Turizm
15 Eyl 2015 18:15 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:24

Turizm yaşanan olaylardan olumsuz etkilendi!

Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, Türkiye turizminin, ülke ve bulunduğu coğrafyada yaşanan olaylardan etkilendiğini belirtti!

Turizm yaşanan olaylardan olumsuz etkilendi!
Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, Türkiye turizminin, ülke ve bulunduğu coğrafyada yaşanan olaylardan etkilendiğini ancak medyaya yansıyan kadar olumsuz bir tablo çizmenin karamsarlık olacağını belirtti.

Topçu, yaptığı yazılı açıklamada, "terör olayları nedeniyle turizmde ciddi düşüş yaşandığına" yönelik medyaya yansıyan haber ve açıklamaların Türk turizmini olumsuz etkilediğini vurguladı.

"Turizmimizin, ülkemiz ve ülkemizin bulunduğu coğrafyada yaşanan olumsuz olaylardan da etkilendiği göz ardı edilemez bir gerçektir. Ancak medyaya yansıyan kadar olumsuz bir tablo çizmek karamsarlık olur" ifadelerini kullanan Topçu, gerek Rusya'daki ekonomik kriz gerek medeniyet coğrafyasındaki olumsuzlukların, ülkenin turizminde karamsarlığa yol açacak düşüşlere neden olmadığını bildirdi.

Bakanlığın bu yılın ocak-temmuz aylarını kapsayan verilerine göre, Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısının, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 0,38 azaldığına dikkati çeken Topçu, bu oranın, yüzde 1 bile olmadığına işaret etti.

Bakan Topçu, "Medyaya yansıyan, turizmimize yönelik olumsuz açıklamalar, sektörümüzü olumsuz etkilemekte ve ülkemize karşı olumsuz bir algı oluşmasına yol açmaktadır. Bu nedenle bu tür açıklamalardan kaçınmalıyız. Bakanlığımız sektörümüzün bu dönemden zarar görmeden çıkması için gerekli çalışmaları yapmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Geçen yıl Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan olumsuzlukların Batı ülkelerinin Rusya'ya ekonomik yaptırımlarıyla sonuçlandığını kaydeden Topçu, bu durumun Rusya Federasyonu'nu ekonomik krize soktuğunu belirtti.

- "Charter uçak desteği devam edecek"

Rusya'nın, turizmde Türkiye'nin en büyük ikinci pazarı olduğunu ve geçen yıl 4,5 milyon Rus turistin ağırlandığını bildiren Topçu, Türkiye'nin, Rusların tatil için en fazla tercih ettiği ülke olduğunu vurguladı.

Ekonomik sıkıntıların Rusların yurtdışı ziyaretlerini de olumsuz etkilediğine işaret eden Topçu, geçen yıldan itibaren yaşanan bu olumsuzluklar karşısında bakanlığının süreci çok yakından takip ettiğini bildirdi.

Topçu, bu kapsamda, bakanlık üst düzey yönetimi ve sektör temsilcilerinin ocak ayından itibaren Rusya'daki muhataplarıyla çeşitli toplantılar gerçekleştirdiğini, bakanlık ile Rusya Federasyonu Turizm Federal Ajansı arasındaki kurumsal iletişimin yanı sıra bürokratların muhataplarıyla sürekli temas halinde olduğunu ifade etti.

Bakanlığın girişimleriyle Rusya'nın da dahil olduğu 13 ülkeyi kapsayan sektörü desteklemeye yönelik kararlar çıkarıldığını, bu doğrultuda nisan-mayıs aylarında Rusya'dan Türkiye'ye sefer düzenleyen yaklaşık bin 500 charter uçağına 6 bin dolar destek verdiğini kaydeden Topçu, gerekli çalışmalarda öncülük yapan bakanlığın bu desteğin eylül-kasım aylarını da kapsamasını sağladığını bildirdi.

- "Okulların bayram sonrası açılması sektörü olumlu etkileyecek"

Topçu, turizmin canlandırılması amacıyla sektör temsilcileri ve tatil bölgelerinin belediye başkanlarından gelen yoğun talep üzerine bakanlığın girişimleriyle, Milli Eğitim Bakanlığınca okulların Kurban Bayramı'ndan sonra açılmasının kararlaştırıldığını anımsattı.

Okulların geç açılmasının sektörü çok olumlu etkileyeceğini, dış pazardaki daralmayı iç pazarın telafi edeceğini düşündüklerini vurgulayan Topçu, "Okulların geç açılacak olması, sadece turizm tesislerinde değil turizme hizmet ve mal veren bütün sektörlerde gelirlerin artmasını sağlayacaktır" ifadesini kullandı.

Bakanlığın tüm birimleriyle Türkiye'nin tanıtımı ve turizmin canlanması için canla başla çalıştığına dikkati çeken Topçu, tüm dünyada reklam, sektörle birlikte faaliyetlerin yanı sıra özel tanıtım projeleri yapıldığını, uluslararası fuarlarda Türkiye'nin en iyi biçimde stant ve katılımcılarıyla temsil edildiğini kaydetti.

Topçu, ayrıca basın mensupları, sektör temsilcileri, televizyon programcıları ve kanaat önderlerinin Türkiye'nin çeşitli destinasyonlarında ağırlandığını, en çok izlenen televizyon programları, internet siteleri ve diğer mecralarda Türkiye ile ilgili tanıtım yapıldığını ve özel Türkiye eklerinin çıkarıldığını belirtti.

Bakanlığın dijital ve sosyal medyada Türkiye hakkında yabancıları doğru bilgilendirme ve bu yönde içerik oluşturma faaliyetlerini artarak sürdürdüğüne işaret eden Topçu, "2016'da başta ana pazarlarımız olmak üzere Batı Avrupa, Amerika ve Uzakdoğu'da pazar payımızı korumak ve ülkemize yönelik seyahatlerin artırılması amacıyla tur operatörleri, seyahat acenteleri ve sektör temsilcileriyle görüşmeler tam hızıyla sürüyor. Birlikte yürütmeyi planladığımız tanıtma faaliyetleri için güzel örnekler ortaya çıkarıyoruz" bilgisini verdi.