Röportaj
18 Şub 2018 02:00 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:40

Yeni Üsküdar'ın şifreleri

Üsküdar Belediye Başkanı Türkmen, 2 yılda ortaya çıkacak önümüzdeki 100 yılın Üsküdar’ını anlattı: 1+1’ler yok, site yerine mahalle kültürü, özgün tasarımlı evler ve bol bol otopark.

Yeni Üsküdar'ın şifreleri
ÜSKÜDAR Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, İstanbul’a yepyeni bir Üsküdar kazandırmak için kolları sıvadı.  2019 seçimlerine kadar, Üsküdar’da 10 bin konutluk bir dönüşüm hedeflediklerini belirten Türkmen, bunun 3 bin 500 ila 4 binine belediye olarak imza atacaklarını söyledi. “Üsküdar’da risksiz bina yok” diyen Başkan Türkmen, özellikle Çamlıca Camii’nin eteklerinde yer alan Kirazlıtepe mahallesine ayrı bir parantez açtı. Emlakeki.com Genel Yayın Yönetmeni Denizhan Erkoç'a konuşan Türkmen, geçtiğimiz hafta Bakanlar Kurulu'ndan çıkan riskli alan kararı sonrası Kızıltepe mahallesi için harekete geçtiklerini dile getirerek şu ifadeleri kullandı:

2 BİN 200 BAĞIMSIZ BÖLÜM

Vatandaşlarımızla görüştük ve anlaşma zemini yakaladık. Hedefimiz mart sonu gibi görüşmeleri tamamlayıp, yaza doğru dönüşüme başlamak. 180 bin metrekare alan üstünde 2 bin 200 bağımsız bölüm inşa edeceğiz. Bunun bin 900’ü hak sahiplerinin. Yerinde ve gönüllü dönüşüm ilkeleri ile hareket ettik. Burada 2 yıl içinde Türkiye’ye örnek bir dönüşüm ortaya çıkaracağız. Çamlıca Camii’nin bu ramazanda açılmasıyla bölge inanç turizmi için de önemli bir merkez haline gelecek. Dünyanın en büyük ikinci camisi olacak Çamlıca Camii’nde 4 bin araçlık otopark, kütüphane ve İslami İlimler Müzesi yer alacak.

ÜSKÜDAR EVLERİ KONSEPTİ

Üsküdar’da dönüşüm yaparken 4 ana kural belirlediklerinin özellikle altını çizen Başkan Türkmen konuşmalarını şöyle sürdürdü: Burada dönüşüm yaparken estetik olunacak, site olmayacak, 1+1’ler yer almayacak ve otoparksız proje yapılmayacak. İlk olarak cephesi, balkonu, az katlı olma özelliği ve saçakları ile benzersiz olacak Üsküdar Evleri geleneğini başlatıyoruz. Evlerimiz tıpkı Safranbolu evleri gibi kendine özgü olacak. Üst sınır altı kat. 1+1’lere izin vermememizin nedeni buranın bir aile yapısı olması. Soyutlaşmış siteler yerine mahalle kültürünü korumak da tercihlerimiz. Vatandaşlarımızı aidat gibi gereksiz masraflara sokmayı istemiyoruz. Yani özetle yıkmışken hedefimiz en güzelini yapmak.
 

İSTANBUL’UN EN MERKEZİ MEYDANI 

Üsküdar'da İstanbul’un en büyük 4. meydanını yakın bir süre içinde kullanıma açacaklarını kaydeden Başkan Türkmen, “Sahil düzenlemeleri mayıs, meydan düzenlemeleri eylül sonu gibi bitecek. Üsküdar’da fiyatlar uçtu. Meydan için 4 bin metre kare istimlak yaptık. En son istimlak ettiğimiz 800 metre kare yere 41 trilyon ödedik. Bitince 125 bin metrekare meydan kazanıyoruz. Buradan daha büyük olan Yenikapı, Maltepe ve Taksim Meydanlarından bizi ayıran özelliğimiz en merkezi ve en kolay ulaşılabilir meydan olacak olmamız. Buraya karadan, denizden, Marmaray’la, Avrasya Tüneli ile ve metroyla ulaşım var. Mimar Sinan Çarşısı’nın yanında 4 bin araçlık otoparkımız bulunacak. Harem’den Üsküdar’a, Üsküdar’dan Beylerbeyi’ne kadar da bisiklet ve yaya yollarımız olacak” dedi.