Konut Haberleri
16 Şub 2018 13:11 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:40

Yaşanılan durgunluk arazi fiyatlarını düşürecektir

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Demir, markalı konut projelerinde yaşanan düşüşün arsa fiyatlarını da otomatik olarak etkileyeceğini dile getirdi. Demir ayrıca niteliksiz müteahhitlerin sektörden çekilmesiyle yeniden rayların yerine oturacağını ifade etti.

Yaşanılan durgunluk arazi fiyatlarını düşürecektir
Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, inşaat sektörünün içinde bulunduğu durumla ilgili önemli değerlendirmeler yaptı. 

RAYLAR YERİNE ZAMANLA OTURACAK 

Türkiye'de arsa maliyetlerinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Demir, "Arazi Türkiye'de pahalı. Almanya'nın, Ukrayna'nın merkezinde de iş yapıyoruz. Arazi maliyeti toplam maliyetin yüzde 20-25'i seviyelerinde. Türkiye'de sertifikasız, belgesiz herkes konut işine girdi. Yıllarını bu işe harcamış firmalar gibi değiller, inşaat ve konut işinden anlamıyorlar. Biz araziye yüzde 35 veriyoruz, onlar gelip yüzde 50 veriyor. Yüzde 50 verdiği zaman arsa sahibi ona bakıyor. Ancak şu sıralar markalı konut projelerindeki durgunluk arazi fiyatlarını düşürecektir. Konut sektörü dışından gelen oyuncular para kazanamayacaklarını gördükleri zaman, elindeki paraları yatırıp alamadıkları zaman teker teker çıkar giderler. Sektör yine gerçek oyunculara kalır" ifadelerini kullandı. 


KONUTBANK TARZI BİR BANKA KURULMALI 

Demir, konutta KDV'nin düşürülmesi gerektiğinin altını çizdi. Sadece arazi ve konut üreticilerinin yanı sıra bu alanda ihtiyacı olan vatandaşa destek olacak bir bankanın kurulmasının birçok açıdan fayda sağlayacağını belirten Demir, "Konutbank tarzı bir banka muhakkak kurulmalı. Banka, üreticiye verdiği kaynaklardan belli bir bedel alarak, vatandaşa yansıtırsa 3-5 sene içinde Türkiye'nin en güzel bankası olur ve çok değerlenir. Diğer bankalar da faiz oranlarını düşürmek zorunda kalır." diye konuştu.