Sektörel
25 Mar 2015 09:25 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:30

Yeni torba yasa milyonları sevindirecek!

Meclis'te görüşülen torba yasa teklifine göre; evlenene, ilk evini alana, çocuğu olana para verilecek. Öğretmenlere 47 bin kadro açılacak

Yeni torba yasa milyonları sevindirecek!
Çeyiz yardımı, konut desteği, doğum yardımı, 47 bin öğretmen alımı gibi önemli düzenlemeleri içeren torba yasa teklifinin Meclis Genel Kurulu maratonu başladı. Meclis, teklifin 47 bin öğretmen alımına ilişkin maddesini kabul etti. Buna göre; Milli Eğitim Bakanlığı'na 47 bin öğretmen kadrosu ihdas ediliyor. Öğretmen atamalarının 35 bini bu yıl yapılacak. Bunun yanında Milli Eğitim Bakanlığı'na ait diğer hizmet sınıfları kadrolarından 2 bin 320 adedine de bu yıl içinde atama yapılacak. Genel Kurul'da AK Parti'nin önergesiyle 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'na bağlı kamu görevlilerine ilişkin 73 bin ve 77 bin olarak öngörülen atama sayısı, Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndaki yeniden yapılanma gerekçesiyle 73 bin 600 ve 77 bin 600 olarak değiştirildi. İşte torbadaki önemli düzenlemelerden bazıları:

Bankalarda TL cinsinden çeyiz hesabı açanlara, asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları, 27 yaşını doldurmadan ilk evliliklerini yapmaları halinde devlet katkısı ödenecek. Katkı hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20'sini ve azami 5 bin TL'yi geçemeyecek.

EV ALAN YAŞADI

Konut hesabı açana da devlet katkısı ödenecek. Devlet katkısı ödemesi, hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20'sini ve azami 15 bin TL'yi geçemeyecek. Azami tutarı 3 katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Hak sahiplerinin tespitinden banka sorumlu olaca

ALTIN DEVLETTEN

Türk vatandaşlarına, doğan birinci çocuğu için 300, ikinci çocuğu için 400, üçüncü ve sonraki çocukları için 600 lira doğum yardımı yapılacak. Bu yardım Türk vatandaşı olan anne veya babaya, her ikisi de Türk vatandaşı ise anneye yapılacak. Doğum yardımı, belirlenen zorunlu hallerde babaya ödenebilecek.