Konut Haberleri
20 Ağu 2014 09:54 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:42

Yazlık evlerde kira şoku!

Doğu Akdeniz'in önemli turizm merkezlerinden Mersin'de, tatilcilerin otellere göre daha çok rağbet ettiği günlük kiralanan yazlık evlerin fiyatı iki katına çıktı.

Yazlık evlerde kira şoku!
Deniz, kum ve güneşin birleştiği "Doğu Akdeniz'in incisi" Mersin'de, günübirlik kiralanan yazlık evlerin fiyatları, bu sezon iki katına çıktı.
     
Yoğun geçen çalışma döneminin yorgunluğunu atmak için tatile çıkanlar, özellikle yaz aylarında deniz keyfinin en güzel yaşandığı Akdeniz sahil kentlerini tercih ediyor. Tercih listesinde Antalya ve Muğla'dan sonra gelen Mersin'de ise tatil alışkanlığı diğer kentlere göre farklılık gösteriyor. Bu kenti tercih edenler genellikle yazlık sitelerdeki evleri kiralama yöntemini kullanıyor.
     
Mersin'de oturanların Erdemli ve Silifke'nin turistik mahallelerinde bulunan ikinci konutları günlük olarak kiraya verilirken, her dönem bu evlere yoğun ilgi gösteriliyor. Özellikle Gaziantep, Kayseri, Adana gibi çevre illerdeki geniş aileler uygun fiyatları nedeniyle bu evlerde tatil yapmayı tercih ediyor.
     
Daha önce 80-90 lira olan günlük kira bedelleri ise çoğu kişinin bu yıl tatilini ramazan nedeniyle ağustos ayına ertelemesi sonucu 150-200 liraya kadar çıktı.
     
Mersin Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Yavuz Selim Madenli, tatil için Mersin'i tercih edenlerin fiyatların uygunluğuna göre otel, pansiyon veya konutları tercih ettiklerini söyledi.
     
Bu yıl tatil döneminin kısa olması nedeniyle ikinci konut fiyatlarının yüzde yüz civarında arttırdığını belirten Madenli, şöyle konuştu:
     
"Mersin uzun sahil şeridine sahip olması sayesinde tatilcilerin en çok tercih ettiği yerler arasında bulunuyor. Dolayısıyla iç turizmde havaların sıcak geçmesi ve Suriyelilerin kente yerleşmesi de Mersin sahillerini dolduruyor. Arz-talep dengesine bağlı olarak da fiyatlar alabildiğine yükseldi. Geçen yıl günlüğü 80-90 liraya yazlık kiralanabilirken bu yıl yüzde yüze yakın bir oranda artış oldu."
     
Madenli, yükselen fiyata rağmen geniş aileler için ekonomik uygunluğu bakımından yazlık konut kiralamanın halen çok cazip bir tatil seçeneği olduğunu ifade etti.
     
Ev kiralarken dikkat edin
     
Yazlık konut kiralamak isteyen vatandaşlardan yer ararken kendilerini emlakçı olarak tanıtan ve "ayakçı" olarak tabir edilen kişilere itibar etmemelerini isteyen Madenli, bu kişilerin tatilcilere uygun fiyata kiralık ev bulabileceklerini vaat ederek para talep ettiğini, bazılarının da bu şekilde dolandırıcılık yapabildiğine dikkati çekti. Madenli, tatile gelen vatandaşların mağdur olmamak için resmi emlakçılardan yardım istemelerini tavsiye etti.