Ekonomi
08 Kas 2017 09:22 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:32

Yarım gün çalışıp tam maaş alacaklar

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, doğum ve analık izinlerinde değişiklik yapıldığını belirtti. İşte yeni düzenleme...

Yarım gün çalışıp tam maaş alacaklar
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Julide Sarıeroğlu, kamuda çalışan 1 milyon 170 bin kadının beklediği açıklamayı yaptı. 

Yarım gün iş, tam maaş

Geçen yılın başında çıkartılan kanunla, doğum ve analık izinlerinde değişiklik yapılarak, çalışan kadınlara doğum sonrası yarı zamanlı çalışma imkanı sağlandı. Kanunun hemen sonrasında geçen yılın Kasım ayında yayınlanan yönetmelikle, işçi annelere bu imkan tanınırken; maalesef bir yıldır memur annelerin yarı zamanlı çalışması yönetmeliğinin çıkamaması nedeniyle memurlar yeni düzenlemeden yararlanamadı. İşte, en geç iki hafta içinde beklenen yönetmelik de yayınlanacak.

Doğum izni

Buna göre, memurlar da doğum izninden sonra çocukları okul çağına gelene kadar yarı zamanlı çalışabilecek. Konuyu biraz daha detaylandırayım. Memur anneler, yasal doğum izinleri bittikten sonra ilk çocuk için 2 ay (60 gün), ikinci çocuk için 4 ay (120 gün), 3 veya daha fazla çocuk için 6 ay (180 gün) yarım gün çalışabilecek ve tam maaş alacak. Yani, memur anneler, yarı zamanlı çalışsa da tam maaş alacak ve maaşlardan hiçbir kesinti yapılmayacak. Diyelim ki, çocuğunuz oldu ve doğum izniniz de bitti; isterseniz 60 gün yarı zamanlı çalışacaksınız ve iki ay boyunca da maaşınızı tam alacaksınız. Ancak, bu süre içinde süt izni verilmeyecek. Şunu da belirteyim, çocuğu engelli doğan memur, eğer isterse 12 ay süreyle yarı zamanlı çalışabilecek.

Yeni düzenleme ile tanınacak hak bu kadarla da sınırlı değil; anneler isterlerse, çocuk, ilkokula başlayana kadar yarım gün de çalışabilecek. Bu durumda ise yarım maaş alabilecek, fiili çalışmaya bağlı ödemeler ise devam edecek. Bu dönem; hizmet süresi, derece yükselmesi, kademe ilerlemesinde yarım olarak dikkate alınacak