Enerji - Yalıtım
13 Şub 2014 10:30 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:53

Vodafone Arena elektrik üretecek

Güneş enerjisinden faydalanmak için şeffaf plakalarla donatılan Vodafone Arena, günlük 500 KWA elektrik üretimi yapacak.

Vodafone Arena elektrik üretecek
Kendi elektriğini karşılayacak stat geri kalan elektrik enerjisini satacak. Beşiktaş'ın yeni stadyumu olacak Vodafone Arena'daki son durumu değerlendiren Beşiktaş İnşaat AŞ Genel Müdürü İhsan Coşkun, yeni stadın güneş enerjisiyle elektrik üretip, satacağını söyledi. Yıkımına 3 Haziran 2013'te başlanan İnönü Stadyumu'nun yerine yapılacak Vodafone Arena'nın inşaatı 7 Aralık'ta başladı. Stadın belirlenen tarihte yetişemeyeceği söylentilerini yanıtlayan Coşkun, stadı Beşiktaş Başkanı Fikret Orman'ın belirttiği ağustos ayına yetiştirmek için çalıştıklarını söyledi. Coşkun, “Günde 3 vardiya 150 işçi ile 7 -24 çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda da herhangi bir aksaklık yok. Stadı belirtilen tarihe yetiştirmek için elimizden gelen her türlü çabayı sarf ediyoruz” dedi. Vodafone Arena'nın çok amaçlı konser ve diğer organizasyonlarda da kullanılacağı üzerine herhangi bir drenaj sorunuyla karşılaşma olasılığını değerlendiren Coşkun, “Bu stat inşasında en önemli unsur. Maç sahada oynanacak. Siz ne kadar iyi bir stat yaparsanız yapın maç saati futbolcular şıpır şıpır suyun içinde koşarsa hiç bir anlamı olmaz bu yüzden bu konu en başta dikkat ettiğimiz konuların başında geliyor” açıklamasında bulundu.

10 yıllığına Vodafone'la sponsorluk anlaşması imzalayan Beşiktaş, bu anlaşmadan toplam 145 milyon dolar gelir elde edecek. 42 bin kapasiteli olacak ve 144 locası bulunacak Vodafone Arena'nın bir özelliği de ‘akıllı stat' olması. Türkiye'deki ilk ve tek yeşil sertikalı stat olacağını belirten Coşkun, yeni stadın fotovoltaik güneş enerjisiyle elektrik üretimi yapacağını açıkladı.

Coşkun, “Günlük 500 KWA elektrik üretimi yapacak stat, hem kendi elektriğini karşılayacak hem de geri kalan elektrik enerjisini satarak kulübe para kazandıracak” dedi. İnce ve şeff af plakalarla güneş enerjisini her dönem sağlayabilecekle rini belirten Coşkun, stadın 365 gün para kazandıracağını söyledi.

Coşkun, “Stat haftanın 7 günü kullanılabilecek bir şekilde planlanmıştır. Maç günleri dışında çeşitli faaliyet ve etkinliklere ev sahipliği yapacaktır. İnşaat maliyeti toplam 103 milyon dolara ulaşması beklenen stadın, Beşiktaş kulübüne yıllık fazladan 50 milyon dolar gelir sağlamasını bekliyoruz” diye konuştu.

Burakhan Varol/Dünya