sayesinde enerji tasarrufu sağlayabilen, ısı yalıtımı oluşturabilen, bina içi aydınlatmda tasarruf sağlayabilen ve binadan çıkan kirli suyun dönüşümünü sağlayarak tekrar kullanılabilecek hale getirebilen özellikli binalar olarak tanımlanıyor.

Öte yandan çevreci ve ekolojik özelliklerinin ön planda olması sebebiyle fiyatları standart binalara göre yüzde 10 - 15 daha fazla olan yeşil binaların diğer bir faydası ise sağladığı tasarruflar sayesinde kendisini kısa sürede amorti edebilmesi olarak biliniyor.