Dekorasyon
06 Eyl 2015 09:25 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:19

IFA'dan internetli beyaz eşya dönemi!

Avrupa’nın en büyük tüketici elektroniği fuarı IFA’da beyaz eşya üreticileri, çamaşır makinesinden ocağa, klimadan buzdolabına kadar birçok ürünü internet bağladı...

IFA'dan internetli beyaz eşya dönemi!
BUZDOLABI, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, ocak veya klima... İnternetten sonra saydığımız tüm bu beyaz eşyalar artık yeni bir nesile kavuşuyor. Kullanıcılar, artık satın aldıkları tüm beyaz eşya ürünlerini evlerdeki internete bağlayarak her an her yerden tüm beyaz eşyalarını kontrol edebilmeye başlıyor. “Fırını kapatmış mıydım” ya da “Çamaşır makinesini çalıştırmış mıydım” gibi sorular da tarih oluyor. Avrupa’nın en büyük tüketici elektroniği fuarı IFA’da (Internationale Funkausstellung) bu yıl en çok dikkat çeken konu internete bağlanabilen beyaz eşyalar oldu. Geçtiğimiz yıllarda üreticilerin konsept olarak sunduğu internete bağlanabilen beyaz eşya modelleri artık rüya olmaktan çıktı. Evlere girmek için tamamen hazır olan bu ürünler, önümüzdeki dönemlerin en çok konuşulan konularından biri olacak. IFA’da yabancı beyaz eşya üreticileri olduğu kadar yerli elektronik devleri Vestel ve Arçelik, internete bağlanabilen ve akıllı telefonlar veya tabletlet üzerinden kontrol edilebilen yeni ürünlerini tanıttı. IFA’daki tüm beyaz eşya üreticilerinin standlarını gezerek yeni ürünlere göz attık.

Marketteyken buzdolabının içini görün
BEKO ve Grundig markalarıyla IFA’ya katılan Arçelik, fuarın en dikkat çeken beyaz eşya ürünlerinden birine imza attı. Connected konsepti altında sergilenen 3 kapılı gardırop tipi Grundig buzdolabı, soğutucu kısmında, kabin içerisine yerleştirilmiş 4 kamera sayesinde, alışveriş yaparken buzdolabının içini görme imkânı sağlıyor. Kullanıcılar, telefonlarına indirecekleri bir uygulama üzerinden ürüne bağlandıklarında, buzdolabının içinin anlık görüntülerini telefonlarından görebiliyorlar. Buna ek olarak HomeWhiz ev ağı uygulaması da buzdolabı, çamaşır, bulaşık makinesi, kurutucu ve ankastre fırın gibi beyaz eşyalara Wi-Fi ağı üzerinden akıllı TV, akıllı telefon ve tablet üzerindeki uygulama ile bağlanarak, kolayca kontrol edebilme imkanı sunuyor.


Tek uygulamadan 5 cihaza kontrol

IFA’ya bu kez 25. kez katılan Vestel, farklı ürünleri tüketicilerin beğenisine sundu. Geçtiğimiz yıllarda akıllı ev (Smart Home) konseptiyle ürünlerini geliştiren şirket, bu yıl akıllı şehir (Smart City) konseptini günlük hayatın bir parçası haline getirme iddasında. Şirket, ürettiği Vestel markalı Smart TV, tablet ve akıllı telefonlarla internet üzerinden klima, fırın, buzdolabı, bulaşık makinesi ve çamaşır makinesinin kontrol edilmesini sağlıyor. Kullanıcılar böylece beyaz eşyalarına her an her yerden kontrol edebiliyor. Vestel’in bu konseptte sunduğu ürünlerin arasında, perde, ışık sistemi gibi farklı seçeneklerde bulunuyor.

Daha fazla cihazı internete bağladı
Geçtiğimiz yıl IFA’da beyaz eşyaların akıllı telefon ve tabletlerden kontrol edilebilmesini sağlayan ‘Home Connect’i tanıtan Bosch ve Siemens, bu teknolojiyi kullanan cihaz sayısını arttırdı. Fırın ve bulaşık makinelerinin ardından, ilk çamaşır yıkama makinesi, kurutucu ve derin dondurucu modellerini de Home Connect teknolojisine dahil etti. Home Connect ile EasyStart ve FlexStart gibi fonksiyonlar sayesinde, çamaşır makineleri, bulaşık makineleri ve kurutucular, artık daha hassas ve verimli bir şekilde görevlerini yerine getirebiliyor. Örneğin, EasyStart fonksiyonu seçildiğinde, Home Connect öncelikle kullanıcıya ne tür mutfak eşyası veya kumaşın kullanılacağını ve bu işlemin zaman açısından mı yoksa enerji açısından mı tasarruf yapması gerektiğini soruyor. Daha sonra bu uygulama uygun programı öneriyor.

Fırının içine kamera yerleştirdi
IFA’da dikkat çeken ürünlerin bir diğerine de AEG imza attı. Fırın ile yemek pişirenlerin en büyük sorununu çözmek için harekete geçen şirket, fırının içine kamera yerleştirdi. ProCombi Plus Smart adındaki ürünün içinde yer alan kamera sayesinde kullanıcılar, eğilmeye veya fırının kapağını açmaya ihtiyaç duymuyor. My AEG adındaki akıllı telefon veya tablet uygulamasını indiren kullanıcılar, internet üzerinden anlık olarak pişirdikleri yemekleri kontrol edebiliyor. Yemek piştiğinde ise fırın uygulama üzerinden kapatılabiliyor.

Görüntü ekranın dışına çıktı
Daha önce geliştirdiği Ambilight ile televizyonların arkasını LED’lerle görüntüye göre ışıklandıran Philips, yepyeni bir teknolojiye imza attı. AmbiLux adındaki yeni teknolojiyi duyuran şirket, şimdi de televizyonların arkasını projektörlerle aydınlatmaya başladı. 9 minik piko projektörü kullanılan yeni televizyon modeli, görüntünün ekran dışına çıkmasını sağlıyor. 65 inç Philips AmbiLux modeli, Türkiye’de 2016’ın ilk çeyreğinde satışa çıkacak.

Katlanan klavye
Tablet ve akıllı telefonların sanal klavyesiyle yazı yazmayı sevmeyenler için farklı bir çözüm de LG’den geldi. Katlanan klavye modelini tanıtan şirket, kullanıcıların klavyelerini yanında taşımasını kolaylaştırıyor. Yeni klavye bluetooth ile akıllı cihazlara bağlanıyor. Esnek bir malzemeden yapılan model, kolay bir şekilde katlanıyor.

Polaroid ruhu geri döndü
Fotoğrafçılığın mihenk taşlarından biri şüphesiz anında baskı yapan Polaroid fotoğraf makineleri. Dijital fotoğraf makinelerinden sonra eski popülerliğini kaybeden Polaroid fotoğraf makineleri, yeniden geliyor. IFA’da tanıtılan Polaroid Snap adındaki yeni makinenin içinde 2 adet 3 inçli kağıt bulunuyor. Fotoğraf çektiğinizde ise anında bu kağıtlara fotoğraf basıyor. Fotoğraf kağıdınız kalmaz ise çektiğiniz kareleri sosyal ağlarda paylaşabilirsiniz.