Sektörel
27 Eki 2015 15:39 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:39

Volkswagen 15 yılın ardından zarar açıklayabilir

Tarihinin en büyük skandalıyla boğuşan Volkswagen'in çiçeği burnunda CEO'su Mathias Mueller'in çarşamba günü son 15 yılda ilk kez zarar açıklaması yapması bekleniyor

Volkswagen 15 yılın ardından zarar açıklayabilir
Otomotiv dünyasında gözler emisyon skandalıyla tarihinin en zor günlerini yaşayan Volkswagen'in çarşamba günü açıklayacağı üçüncü çeyrek bilanço rakamlarına çevrildi. Analistler VW'den son 15 yıl içinde ilk kez bu çeyrekte bir zarar açıklaması bekliyor.

3,5 milyar dolarlık zarar açıklayacak

Bloomberg'in anketine katılan 10 analist,  Avrupa'nın en büyük otomotiv üreticisi Volkswagen 3 milyar 260 milyon euro (3,60 milyar dolar) faaliyet zararı açıklayacağını öngördü. VW geçtiğimiz yıl 3 milyar 230 milyon euro kar açıklamıştı.

Maliyet gideri 78 milyar euroya çıkacak

VW CEO'su Mathias Mueller bu hafta Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile bir araya gelecek. Analistler 20 milyar euro olan şirketin maliyet giderinin 78 milyar euroya fırlayacağını ve bu nedenle Merkel'le görüşmenin son derece kritik olcağını belirtiyor. 

Analistler otomotiv devinin önceden açıkladığı üçüncü çeyrekte zararı karşılamak için ayırdığı 6,5 milyar euroluk bütçenin tazminat davaları, cezalar ve geri çağrılan 11 milyon aracın tamir masraflarını karşılamayacağını düşünüyor.

JP Morgan Chase'in Londra ofisinde görevli Analist Jose Asumendi, " Bu hafta Volkswagen'in yatırımcı toplulukla yeniden köprüleri kurması adına çok önemli." dedi.

Volkswagen skandalın patlak verdiği 18 Eylül'den bu yana piyasa değerinden  21 milyar euro kaybetti.