Turizm
24 Ağu 2015 15:09 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:11

Yerküpe Mağarası için alternatif turizm projesi hazırlandı!

Kavaklıdere ilçesine bağlı Menteşe Mahallesi'nin Beşpınar Yaylası'ndaki, "doğal buzdolabı" olarak nitelenen Yerküpe Mağarası'nın, hazırlanan proje ile alternatif turizmden daha fazla pay alması hedefleniyor...

Yerküpe Mağarası için alternatif turizm projesi hazırlandı!
Yörük çobanlarının asırlık çınar ağaçları altında hayvanlarını serinlettiği Peşpınar Yaylası'nda,  ürünleri saklamak için kullandığı "doğal buzdolabı" özelliğindeki Yerküpe Mağarası'nın alternatif turizmde daha etkin kullanılması için proje hazırlandı.

Kavaklıdere ilçesine bağlı Menteşe Mahallesi’ndeki 700 yıllık çınar ağaçlarıyla çevrelenmiş Beşpınar Yaylası'nda bulunan Yerküpe Mağarası, yaz aylarında 5 dereceye kadar düşen sıcaklığı nedeniyle "doğal buzdolabı" şeklinde tanımlanıyor.  Mağarayı yerli ve yabancı yılda yaklaşık 10 bin kişi ziyaret ediyor.

Çam ormanları ve çınar ağaçlarıyla çevrelenmiş yaylada yöre halkının kullandığı piknik alanları ve yayla evleri de bulunuyor. Yılın belirli dönemlerinde yaylaya gelen ziyaretçiler, ormanda yürüyüş yapıp, yayla evlerinde kalarak farklı bir gün yaşama fırsatı buluyor.

Kavaklıdere Belediye Başkanı Mehmet Demir, gazetecilere yaptığı açıklamada, doğal sit alanı olarak koruma altına alınan Yerküpe Mağarası'nın üst kısmındaki yaylada 600-700 yıllık çınar ağaçları bulunduğunu söyledi.

Belediye tarafından hazırlanan "Dört mevsim Yerküpe alternatif turizm ile ziyaretçilerini kucaklıyor projesi" ile Güney Ege Kalkınma Ajansı'ndan (GEKA) 600 bin lira hibe almaya hak kazandıklarını bildiren Demir, Beşpınar yağlı pehlivan güreşlerinin de yapıldığı Yerküpe Yaylası'nda hayat bulacak projenin maliyetinin ise 1 milyon 162 bin lira olduğunu kaydetti.

En az deniz turizmi kadar revaçta olacak yayla ve dağ turizmini ilçelerinde canlandırmayı amaçladıklarını vurgulayan Demir, Kavaklıdere'de alternatif turizmi geliştirerek ilçenin turizm gelirlerinden daha fazla pay almasını sağlamak istediklerini belirtti.

Bölgede 12 ay turizm yaparak Muğla'nın tanıtımına da katkı sağlamak istediklerini dile getiren Demir, "Proje ile Yerküpe Mağarası'nın yürüyüş yolları ve aydınlatma sistemi yeniden düzenlenecek. Ayrıca Beşpınar güreş alanı ve tribünleri yenilenecek. Mesire alanımızda çevre düzenlemelerinin yeniden yapılması, bungalov evlerin yapılması ile ziyaretçilerimizin yaylada konaklamalarını sağlamayı hedefliyoruz" dedi.