Konut Haberleri
29 Nis 2016 09:35 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:16

Vizesiz seyehat için istenen 72 kriter Pazartesi günü tamamlanıyor

AB ülkelerine vizesiz seyehat için Türkiye'den uygulanması istenen 72 kriter, Pazartesi günü tamamlanıyor.

Vizesiz seyehat için istenen 72 kriter Pazartesi günü tamamlanıyor
 
AB ülkelerine vizesiz gidebilme çalışmaları devam ediyor. Türkiye'ye sunulan kriterlerin tamamlanması halinde AB'ye vizesiz seyehat gerçek olacak. 

NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır,  hiç hesapta olmayan bir durum ortaya çıkmaması halinde 4 Mayıs 2016 tarihinde AB Komisyonu'nun vizelerin kalkması yönünde tavsiye kararını içeren bir rapor vereceğini söyledi.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve ona bağlı protokolün onaylanmasının ardından 9 kriterin daha karşılandığını belirten Bakan Bozkır, Kolluk Gözetim Yasası'nın kalan 10 küsür maddesinin de pazartesi günü çıkacağını böylece 72 kriterin karşılanmış olacağını söyledi.

AB Komisyonu'nun vize muafiyetiyle ilgili üçüncü ve son raporunu 4 Mayıs'ta açıklayayacağını da hatırlatan Bakan Bozkır, daha sonra konunun AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosuna gideceğini, ancak AB'de hiçbir sürecin kolay yürümediğini belirtti.

Bakan Bozkır, Geri Kabul Anlaşması ve vizenin kalkmasının birbirine bağlı olduğunu, 2013 Aralık ayında söz konusu anlaşmanın imzalandığı andan itibaren bunun açık olduğunu, vize kalkmaması gibi bir durum olması halinde ise  Geri Kabul Anlaşması'nın yürürlükten kaldırılacağını söyledi.