Emlak Konut
28 Haz 2017 10:08 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:15

Yazlıkçılar en çok hangi ili tercih etti?

Yaz geldi, yazlık evlere olan ilgi arttı. Hem tatil amaçlı hem yatırım amaçlı konut satın alan vatandaş en çok İzmir, Antalya ve Didim'i tercih etti.

Yazlıkçılar en çok hangi ili tercih etti?
İzmir, Antalya ve Didim'de konut satışları yükselişe geçti. Yatırım yaparken yaşam kalitesini de artırmayı amaçlayanlar yazlık evlere yöneldi.

ERA Gayrimenkul Türkiye Genel Müdürü Özhan Atalay, yazlık için en çok talep gören bölgeler arasında İzmir, Antalya ve Didim’in başta geldiğini söyledi.

Bölgesel olarak konut satışlarına bakıldığında İzmir’in olumlu bir grafik izlediğini belirten Atalay, özellikle ilk konutunu almak isteyen profil dikkate alındığında 360 bin ve 500 bin TL arası arzlarda talebin daha hızlı karşılık bulduğunu söyledi. İzmir’in Bornova bölgesine olan talebi öğrenci ve devlet memurlarının tayin süreçlerine de bağlayan Atalay, 2017 yaz dönemi itibariyle Antalya’ya da ilginin yoğun bir şekilde devam ettiğini belirterek, Aydın Didim’in ise özellikle yabancıların markajı altında olduğuna dikkat çekti.

Öte yandan; satılık gayrimenkul fiyatlarının ve arsa maliyetlerinin yüksek seyrettiğine dikkat çeken İzmir ERA Dia brokerı Özgür Özatağan, yüksekliğin özellikle Mansuroğlu ve Kazımdirik mahallerinde görüldüğünü vurguladı.

Projelerin m² birim fiyatlarının 6.000-8.000 TL arasında değiştiğini söyleyen Özatağan, “Bornova ve Bayraklı bölgesinde markalı projeler, yaşam dokusu  ve müşteri beklentisini yukarı taşıyor. Özellikle yatırımcı cephesinde bölgenin coğrafi ve demografik yapısı nedeniyle 1+1 konut seçenekleri talep görüyor. Mansuroğlu ve Kazımdirik mahalleri cazibelerini korurken, 1+1 daireler için 1.200-1.800 TL, 3+1 daireler 1.400-2.500 TL arasında bedellerle kiraya veriliyor” dedi.

KONYAALTI ÖN PLANDA

2017 yaz dönemi itibariyle Akdeniz bölgesinde yer alan Antalya’ya ilgi yoğun bir şekilde devam ettiğine dikkat çeken Antalya ERA Maximum brokerı Hüseyin Günal ise Antalya bölgesinde gayrimenkule olan ilginin tavan yaptığını belirtti.

Günal, “Bu ilginin tavan yapmasının arkasında 2015 yılından itibaren düşen yazlık fiyatları etkili oldu. Metrekare fiyatlarının 1.000 TL ile 5.000 TL arası değiştiği Antalya’da en çok talep gören bölgeler ise; Konyaaltı ve Lara bölgeleri olarak ön plana çıkıyor. Özellikle iç turizm ve yabancı yatırımcının ilgisinden kaynaklı olarak Alanya, Manavgat- Side, Kemer, Kaş-Kalkan bölgesindeki turizm amaçlı gayrimenkul satışları da artarak devam ediyor” dedi. 

DİDİM'DE YABANCI YATIRIMIN YÜZDE 70'İ İNGİLİZ

Didim ERA Universal brokerı Mehmet Erçin Sandalcı da son zamanlarda hızlı bir şekilde gelişim gösteren ve dünyanın sayılı turizm beldelerinden biri haline gelen Aydın’ın Didim ilçesinin yazlık ev yatırımcıları için tercih edilen bir bölge olduğuna dikkat çekti.

Sandalcı; ”Sahip olduğu harika plajları, berrak suyu ve düz alanları ile Didim, turizm konusunda en iyi alternatiflerden biri haline geldi. Didim’in, İzmir’e 150 km, Bodrum’a 104 km ve Kuşadası’na 70 km olan mesafesi sayesinde Didim, sağlık, tatil ve tarih turizmini harmanlayan ender tatil beldelerimizdendir. Bu konumu sayesinde Didim’in emlak satışlarında ulusal platformda olduğu kadar yabancı platformda da en fazla işlem yapılan kentlerden biri olma özelliği taşıyor.

Didim’de metrekare fiyatları ise 1.890 TL ile 2.450 TL arasında değişiyor. Didim’de yabancı yatırımların % 70‘ini İngilizler oluştururken, Belçika, Fransa Hollanda ve Rusya onu takip ediyor. 2000 yılından beri yabancılara satılan emlak sayısı ise 15 bin adet olarak görülüyor” diye konuştu.