Ekonomi
02 Tem 2016 09:59 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:28

Yeni emekliye müjde! 500 lira promosyon geliyor

11 milyon emeklinin dört gözle beklediği promosyon çalışması tamamlandı. 500 bin yeni emekliye 500 lira promosyon verilecek. Bakan Soylu, “Tüm emeklileri kapsayacak bir çalışma yaptık” dedi.

Yeni emekliye müjde! 500 lira promosyon geliyor
11 milyon emekliyi ilgilendiren promosyon çalışması tamamlandı. Özel bankalar her yıl sisteme yeni giren yaklaşık 500 bin emekli için üç yıllığına 500 lira promosyon teklif etti. Bütün emekliler için ise "0-500, 500-1000, 1000-2000 arası ve 2 bin lira üstü alanlar" olmak üzere kademelendirme yapıldı. Bankalar, emekli aylığı ve sistemde kalma süresine göre promosyon ödemesi yapacak. Ödemelerde taban fiyat formülü öngörülüyor. Önerilen 500 lira asgari tutar olacak, aylık dilimlere göre yukarı çıkarılabilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, emeklilere promosyon çalışmasını tamamladıklarını Başbakan Binali Yıldırım'a sunacaklarını söyledi. Bankaların cazibe merkezinin yeni emekliler olduğuna işaret eden Bakan Soylu, kamu, katılım, özel bankalar ve PTT olmak üzere dört ayrı kurumla görüşme yaptıklarını belirterek, "Bir yılı aşkın süredir emekli olanlara 3 yılda 300 lira olmak üzere özel bir banka tarafından promosyon veriliyor. Emeklilerimize söz verdik. Hepsini kapsayacak şekilde bir çalışma yaptık" diye konuştu. Emekli aylıklarına göre kademelendirme yaptıklarını anlatan Bakan Soylu, "Bankalarla kademeli bir çalışma yaptık. İlk teklifler alındı belli noktaya geldi. Emeklilerimiz gelişmeyi yakından takip ediyor. Bazen farklı rakamlar veriliyor. Unutmayalım, bu bir maaş değil promosyon. Toplu pazarlık yapıyoruz" dedi.

Emeklilere yılda yaklaşık 125 milyar liralık maaş ödemesi yapılıyor. Geçen yıl emeklilere promosyon verilmesine ilişkin protokol Denizbank'la imzalandı. SGK ve Denizbank arasında imzalanan protokole göre emekli aylıklarını üç yıl bu bankadan almayı kabul eden vatandaşlara bir defaya mahsus olmak üzere 300 lira promosyon veriliyor. Anlaşma sağlanmasının ardından ilgili banka emekliye üç yıl için belirlenen rakamda ödemede bulunacak. 2 ya da 3 yıllık periyodlarla ödeme yapılacak.

Bakan Soylu, iş güvenliği ve mesleki yeterliliğe ilişkin dün düzenlediği toplantıda da geçen yıl şehit olan polis memuru Tansu Aydın'ın Vietnamlı eşine de maaş bağlanacağını açıkladı. Bakan Soylu, Vu Yhuy Tuanvi Aydın'ın eşinden kaynaklanan bir hakla maaş alıp alamayacağı yönündeki tartışmaları anımsatarak, Türk vatandaşı olmadığı için yaşanan sıkıntıların çözüldüğünü, ağustos ayı itibarıyla maaş bağlanacağını söyledi.

Bakan Soylu, emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Bu konuda bir düzenleme yaptığımız andan itibaren 1 milyon 700 bin kişiyi emekli yapmak zorundayız. Böyle bir gücümüz ve takatimiz yok. Gelecek yıllarda yasaya yaştan takılanların sayısı 7 milyon 100 bin kişi olacak. Bu sosyal güvenlik reformunun tamamen rafa kaldırılması ve gelir gider dengemizin tamamen alt-üst olmasını gerektirebilecek bir sonuçtur" dedi. Soylu, ilköğretim, ortaokul, ilkokul eğitim seviyesinden toplam 6 bin 113 engelli kadro memur alımı yapılacağını söyledi.

Edinilen bilgiye göre özel bankalar yeni emeklilere üç yıllığına 500 lira vermeyi teklif etti. Yetkililer bu tutarın bir sonraki aşamada 650-700 liraya çıkabileceğini belirtiyor. Bakanlık, 11 milyonu kapsayacak yeni teklif istedi.