Yazlık Projeler
26 Mayıs 2014 16:01 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:06

Yazlık evini kıştan alın kazançlı çıkın

Son dönemde yazlık evlere olan talep artmaya devam ediyor. Yazlık evini kıştan alan en az yüzde 10 kazançlı çıkıyor...

Yazlık evini kıştan alın kazançlı çıkın
Hem yatırım yapmak, hem de yaz tatillerini kendi evlerinde geçirmek isteyenlerin tercih ettiği yazlık evlere olan talepte artış sürüyor. Kış aylarında yazlıklara olan talebin düşmesi fiyatları da avantajlı hale getiriyor. Uzmanlar, yatırımcıların yaz gelmeden harekete geçmeleri konusunda uyarıyor...

Yılın 300 gününü güneşli geçiren ve yıllık sıcaklık ortalaması 18 derece olan Antalya’ya ilgi her geçen yıl artıyor. Son yıllarda yabancılara satışlarla gündemde olan Antalya ilinde, şehrin batı tarafında Kaş-Kalkan bölgesi, şehrin doğusunda ise Alanya-Manavgat-Belek bölgesi yazlık konutların en yoğun olarak göze çarptığı bölgeler. 

TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından hazırlanan rapora göre; bölge genelindeki ikincil konut tipleri incelendiğinde; Kaş-Kalkan bölgesinde tripleks, dubleks tipi ve inşaat kalitesi yüksek yapılar, Belek bölgesinde son yıllarda golf turizimcilerine yönelik inşaa edilen villa tipi siteler, Manavgat-Alanya bölgesinde ise ağırlıklı olarak 15-20 yıl önce inşaa edilmiş yerli yatırımcıların rağbet gösterdiği yazlık siteler yer alıyor.

Bölge geneline baktığımızda, yabancı mülkiyetindeki yapılarda yaşamın daha uzun olduğunu, yerli yatırımcılar mülkiyetindeki konutlarda ise yaz dönemlerinde ikametgâh edilerek yaşamın daha kısa sürdüğü görülüyor.

Bölge geneline bakıldığında, yapının inşaat kalitesi, denize olan konumu, manzarası ve kullanım alanına göre fiyatların değişim gösterdiği gözlemleniyor. Kaş-Kalkan bölgesine özellikle İngiliz vatandaşlarının ilgi göstermesiyle birlikte piyasanın sterlin para birimi üzerinden oluştuğu biliniyor.

Kaş-Kalkan bölgesinde villa tipi konutların fiyatları 2.000.-TL/m2 ile 6.000.-TL/m2 aralığında değişiyor.Bölgede sezon döneminde günlük kiralama modeli yaygın olarak uygulanıyor. Bölgede villa tipi yapıların yoğun olması ve villaların 3+1, 4+1 ve daha üzeri mimaride inşaa edildiği ve günlük kiralamalarda villanın inşaat kalitesine , konumuna ve oda sayısına göre kiralama bedelinin ortalama 150-750.-TL aralığında olduğu biliniyor.

Belek bölgesinde ise bu rakam 1.000.-TL/m2 ile 3.000.-TL/m2 aralığında değişebiliyor. Golf turizmine yönelik yapılan sitelerde, güvenlik, açık yüzme havuzu, sosyal tesis imkânları gibi konseptler bulunuyor. Yabancılara yönelik konutlarda ise eşyalı olarak satışın yaygın olarak yapıldığı gözlemleniyor.

Bölge de yerli yatırımcıların rağbet gösterdiği bölümlerde sezon fiyatları ile sezon dışı fiyatları arasında %10-%15’lik farklar olduğu, kış döneminde bölgede yatırım yapmanın cazip olduğu düşünülüyor. Manavgat bölgesinin yerli yatırımcılar tarafından tercih edildiği, Alanya bölgesinde ise yabancıların ağırlıklı olarak yer aldığı biliniyor.

Bununla birlikte yerli yatırımcıların ilgi gösterdiği bölgelerde sezon bitimiyle gayrimenkul fiyatlarının durağan seyirde izlediği ve sezon sonunda fiyatların sezon başına göre %10-15 aralığında gerilediği gözlemleniyor.

Ege bölgesinde yazlık konut kullanımı açısından en yoğun bölgeler Çeşme yarımadası, Ayvalık ve çevresi, Kuşadası, Didim ve Bodrum. İzmir ili Türkiye’nin üçüncü büyük metropolü olması ile birlikte tatil ve yazlık konut denildiğinde akla ilk gelen yerlerden...

Araştırmaya göre; Ege’nin önemli turizm bölgelerinden Çeşme, Ayvalık, Kuşadası ve Bodrum’da tatil sezonunun bittiği ve yıl sonuna yaklaşılması dolayısıyla faiz oranlarının düştüğü şu dönemlerde yazlık konut alımı için en uygun dönemlerin yaşandığını söylemek mümkün.

Bursa genelindeki yazlık konutların yoğunlukta olduğu bölgeler arasında Mudanya ilçesi geliyor. Bunun yanı sıra Gemlik ilçesinin, Kumla, Fıstıklı, Narlı, Kapaklı beldelerinde kent genelinde yazlık amaçlı kullanılan konut stoğunun yoğunlukta olduğu bölgeler.

Özellikle Balıkesir ilindeki; Erdek, Ayvalık ve Edremit ilçeleri yaz sezonunun kısa süremesine rağmen, yazlık ev alımı için daha yüksek oranda tercih edilebilecek bir bölge.Bölgede özellikle yaz sezonunda tüm gayrimenkul türlerinde fiyatlarda yaşanan hızlı yükseliş bu durumun önemli bir göstergesidir.

Ayvalık’ta özellikle yaz sezonu sonlarına doğru konut satışlarının büyük oranda artış gösterdiği görülüyor. Kış sezonunda uygun fiyatlarda konut almak, yaz sezonunda karlı bir yatırım aracı olarak göze çarpıyor.